Business & Finance Παρασκευή 6/09/2024, 13:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεαγένειο: Σε ορίζοντα επταετίας η πλήρης λειτουργία του νέου νοσοκομείου – Τα επόμενα βήματα

Θεαγένειο: Σε ορίζοντα επταετίας η πλήρης λειτουργία του νέου νοσοκομείου – Τα επόμενα βήματα

Η επιλογή ειδικού συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει να «τρέξει» την όλη διαδικασία για την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου ΣΔΙΤ στο χώρο του ΕΣΥ, αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή και λειτουργία του νέου σύγχρονου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες θα έχει γίνει η επιλογή της εν λόγω συμβουλευτικής εταιρείας, ώστε με δική της ευθύνη να παραδοθεί το έργο συνολικής επένδυσης 350 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2031. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 29.08.2024, εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) η υλοποίηση του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με Αναθέτουσα Αρχή το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Η απόφαση αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση του νέου νοσοκομείου, με τη συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης να ανέρχεται σε τριάντα (30) έτη, ενώ η εκτιμώμενη αξία της ανέρχεται σε 350,5 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή νοσοκομείου δυναμικότητας 425 κλινών, το οποίο θα αποτελείται ενδεικτικά από:

  • Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 10 κλινών
  • Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών 70 κλινών
  • Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας για χειρουργικά περιστατικά και χημειοθεραπείες
  • Μονάδα εξυπηρέτησης ασθενών με ψυχολογική υποστήριξη και μονάδα πόνου
  • Τμήμα εξωτερικών ιατρείων και περιορισμένο τμήμα επειγόντων περιστατικών
  • Εργαστηριακό-Διαγνωστικό Τομέα σε «in vitro» και «in vivo» υπηρεσίες όπως ακτινοδιαγνωστικό, πυρηνική ιατρική, ενδοσκοπήσεις και «in vitro» εργαστήρια με μοριακό τομέα
  • Ακτινοθεραπευτικό τμήμα και τμήμα θεραπειών ραδιοϊσοτόπων
  • Χώροι πλυντηρίων για τον καθαρισμό των ιματισμών, μαγειρείο και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι.

Αυτή τη στιγμή από τα συναρμόδια Υπουργεία, σχεδιάζεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή της εξειδικευμένης συμβουλευτικής εταιρείας, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο.

Ρόλος τη συγκεκριμένης εταιρείας αφορά το χρηματοδοτικό, το τεχνικό, το νομικό και το εμπορικό σκέλος της επένδυσης. Η εταιρεία θα προσλάβει τους μελετητές οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσουν στο σχεδιασμό του κτιρίου και να ορίσουν τις προδιαγραφές του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο. 

Από κει και πέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου. Η δημοπράτηση θα αφορά το σύνολο του έργου ώστε αυτό να παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι», ενώ θα υπάρχουν και σχετικές ρήτρες και δεσμεύσεις για τη συντήρηση από την πλευρά των προμηθευτών και εργολάβων, ανάλογα με το είδος της εργασίας, με δεκαετή περίπου ορίζοντα. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στη σύμπραξη με το Δημόσιο ξεκινά και τελειώνει στην κατασκευή και λειτουργία του νοσοκομείου και δεν αφορά καθόλου την εμπορική εκμετάλλευση της δραστηριότητα. Δηλαδή ο ιδιώτης που θα συμμετέχει δεν θα έχει μερίδιο από τη δραστηριότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν θα διεκδικεί έσοδα από αυτή, όπως ίσως προβλέπεται σε άλλες διαδικασίες ΣΔΙΤ.

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Υγείας, η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ΣΔΙΤ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου αντικαρκινικού νοσοκομείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις πρόληψης, διάγνωσης, νοσηλείας και θεραπείας των ασθενών και θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, ενώ, παράλληλα, θα βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης των περιστατικών υγείας των ασθενών στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ευρύτερα. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει σύγχρονες συνθήκες εργασίας στους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ θα επιλύσει προβλήματα που εντοπίζονται στο υφιστάμενο νοσοκομείο «Θεαγένειο».

Να αναφέρουμε ακόμη ότι θα πρόκειται για ένα «πράσινο» νοσοκομείο, το οποίο θα βρίσκεται σε σημείο της Θεσσαλονίκης με εύκολη προσβασιμότητα καθώς θα υπάρχει σταθμός μετρό και επίσης θα εξυπηρετείται από το νέο οδικό άξονα «fly over». 

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους: «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Το Νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της υγείας στη χώρα μας.   

Αυτό το νοσοκομείο θα αποτελεί πρότυπο αντικαρκινικό νοσοκομείο και θα παρέχει εξειδικευμένες θεραπείες πρόληψης, διάγνωσης, νοσηλείας και θεραπείας σε ογκολογικούς ασθενείς της Β. Ελλάδας.

Με 425 κλίνες και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, θα εξασφαλίζει σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και νοσηλείας. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει και μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου, παρέχοντας ολιστική υποστήριξη και φροντίδα.

Αυτό το έργο αποτελεί σταθμό για την υγειονομική φροντίδα στη χώρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και εξασφαλίζοντας την υψηλότερη ποιότητα λειτουργίας του, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη με ΣΔΙΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News