Αντίδοτο στην κρίση μοναξιάς: Πώς να κάνετε φίλους στην ενήλικη ζωή
Όλοι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να κάνεις φίλους όταν δεν βρίσκεσαι πια στην αυλή του σχολείου. Και η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε μία «κρίση μοναξιάς» που είχε ξεκινήσει ακόμα και πριν από τα lockdowns. Στις ΗΠΑ, μόνο το 3% των Αμερικανών δήλωναν το 1990 ότι δεν έχουν στενούς φίλους, όμως το ποσοστό έχει αυξηθεί σήμερα στο 12%.
Η Marisa Franco, μία ψυχολόγος που μελετά την φιλία, πήγε πρόσφατα για 10ήμερες διακοπές στο Μεξικό. Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, είχε αποκτήσει μία καινούργια ομάδα φίλων και εξηγεί στους New York Times πώς το πέτυχε, χρησιμοποιώντας τις στρατηγικές που έμαθε όταν έκανε έρευνα για το νέο της βιβλίο «Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make — and Keep — Friends».
Στοχεύστε σε άτομα που βιώνουν μία μεταβατική περίοδο
Όσοι έχουν μετακομίσει πρόσφατα, έχουν βιώσει έναν χωρισμό ή ταξιδεύουν τείνουν να είναι πιο ανοικτοί στο να κάνουν νέους φίλους.
Υποθέστε ότι οι άλλοι σας συμπαθούν
Σύμφωνα με την «θεωρία ρύθμισης του ρίσκου», αποφασίζουμε πόσο θα επενδύσουμε σε μία σχέση με βάση το πόσες πιθανότητες δίνουμε στο να μας απορρίψουν. Έτσι, μία από τις μεγάλες συμβουλές που δίνει η Franco είναι, όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε με κάποιον, να θυμάστε ότι οι πιθανότητες να σας απορρίψει είναι λιγότερες από ό,τι πιστεύετε. Υποθέστε ότι αυτός που έχετε απέναντί σας σας συμπαθεί και έτσι θα γίνετε πιο ζεστοί, φιλικοί και ανοικτοί. Τελικά, η συμπάθεια γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Βρείτε έναν τρόπο να συναντιέστε τακτικά
Η Franco συστήνει να γραφτείτε σε μία λέσχη βιβλίου ή να επιλέξετε κάποια άλλη δραστηριότητα που προβλέπει συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τείνουμε να συμπαθούμε περισσότερο κάποιον όταν μας είναι γνώριμος. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα νιώσετε άβολα τις πρώτες φορές που θα συναντήσετε κάποιον, όμως μην τα παρατήσετε: Εάν επιμείνετε, τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα.
Δείξτε ότι εκτιμάτε τον άλλο
Η Franco ομολογεί ότι προσπαθούσε να κάνει φίλους προτάσσοντας την ευφυΐα της, όμως η έρευνά της έδειξε ότι αυτό που εκτιμούν περισσότερο οι άνθρωποι σε έναν φίλο είναι όταν αυτός στηρίζει τον εγωισμό τους: Όλοι θέλουν κάποιον που τους κάνει να νιώθουν ότι μετράνε. Όσο περισσότερο δείχνετε στους άλλους ότι τους συμπαθείτε και τους εκτιμάτε, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και ένα απλό μήνυμα στο κινητό έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πιστεύουμε.
Από πού να ξεκινήσετε
«Θα έλεγα, ανατρέξτε στις επαφές στο κινητό σας ή κοιτάξτε με ποιον ανταλλάσσατε μηνύματα αυτή την εποχή πέρυσι και επικοινωνήστε μαζί του», είναι η συμβουλή της Franco. «Μπορείτε να πείτε κάτι απλό, όπως: ‘Γεια, δεν έχουμε μιλήσει εδώ και καιρό. Μόλις σε σκεφτόμουν. Πώς είσαι;’».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεστε για να είστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζετε, λέει ψυχολόγος
Πώς να φαίνεστε πιο ενδιαφέροντες – Από τον επιστήμονα που βρήκε τον πιο βαρετό άνθρωπο του κόσμου
Πέντε tips για να αποπνέετε αυτοπεποίθηση όταν μιλάτε
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News