Τελικά πόσο ασφαλή είναι τα iPhone; Τι γνωρίζει για εσάς η Apple
«Απόρρητο. Αυτή είναι η Apple». Το διάσημο σλόγκαν της εταιρείας στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια μπορεί τελικά να μην ανταποκρίνεται και τόσο πολύ στην πραγματικότητα.
Κι αυτό γιατί ερευνητές λογισμικού ισχυρίζονται ότι η Apple συλλέγει προσωπικές πληροφορίες από τα δεδομένα χρήσης του iPhone, παρ΄ότι η εταιρεία υπόσχεται ρητά ότι δεν το κάνει.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω εταιρείας, ονόματι Mysk, η Apple γνωρίζει και μπορεί να εντοπίσει τις κινήσεις των χρηστών στις εφαρμογές της.
Όπως αναφέρει η El Pais, ο Τόμι Μισκ και ο Ταλάλ Μπακρί, ανεξάρτητοι ερευνητές της Mysk, ανέλυσαν τις εφαρμογές της Apple και τα δεδομένα χρήσης που στέλνουν στους διακομιστές της εταιρείας.
«Επικεντρωθήκαμε στο App Store επειδή οι χρήστες δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση για τη λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών στο iOS», λέει ο Τόμι Μισκ.
Προσθέτει ότι και άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των Apple Books, iTunes Store, Apple Music και Apple TV, στέλνουν παρόμοια δεδομένα στον τεχνολογικό γίγαντα.
Όπως επισημαίνουν ορισμένες από τις πληροφορίες που συλλέγει η Apple είναι:
«Τι κάνει ένας χρήστης σε αυτές τις εφαρμογές, τι βλέπει, πότε το βλέπει και για πόση ώρα».
Σύμφωνα με τον Μισκ, τα δεδομένα χρήσης του App Store καταγράφουν ακόμη και πόσα χιλιοστά του δευτερολέπτου ξοδεύει ένα άτομο διαβάζοντας την ενότητα απορρήτου μιας συγκεκριμένης εφαρμογής. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να είναι χρήσιμα για τους προγραμματιστές στη βελτίωση των εφαρμογών τους.
Στην ιστοσελίδα της σχετικά με τις αναλύσεις iPhone, η Apple δηλώνει ότι καμία από τις πληροφορίες που συλλέγει δεν ταυτοποιεί τον χρήστη:
«Τα προσωπικά δεδομένα δεν καταγράφονται, δεν υπόκεινται σε τεχνικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή αφαιρούνται από τις αναφορές πριν αποσταλούν στην Apple», αναφέρει η εταιρεία.
Ειδικός αριθμός αναγνώρισης
Όμως η εταιρεία λογισμικού θεωρεί ότι τα δεδομένα που αποστέλλονται περιλαμβάνουν έναν ειδικό «αριθμό αναγνώρισης». Αυτός ο αριθμός «μπορεί να ταυτοποιήσει έναν χρήστη», επειδή «σχετίζεται με το όνομα, το email και τα δεδομένα που υπάρχουν στον λογαριασμό του iCloud».
Δεν είναι σαφές τι ακριβώς κάνει η Apple με τα δεδομένα και αν προχωρά στην αναγνώριση του ατόμου που βρίσκεται πίσω από τον λογαριασμό.
Η εταιρεία επισημαίνει ότι η Apple συλλέγει αυτές τις πληροφορίες ακόμη και όταν η ρύθμιση «Share iPhone analytics» του iPhone είναι απενεργοποιημένη, παρά τις υποσχέσεις της τεχνολογικής εταιρίας ότι «απενεργοποιεί εντελώς την κοινή χρήση δεδομένων ανάλυσης συσκευής».
Ο Σαμουέλ Παρά, δικηγόρος που ειδικεύεται στο δίκαιο της τεχνολογίας, αναφέρει ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε αυτή την πιθανή παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής με την υποβολή καταγγελίας σε ρυθμιστικούς φορείς.
Παραβίαση της εμπιστοσύνης;
Πού καταλήγουν όμως τα ευρήματα της έρευνας της συγκεκριμένης εταιρείας λογισμικού για τον τεχνολογικό γίγαντα;
«Πρώτα απ’ όλα, από τη σκοπιά της Apple ως brand που προφανώς θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της ιδιωτικής ζωής, θα αποτελούσε παραβίαση της εμπιστοσύνης των πελατών της, λέει ο Παρά.
Επιπλέον, οι πληροφορίες που φέρεται να συλλέγει η Apple χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση του χρήστη «θα καθιστούσαν δυνατή τη δημιουργία διαφορετικών προφίλ σχετικά με τα γούστα, τις προτιμήσεις, την πολιτική ιδεολογία, ακόμη και την υγεία», τα οποία, όπως επισημαίνει ο Παρά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έμμεση χειραγώγηση των προτιμήσεων των χρηστών.
Για παράδειγμα, τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν τη γνώμη των χρηστών σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο.
«Αυτό που έκανε η Cambridge Analytica μας έδειξε ότι, αν γνωρίζουμε τους χρήστες, είναι πολύ πιθανό να τους διαμορφώσουμε, ακόμη και σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτική ιδεολογία», παρατηρεί ο Παρά.
Τα ευρήματα των ερευνητών θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη φήμη της Apple στο μέλλον, λέει ο Αλβάρο Ορτ Φέρερ, δικηγόρος προστασίας προσωπικών δεδομένων.
«Αν αυτά που ισχυρίζεται η εταιρεία Mysk είναι αληθινά, δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με παραβίαση της συμφωνίας -και επομένως με νομική παραβίαση- αλλά και με σημαντική ζημιά στη φήμη της», καταλήγει ο δικηγόρος.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πόσα θα είχατε βγάλει εάν είχατε αγοράσει Apple όταν μπήκε στο χρηματιστήριο
Η χαρά του stalker: Το προϊόν της Apple που τρομοκρατεί τις γυναίκες
Η συσκευή που έσωσε τη μουσική: Γιατί ο Steve Jobs πέταξε το πρώτο iPod σε ενυδρείο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News