NYT: To χρονικό της προαναγγελθείσας κατάρρευσης της ευρωπαϊκής Super League
Oλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 15 Απριλίου, όταν ο Χαβιέρ Τεμπάς, πρόεδρος της La Liga και ο Ζοάν Λαπόρτα, πρόεδρος της Μπαρτσελόνα συναντήθηκαν για μεσημεριανό γεύμα, για να γιορτάσουν τη νίκη του τελευταίου στις εκλογές για την προεδρία του καταλανικού συλλόγου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που ξεδιπλώνει τις ταραχώδεις εξελίξεις του ποδοσφαίρου και τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος της UEFA κατάφερε να εξομαλύνει την κατάσταση, με την «αδρανοποίηση» της ευρωπαϊκής Super League.
Εκεί, ο Λαπόρτα άδραξε την ευκαιρία να αναφέρει στον Τεμπάς για την πρόθεση των γνωστών 12 συλλόγων να δώσουν ζωή στη Σούπερ Λίγκα.
Αμέσως τότε, ο Τεμπάς κάλεσε τον πρόεδρο της UEFA, Ταρίκ Τσέφεριν, κρούοντας συναγερμό και πυροδοτώντας ένα «βραχυκύκλωμα» μεταξύ των διευθυντών, των ομοσπονδιών και των συλλόγων σε όλη την Ευρώπη. Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της UEFA τηλεφώνησε ευθύς αμέσως στον πρόεδρο της ECA και της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει μερικές ημέρες νωρίτερα πως δεν επρόκειτο παρά για φήμες.
Ο Ανιέλι όμως δεν ανταποκρίθηκε στο τηλεφώνημα και ο Τσέφεριν, ο οποίος είναι ο νονός της κόρης του Ανιέλι, έγραψε ένα μήνυμα στον πρόεδρο της Γιουβέντους, εξηγώντας τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος. Τελικά, ο Ανιέλι απάντησε, λέγοντας και πάλι ότι δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της UEFA πρότεινε να προχωρήσουν σε μια κοινή δήλωση, αλλά ο Ιταλός αξιωματούχος ζήτησε χρόνο, τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά. Μετά από αυτό, έπεσε απόλυτη σιωπή, με τον Ανιέλι να μη βρίσκεται πουθενά.
Μεταξύ Πέμπτης, Παρασκευής και Σαββάτου το τηλέφωνο του Τσέρεφιν ήταν πάντα ενεργό και το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της UEFA είχε στη διάθεσή του τα ονόματα των 12 συλλόγων.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Τσέφεριν αισθάνθηκε ότι δεν είχαν όλοι οι σύλλογοι ίσους ρόλους και βάρη. Οι διευθυντές της Σίτι και της Τσέλσι, αλλά και της Ατλέτικο Μαδρίτης, για παράδειγμα, δεν είχαν ενημερωθεί παρά μόνο την Παρασκευή ότι το ζήτημα διευθετήθηκε κι εξήγησαν στον πρόεδρο της UEFA ότι είχαν μόνο μία ημέρα για να αποφασίσουν. Η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Ήταν ξεκάθαρο πώς ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ήταν ο κινητήρας των πάντων, αλλά, όπως εξηγούν οι NYT, «η μάχη είχε διεξαχθεί στο επίπεδο των αγγλικών συλλόγων, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να δώσει ζωή στο εγχείρημα».
Μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, ο Τσέφεριν τηλεφώνησε αμέσως στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αλλά πάνω απ΄ όλα πραγματοποίησε μια μακρά συνομιλία με τον Όλιβερ Ντάουντεν, υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της αγγλικής κυβέρνησης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο «Μπόρις Τζόνσον θα έκανε οτιδήποτε για να μπλοκάρει την πρωτοβουλία».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε λίγο μετά στην τηλεόραση, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην πρωτοβουλία.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα προέκυψε ότι η ίδια η κυβέρνηση Τζόνσον πίεσε τη Μάντσεστερ Σίτι να εγκαταλείψει το εγχείρημα και δεν ήταν τυχαίο ότι η «επίθεση» του Τζόνσον είχε το αποτέλεσμά της την Τρίτη, ειδικά στους «μπλε» του Αμπράμοβιτς και στους «πολίτες» της Μάντσεστερ Σίτι.
Συγκεκριμένα, οι Πολίτες αποφάσισαν να αποσυρθούν και ακολούθησαν όλοι οι άλλοι, πυροδοτώντας έτσι το «φυτίλι» που οδήγησε στην κατάρρευση του πρότζεκτ, λίγο περισσότερο από 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της γέννησής του.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστή ιστορία, μεταξύ των συλλόγων που αποχώρησαν – μερικοί ζήτησαν συγνώμη – και στελεχών που δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν στις συζητήσεις. Η UEFA θα καλωσορίσει τους «αντιφρονούντες» πίσω, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες και θα μπορούσαν να υπάρξουν κυρώσεις.
Πηγή: The New York Times
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News