Life & Arts Δευτέρα 22/07/2024, 07:40
ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η σωστή ηλικία για να δώσετε στο παιδί σας smartphone

Αυτή είναι η σωστή ηλικία για να δώσετε στο παιδί σας smartphone

Συζητήσεις επί συζητήσεων απασχολούν όλο και περισσότερους γονείς παγκοσμίως, για το πότε πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους κινητό smpartphone ενώ πληθαίνουν τα στοιχεία ερευνών ότι η χρήση των «έξυπνων τηλεφώνων» μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Μελέτη της Sapien Labs που δημοσιεύθηκε πέρυσι και η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από 27.969 άτομα ηλικίας 18-24 ετών σε 41 χώρες, έδειξε ότι η ψυχική υγεία των νέων ήταν χειρότερη όσο νωρίτερα αποκτούσαν το πρώτο τους smartphone.

Περίπου το 74% των κοριτσιών που έλαβαν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των έξι ετών δήλωσαν ότι ένιωθαν στεναχωρημένα ή πιεσμένα, σύμφωνα με τη μελέτη. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 52% για εκείνα που πήραν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των 15 ετών.

Στα αγόρια το 42% όσων έλαβαν το πρώτο τους smartphone σε ηλικία 6 ετών βίωσαν στεναχώρια ή πίεση, κάτι που μειώθηκε στο 36% για όσους έλαβαν smartphone σε ηλικία 18 ετών.

Ωστόσο, τα smartphones έχουν γίνει απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής σε έναν ολοένα και πιο διαδικτυακό κόσμο και πολλοί γονείς θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους συσκευές ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την τοποθεσία που βρίσκονται και να μένουν σε επαφή μαζί τους όταν φεύγουν από το σπίτι. Πόσο νωρίς λοιπόν είναι το πιο ασφαλές για την υγεία των παιδιών;

Οι προτάσεις των ερευνητών

Ο Zach Rausch, ερευνητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατάμε τα smartphones μακριά από τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας. Κατά την άποψή του προτείνεται να καθυστερήσει η χρήση smartphone ως την ηλικία των 14 ετών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως τα 16.

Ιδανικά, κατά τον ίδιο, θα ήταν να εφαρμόζεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μέχρι το Λύκειο, απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο.

Τι λένε οργανώσεις και ακαδημαϊκοί

Κινήματα και οργανώσεις παγκοσμίως που υποστηρίζουν την καθυστέρηση της χορήγησης smartphones σε παιδιά, κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Η Smartphone Free Childhood στη Βρετανία – η οποία ιδρύθηκε μετά από μια «τυχαία» ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έγινε viral τον Φεβρουάριο και τώρα έχει σχεδόν 70.000 οπαδούς στο Instagram σε όλο τον κόσμο – και η Delay Smartphones στις ΗΠΑ επικαλούνται έρευνες επιστημόνων.

Ωστόσο, ορισμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι πεπεισμένοι για την αιτιώδη σχέση μεταξύ των smartphones και της κακής ψυχικής υγείας. Νωρίτερα φέτος, ο καθηγητής ψυχολογίας Christopher Ferguson δήλωσε ότι οι ανησυχίες είναι η τελευταία επανάληψη του επαναλαμβανόμενου ηθικού πανικού που βλέπει τους ηλικιωμένους να «φρικάρουν» με τη νέα και άγνωστη τεχνολογία.

Το γυμνάσιο είναι το κλειδί

Για τον Rausch, οι συνιστώμενες ηλικίες των 14 ετών για τα smartphones και των 16 ετών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικές για δύο βασικούς λόγους:
Η πρώιμη εφηβεία χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και υπέρμετρη ευαισθησία, που από μόνα τους καθιστούν αυτή την περίοδο δύσκολη.
Επιπλέον στις ηλικίες 12 έως 13 ετών, παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό εκφοβισμού, οπότε η καθυστέρηση της χρήσης smartphone αποτρέπει την περαιτέρω ενίσχυση του προβλήματος.

Τα ηλικιακά όρια είναι ενδεικτικά και χαρακτηρίζονται από τους ερευνητές ως λογικά και ως μια βάση, προκειμένου να αποκλειστεί το φαινόμενο όλο και περισσότερων παιδιών 6 ή 10 ετών να έχουν το δικό τους smartphone.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης:

Κακοποιοί 9 ετών – Πώς προωθούν τη βία μέσω WhatsApp 

WhatsApp: Η αλλαγή που έκανε για τα παιδιά – Κύμα αντιδράσεων

Πιερρακάκης: 6 αναφορές bullying το πρώτο 12ωρο – Αλληλένδετα τα κινητά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News