Ξεπέρασε σε κέρδη Bitcoin και Big Tech και δεν βρίσκεται στα χρηματιστήρια
Με το 2021 να μας έχει σχεδόν αποχαιρετήσει, οι αναλυτές και οι επενδυτές έχουν βγάλει μολύβι και χαρτί και υπολογίζουν πιο περιουσιακό στοιχείο ήταν το πιο επικερδές και κάνουν τον απολογισμό τους σχετικά με τον αν είχαν την προνοητικότητα να επενδύσουν σε αυτό ή αυτά.
Αν το 2021 είναι σίγουρα μια χρονιά που μετά την ύφεση της πανδημίας επιστρέφει σημαντική αξία στος επενδυτές, αυτό που αποδεικνύεται πιο επικερδές δεν είναι κάποιο περιουσιακό στοιχείο που διαπραγματεύεται εντός των χρηματιστηρίων και βασικά για κάποιους δεν μπορεί να θεωρηθεί περιουσιακό στοιχείο.
Συγκεκριμένα, η τιμή για το μπουκάλι σαμπάνιας Salon le Mesnil του 2002, η οποία περιγράφεται από τον παραγωγό του ως «σαγηνευτική σαν σπαθί σαμουράι» έχει αυξηθεί περισσότερο από 80% μέσα στο 2021 στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης αλκοολούχων ποτών και ηδύποτων, LiveTrade και Liv-ex και επί του παρόντος πωλείται για περίπου 11.700 λίρες το μπουκάλι.
Η άνοδος αυτή της αξίας της συγκεκριμένης σαμπάνιας, έχει υποσκελίσει τα κέρδη του Bitcoin τα οποία από την αρχή του έτους έχουν φθάσει στο 75%, πόσο μάλλον των μέσου όρου των μετοχών των μεγάλων τεχνολογικών αμερικανικών κολοσσών (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft, Tesla) ο οποίος μέχρι στιγμής διαμορφώνεται στο 18%.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι για φέτος στην πλατφόρμα LiveTrade, οι 15 από τις 20 μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία ενός ποτού έχουν να κάνουν με σαμπάνια, κάτι που επιβεβαιώνει ότι ήταν και παραμένει το πιο ακριβό και εκλεπτυσμένο ποτό.
Η σαμπάνια Comtes de Champagne 2006 της Taittinger ξεχώρισε επίσης, μαζί με τις Krug του 2002 και του 1996, με αυξήσεις στις τιμές τους να ξεπερνούν το 70%, ενώ οι Krug 2000, Bollinger La Grande Annee 2007, Cristal Rose 2008 και P2 2002 2% είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται μεταξύ 45% και 55%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της LiveTrade, Μάθιου Ο Κόνελ, δήλωσε ότι αρκετοί ήταν οι λόγοι που τροφοδότησαν την έκρηξη στις συναλλαγές των εκλεκτών κρασιών φέτος – «από τα χαμηλά επιτόκια και τα υψηλά επίπεδα αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν από τους πλούσιους κατά τη διάρκεια των πολλών lockdowns, έως τη μεγάλη εστίαση στα σκληρά περιουσιακά στοιχεία στη σκιά των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων».
Η σαμπάνια επωφελήθηκε στις αρχές του έτους από την εξαίρεση από τους δασμούς 25% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, οι οποίοι επιβλήθηκαν στα ευρωπαϊκά κρασιά από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι στη συνέχεια ανεστάλησαν λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν.
Οι σαμπάνιες του 2012 και του 2013 της Cristal ήταν τα μπουκάλια με τις περισσότερες συναλλαγές της χρονιάς συνολικά, σύμφωνα με την LiveTrade, ακολουθούμενη από το κορυφαίο εκλεκτό κρασί, το Lafite Rothschild 2014 των 6.450 μπουκαλιών.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News