Life & Arts Τετάρτη 2/12/2020, 18:28
ΥΓΕΙΑ

Μία έρευνα από το 1990 έφερε το εμβόλιο Covid

Μία έρευνα από το 1990 έφερε το εμβόλιο Covid

Το πρώτο εμβόλιο για την Covid-19 που έλαβε έγκριση στη Δύση είναι γεγονός. Η έγκρισή του μετράει λίγες ώρες ζωής και ήρθε ύστερα από 10 μήνες έρευνες. Η ιστορία του όμως άρχισε πριν από 30 χρόνια στην Γερμανία από δύο νεαρούς επιστήμονες, παιδιά Τούρκων μεταναστών. 

Οι Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρέτσι, ιδρυτές της γερμανικής BionTech και ζευγάρι στη ζωή είχαν αρχίσει την έρευνά τους για την τεχνολογία mRNA, η οποία μεταφέρει γενετικές οδηγίες στον οργανισμό δεκαετίες πριν. Τότε βέβαια αντικείμενο της έρευνάς τους ήταν η θεραπεία για τον καρκίνο, όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Όταν ωστόσο ξέσπασε η πανδημία χρησιμοποίησαν τη γνώση που είχαν αποκτήσει για να σχεδιάσουν ένα εμβόλιο για την Covid-19. 

O δρ. Σαχίν γεννήθηκε στην Τουρκία το 1965 και μετανάστευσε στη Γερμανία σε ηλικία 4 ετών, καθώς ο πατέρας του βρήκε δουλειά σε εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία. Η δρ. Τουρέτσι γεννήθηκε στη Γερμανία, όπου ο χειρουργός πατέρας της αναζήτησε εργασία. Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της. 

Στη δεκαετία του 1990 έγραψαν τις διατριβές τους για πειραματικές θεραπείες και το 2008 ίδρυσαν την εταιρεία τους, που σήμερα συνεργάζεται για την παραγωγή του εμβολίου με τον αμερικανικό κολοσσό Pfizer. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News