Covid-19: Αυτά τα δύο χάπια θα είναι σύντομα διαθέσιμα – Θα βάλουν τέλος στην πανδημία;
Δύο νέα χάπια κατά της Covid-19 είναι σχεδόν εδώ – και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως game changers για τον τερματισμό της πανδημίας.
Την Τρίτη, η Pfizer ζήτησε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το χάπι της Paxlovid, που προορίζεται για τη θεραπεία ασθενών που είναι άρρωστοι με Covid. Aντίστοιχα, η φαρμακοβιομηχανία Merck ζήτησε από τον FDA να χορηγήσει άδεια έκτακτης ανάγκης για το χάπι Covid, που ονομάζεται molnupiravir, τον περασμένο μήνα.
Εάν ο οργανισμός εγκρίνει ένα από τα δύο αιτήματα, οι θεραπείες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες πριν από το τέλος του έτους – μαζί με τη Βρετανία, η οποία ενέκρινε το molnupiravir στις 4 Νοεμβρίου, και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το έκανε. Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Αντιμικροβιακά Φάρμακα του FDA δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την επανεξέταση των δεδομένων της Pfizer, αλλά σχεδιάζει να συγκλιθεί στις 30 Νοεμβρίου για να συζητήσει τα δεδομένα της Merck.
Μόλις εγκριθεί, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θα πρέπει στη συνέχεια να δημιουργήσουν κατευθυντήριες γραμμές σε εθνικό επίπεδο για τη χρήση των φαρμάκων.
Τα χάπια συνοδεύονται από πιθανές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης τoυ οικονομικού κόστους για τον μέσο άνθρωπο. Επίσης, και τα δύο φάρμακα έχουν δοκιμαστεί μόνο σε άτομα υψηλού κινδύνου – όπως ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία ή η καρδιακή νόσος – που σημαίνει ότι δεν είναι σαφές πως θα επηρεάσουν άλλους ασθενείς.
Merck’s molnupiravir
Το χάπι της Merck δεν είναι ακριβώς νέο: Αναπτύχθηκε αρχικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για τη θεραπεία της γρίπης.
Όταν ξέσπασε η πανδημία, οι επιστήμονες προσπάθησαν να διαπιστώσουν, εάν το molnupiravir θα μπορούσε να δράσει στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον Covid, λέει η δρ Judith O’Donnell, καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Μόλις ο ιός εισέλθει σε ένα ανθρώπινο κύτταρο, αντιγράφει το RNA του για να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Το αντιικό φάρμακο της Merck μιμείται μέρη αυτού του RNA, κάνοντας σκόπιμα λάθη στον γενετικό κώδικα του ιού που τον προκαλούν να μεταλλαχθεί ώστε να εξαφανιστεί.
Οι ασθενείς λαμβάνουν οκτώ χάπια την ημέρα για πέντε ημέρες – κάτι που ακούγεται πολύ, αλλά η πιο πρόσφατη κλινική δοκιμή της Merck είναι ενθαρρυντική. Οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς με ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις Covid που έλαβαν μολνουπιραβίρη εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων είχαν περίπου 50% μείωση στα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ένα χάπι εικονικού φαρμάκου.
Εάν η FDA εγκρίνει το χάπι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 2,2 δισ. δολάρια σε αρκετές δόσεις μολνουπιραβίρης για 3,1 εκατομμύρια κύκλους θεραπείας, ανακοίνωσε η Merck την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά κάθε θεραπείας κοστίζει στις ΗΠΑ 700 δολάρια, φθηνότερα από το remdesivir, το οποίο κοστίζει 3.000 δολάρια.
Pfizer’s Paxlovid
Το χάπι Covid της Pfizer Paxlovid είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία φαρμάκων. Είναι ένας αναστολέας πρωτεάσης.
Όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο, χρησιμοποιεί ένα ένζυμο που ονομάζεται πρωτεάση – το οποίο λειτουργεί σαν ψαλίδι, κόβοντας τα νήματα της ιικής πρωτεΐνης σε μικρά κομμάτια, ώστε να μπορούν να εξαπλωθούν πιο εύκολα. Το Paxlovid δηλητηριάζει αυτά τα ένζυμα πρωτεάσης, αναγκάζοντας τον ιό να διατηρήσει «αυτή τη μεγάλη, μεγάλη πρωτεΐνη που δεν είναι λειτουργική».
Όταν ο ιός δεν μπορεί να αναπαραχθεί, η ασθένεια δεν εξελίσσεται σε σοβαρό βαθμό, λέει η O’Donnell.
Η Pfizer φέρεται να αναμένει να κατασκευάσει αρκετό Paxlovid για να θεραπεύσει 180.000 ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του 2022.
Μπορούν αυτά τα δύο χάπια να βάλουν τέλος στην πανδημία;
Τα χάπια, εάν εγκριθούν, θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Covid σε μια εύκολα θεραπεύσιμη ασθένεια, παρά σε μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο.
«Εάν μπορούν να αποτρέψουν τη νοσηλεία, αυτό έχει τεράστια διαφορά», λέει η O’Donnell.
Οι δοκιμές και των δύο φαρμάκων επικεντρώθηκαν σε μη εμβολιασμένους, οι οποίοι έχουν περίπου 29 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους πλήρως εμβολιασμένους να νοσηλευτούν με Covid, σύμφωνα με μελέτη του CDC τον Αύγουστο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News