Life & Arts Τετάρτη 31/07/2024, 19:15
ΥΓΕΙΑ

Σοκολάτα: Δεν απειλούν την υγεία τυχόν μικρές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων

Σοκολάτα: Δεν απειλούν την υγεία τυχόν μικρές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων

Οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων που βρίσκονται σε μεμονωμένες μερίδες σοκολάτας και προϊόντων με βάση το κακάο είναι πολύ χαμηλές στις περισσότερες περιπτώσεις για να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, δείχνει έρευνα που θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη στο περιοδικό Frontiers.

Ορισμένες ομάδες καταναλωτών και ανεξάρτητοι οργανισμοί δοκιμών έχουν στο παρελθόν αναφέρει μόλυνση από βαρέα μέταλλα σε προϊόντα κακάο, όπως η μαύρη σοκολάτα, με πιθανές αιτίες τον τύπο του εδάφους όπου καλλιεργείται το κακάο και τη βιομηχανική επεξεργασία.

Ωστόσο, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου George Washington και του ConsumerLab.com διαπίστωσαν ότι 70 από τα 72 προϊόντα που περιείχαν κακάο που ανέλυσαν έπεσαν κάτω από τα όρια που έχει θέσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη μόλυνση από μόλυβδο.

Τα ευρήματα της μελέτης τους έδειξαν ότι τα προϊόντα μπορεί να μην αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όταν καταναλώνονται ως μεμονωμένες μερίδες.

Η συνιστώμενη ενιαία μερίδα για τη σοκολάτα είναι περίπου 1 ουγγιά έως 2 ουγγιές (30 γρ. έως 60 γρ.). «Εάν τα μολυσμένα προϊόντα στο σύνολό τους καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και σπάνια από τους περισσότερους, οι μολυσματικές αυτές ουσίες μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα για τη δημόσια υγεία», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο καταλήγει με μια έκκληση για περισσότερες δοκιμές των καταναλωτικών προϊόντων.

«Αντίθετα, εάν πολλά τέτοια προϊόντα καταναλώνονται αρκετά τακτικά από τον μέσο καταναλωτή, η έκθεση σε πρόσθετα μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία», σημειώνεται.

Ο αμερικανικός όμιλος σοκολατοβιομηχανίας National Confectioners Association δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει ότι «η σοκολάτα και το κακάο είναι ασφαλή για κατανάλωση και μπορούν να απολαμβάνονται ως απολαύσεις όπως γίνεται εδώ και αιώνες».

Η μακροχρόνια έρευνα ανέλυσε 72 προϊόντα για πιθανή μόλυνση με βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες το 2014, το 2016, το 2019 και το 2022.

«Οι μέσες συγκεντρώσεις κάθε μετάλλου που εξετάστηκαν ήταν χαμηλότερες ακόμη και από το συντηρητικό Prop 65», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην αυστηρή νομοθεσία της Καλιφόρνιας για τη μόλυνση των τροφίμων που χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς για τη μελέτη.

«Ωστόσο, η κατανάλωση ορισμένων από τα προϊόντα που εξετάστηκαν ή περισσότερων από μία μερίδα την ημέρα σε συνδυασμό με πηγές που δεν προέρχονται από κακάο … μπορεί να αθροίσει σε έκθεση που θα ξεπερνούσε το Prop 65 (όρια)», προστίθεται.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη νομοθεσία της Καλιφόρνιας επειδή θέτει όρια στη μόλυνση για τους τρεις τύπους βαρέων μετάλλων που εξετάστηκαν, ενώ ο κανονισμός του FDA θέτει όρια μόνο για τον μόλυβδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News