ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΦ: Αυξήσεις τιμών από 1% έως και 448% για 850 φάρμακα

ΕΟΦ: Αυξήσεις τιμών από 1% έως και 448% για 850 φάρμακα

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ σήμερα Τρίτη 30 Ιουλίου, οι τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής λίστας, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 849 σκευάσματα. Μάλιστα για 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10% ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570. 

Αξίζει αν σημειώσουμε ότι οι αυξήσεις φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις στο διπλασιασμό. Συγκεκριμένα σε100 φάρμακα η αύξηση είναι πάνω από 100% φτάνοντας σε ένα σκεύασμα το 448%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τέλος της εβδομάδας, λογικά θα έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να αλλάξουν άμεσα οι τιμές παραγωγού και οι αυξήσεις στα φαρμακεία να τεθούν σε ισχύ το Σεπτέμβριο. 

Η ανατιμολογήσεις γίνονται προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις στις τιμές φαρμάκων οι οποίες οδηγούσαν σε μη βιώσιμη παραμονή τους στην Ελληνική αγορά. Το κόστος της αναπροσαρμογής εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει την φαρμακευτική δαπάνη πάνω από 50 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας κυρίως τις φαρμακευτικές μέσω clawback ενώ οι πολίτες αναμένεται να επιβαρυνθούν συνολικά κατά 10 -15 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΦ: «στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της κάλυψης των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, κύριο μέλημα της Πολιτείας αποτελεί η διασφάλιση κάθε δυνατής θεραπευτικής αγωγής και η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε αυτές.

Οι ελλείψεις και οι αποσύρσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων αφενός ταλαιπωρούν τους ασθενείς, αφετέρου επιβαρύνουν τον κρατικό μηχανισμό που θα πρέπει να καταφεύγει σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών υπό συνθήκες πίεσης χρόνου.

Σε αυτές τις κρίσιμες καταστάσεις εξεύρεσης λύσεων ζωτικής σημασίας, ο ασθενής οδηγείται σε καθυστέρηση λήψης της αγωγής του αφού είτε αναζητείται το φαρμακευτικό σκεύασμα μέσω ΙΦΕΤ ώστε να εισαχθεί στη χώρα μας και σε πολύ υψηλότερη τιμή, είτε ο ασθενής οδηγείται σε εναλλακτική θεραπεία που είναι διαθέσιμη στην αγορά με υψηλότερο κόστος από τη φαρμακευτική αγωγή που θα λάμβανε κανονικά.

H Πολιτεία αποφάσισε, λόγω των πολυετών καθηλώσεων των τιμών και των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) των φαρμακευτικών εταιρειών (που αποτελούν τη βασική αιτία των ελλείψεων και των αποσύρσεων από την αγορά), να προχωρήσει στην εξέταση των αιτημάτων αναπροσαρμογής τιμών φαρμακευτικών σκευασμάτων με συγκεκριμένα κριτήρια.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία κατατέθηκαν αιτήματα αναπροσαρμογής τιμής, εξετάστηκαν με τα ίδια κριτήρια, λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τη μοναδικότητά τους, την τιμή τους, τα στοιχεία διακίνησής τους και τα επίπεδα τιμών τους στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Η μέγιστη αύξηση καθορίζεται από τη τιμολογιακή πολιτική της χώρας βάση του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων τιμών των χωρών της ευρωζώνης.

Οι αναπροσαρμογές τιμών αποσκοπούν στην κάλυψη της ανάγκης διατήρησης στην αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία έχουν πολυετή κυκλοφορία και έχουν αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές τους αγωγές, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη, τα οποία θα μπορέσουν να διατεθούν σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Εν κατακλείδι, οι συγκεκριμένες αναπροσαρμογές τιμών έχουν πρώτον ως στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω της αποφυγής φαρμακευτικών ελλείψεων και δεύτερον την εξοικονόμηση των οικονομικών πόρων μέσω αποφυγής φθηνότερων προϊόντων και αντικατάστασής τους από νέα ακριβότερα».  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News