Τι να προσέξετε τις γιορτές: Πρώην χάκερ αποκαλύπτει ποιες απάτες προτιμούν οι απατεώνες
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μία σημαντική εποχή για τα παιδιά, αλλά και για τους χάκερ, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το εορταστικό κλίμα προσπαθούν να αποσπάσουν μεγάλα ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, οι απόπειρες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» συνήθως αυξάνονται κατά την περίοδο των εορτών, πράγμα που σημαίνει ότι οι online αγοραστές που ψάχνουν για προσφορές δώρων πρέπει να είναι σε επιφυλακή για απατεώνες που στέλνουν επικίνδυνα emails.
Δεν αποκλείεται δηλαδή να είστε ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους που έλαβαν ένα email με μία προσφορά η οποία ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή. Επίσης θα μπορούσατε να είστε καχύποπτοι με ένα μήνυμα από ένα μεγάλο κατάστημα λιανικής πώλησης που σας ζητά να δώσετε τα στοιχεία σύνδεσης ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.
Ότι κι αν είναι, εσείς πρέπει να είστε σε εγρήγορση, καθώς οι επιθέσεις phishing είναι ο νούμερο 1 τρόπος με τον οποίο οι χάκερς προσεγγίζουν τους ανθρώπους αυτές τις μέρες, λέει ο Κέβιν Μίτνικ, πρώην χάκερ που έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως σύμβουλος ασφάλειας υπολογιστών.
Προκειμένου να προστατευτείτε όμως, πρέπει να γνωρίζετε και τις τακτικές που ακολουθούν.
Ακολουθούν έξι “red flags” που πρέπει να γνωρίζετε:
Αποστολέας
Ξεκινήστε διαβάζοντας τον αποστολέα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έχετε επικοινωνήσει και στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;
Αν δεν γνωρίζετε προσωπικά τον αποστολέα και δεν σας έχει δώσει το email κάποιος που εμπιστεύεστε, προχωρήστε με προσοχή.
Παραλήπτης
Κοιτάξτε προσεκτικά τυχόν άλλους παραλήπτες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Οι απατεώνες μερικές φορές στέλνουν spam σε πολλές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ταυτόχρονα για να εξοικονομήσουν χρόνο, λέει ο πρώην χάκερ.
Αν υπάρχουν κι άλλοι παραλήπτες που αναφέρονται στο email και δεν αναγνωρίζετε καμία από τις διευθύνσεις email τους – ή αν όλοι έχουν ονόματα που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα με το δικό σας – τότε πιθανώς να μιλάμε για απάτη.
Links και συνημμένα αρχεία
Εάν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας φαίνεται ύποπτο, προσέξτε να μην κάνετε κλικ σε τυχόν συνδέσμους που περιέχονται στο μήνυμα.
Αντί να πατήσετε το σύνδεσμο, απλά ακουμπήστε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στον σύνδεσμό χωρίς να πατήσετε για να δείτε τι θα εμφανίσει.
Εάν η διεύθυνση URL που εμφανίζεται είναι από διαφορετικό ιστότοπο από αυτόν που ισχυρίζεται το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή περιέχει ορθογραφικά λάθη ενός γνωστού ιστότοπου, τότε κάποιος επιχειρεί να σας εξαπατήσει.
Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι να μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία, εκτός αν είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι νόμιμα.
Ώρα
Πρέπει να προσέχετε επίσης την ώρα που στέλνετε το email. Αν δηλαδή είναι ξημερώματα και είναι άγνωστος ο αποστολέας, τότε κάτι δεν πάει καλά.
Θέμα
Για να καταλάβετε ότι πίσω από ένα email κάποιος προσπαθεί να σας εξαπατήσει, πρέπει να έχετε και κριτική σκέψη. Αν δηλαδή ο τίτλος του email δεν ταιριάζει καθόλου με το περιεχόμενό του, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφέρει ο Μιτνικ.
Περιεχόμενο
Να είστε σε επιφυλακή για μηνύματα που προσπαθούν να σας «αναστατώσουν», είτε προσφέροντας κάτι πολύτιμο χωρίς να σας ζητούν καθόλου χρήματα, είτε απειλώντας σας πως αν δεν κάνετε ότι σας λένε, τότε θα υπάρχουν συνέπειες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως έχετε λάβει ένα email από έναν έμπορο λιανικής πώλησης ή την τράπεζά σας που ισχυρίζεται ότι μια από τις αγορές σας δεν πέρασε και πρέπει να εισάγετε ξανά τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.
Οι απατεώνες συχνά προσπαθούν να δημιουργήσουν μια «αίσθηση επείγοντος» για να σας κάνουν να αγνοήσετε άλλα ύποπτα σημάδια και να συμμορφωθείτε με τα αιτήματά τους, σημειώνει ο πρώην χάκερ.
Επίσης να είστε ιδιαίτερα καχύποπτοι εάν το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει ορθρογραφικά λάθη ή περίεργη εμφάνιση. Εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι απίθανο να στέλνουν τέτοια μηνύματα.
«Ποτέ μην κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και μην βάζετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας σε κάτι που δεν ξεκίνησε από εσάς», προσθέτει λέγοντας πως ουσιαστικά αυτός είναι ο Νο1. κανόνας ανεξαρτήτου εποχής και γιορτών.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς να γίνετε «αόρατοι» στο διαδίκτυο: Συμβουλές για καλύτερη ιδιωτικότητα
Ηλεκτρονικές απάτες: Οι δέκα πιο συχνές παγίδες – Οδηγός άμυνας
Τα 20 δημοφιλέστερα passwords στο dark web – Μήπως είναι και το δικό σας;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News