Μια απλή λύση για το ροχαλητό: Το κόλπο που σώζει χιλιάδες γάμους
Το δυνατό ροχαλητό έχει υπάρξει αιτία αμέτρητων διαζυγίων. Όμως τώρα, ζευγάρια από όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι έχουν βρει μία λύση που ξαφνιάζει με την απλότητά της, για να σώσουν τον γάμο τους και να μπορέσουν να κοιμηθούν στο ίδιο κρεβάτι.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το μυστικό βρίσκεται σε ένα μικρό κομμάτι σελοτέιπ, με το οποίο αυτός που ροχαλίζει κλείνει το στόμα του πριν κοιμηθεί το βράδυ.
Για την ακρίβεια, όσοι έχουν δοκιμάσει την τεχνική προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα κομμάτι ιατρικής ταινίας, το οποίο κολλούν στο στόμα τους, είτε οριζόντια είτε κάθετα. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουν να ανακατευθύνουν την αναπνοή τους μέσω της μύτης και άρα να αντιμετωπίσουν το ροχαλητό.
If you have been working on your #sleep for a while, I found a new #health action that might make a difference: mouth taping 🤐. I know you will want to know what tape I use, so here is an affordable one that you can try: https://t.co/hZyGynx0JQ#mouthtaping #biohacking pic.twitter.com/wtQ1LFwNLK
— 🍎 Julie Daniluk, Nutritionist (@JulieDaniluk) May 11, 2022
Υπάρχουν όμως και εκείνοι στην ιατρική κοινότητα που πιστεύουν ότι κανείς δεν θα πρέπει να κολλά ταινία στο στόμα του, εκτός και εάν έχει πέσει θύμα απαγωγής.
Πρώτα από όλα, η πρακτική αυτή έχει μελετηθεί ελάχιστα και σύμφωνα με κάποιους γιατρούς, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. «Ας υποθέσουμε ότι έχετε κάποια ιατρικά προβλήματα όπως η νόσος της παλινδρόμησης οξέος. Το να έχεις ταινία πάνω από το στόμα σου μπορεί να είναι βλαβερό», λέει στη Wall Street Journal ο δρ Aarti Grover, του Tufts Medical Center’s Sleep Medicine Center στη Βοστώνη.
Όμως ο δρ Steven Park απαντά ότι πολλοί γιατροί είναι υπερβολικά επιφυλακτικοί. Πρώην χειρούργος ΩΡΛ στο Albert Einstein College of Medicine, εφαρμόζει και ο ίδιος την πρακτική αυτή στον εαυτό του και δεν έχει εντοπίσει περιπτώσεις όπου συνέβη κάτι κακό. «Στη χειρότερη περίπτωση, ξυπνάς και βγάζεις την ταινία», λέει.
Όπως εξηγεί, η ταινία δεν είναι αποτελεσματική για όλους αυτούς που ροχαλίζουν, αλλά μπορεί να δουλέψει για όσους αναπνέουν από το στόμα ενώ κοιμούνται. Πολλοί αναπνέουν από το στόμα, με αποτέλεσμα η γνάθος τους να πέφτει και η γλώσσα να κινείται προς τα πίσω, εμποδίζοντας τον αεραγωγό. Η ταινία τα σταματά όλα αυτά, κρατώντας το στόμα κλειστό.
Παρότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μητέρες έκλειναν το στόμα του μωρού τους για έναν καλύτερο ύπνο από τα 1800 ακόμα, εντούτοις η πρακτική της ταινίας ήταν κάτι για το οποίο κανείς δεν μιλούσε μέχρι το 2019. Αυτό άλλαξε όταν ο επιχειρηματίας Nicholas Michalak εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Shark Tank» για να παρουσιάσει την εταιρεία του, SomniFix, και τις κολλητικές ταινίες για τα χείλη. Παίρνοντας έμπνευση από τον πατέρα του, ο οποίος χρησιμοποιούσε χειρουργική ταινία και χαρτόνι για να περιορίσει το ροχαλητό του, ο Michalak πέρασε έξι μήνες δοκιμάζοντας διάφορες ταινίες στον εαυτό του. Αυτό που έψαχνε ήταν μία ταινία που να μην κολλά υπερβολικά αλλά και να μην είναι τόσο αδύναμη ώστε να φεύγει από τη θέση της τη νύχτα.
Ένα χρόνο αργότερα, ο συγγραφέας James Nestor έγραψε για τη χρήση ταινίας στο στόμα στο βιβλίο του «Breath». Φέτος, σχετικά βίντεο έχουν γίνει δημοφιλή στο TikTok.
For the last 6 weeks I’ve taped my mouth before going to sleep.
Here are 8 things I’ve learned: pic.twitter.com/QMcTxiLlPl
— Dan Go (@FitFounder) August 7, 2022
Η πρακτική μετά βίας έχει αρχίσει να μελετάται. Η πιο γνωστή έρευνα έγινε στην Ταϊβάν, όπου οι επιστήμονες ερεύνησαν εάν το κόλλημα του στόματος 30 ασθενών που συνήθως ανέπνεαν από το στόμα όταν κοιμούνταν, θα μπορούσε να μειώσει το ροχαλητό και την άπνοια. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα έμπλαστρο, παρόμοιο με την ταινία, ήταν χρήσιμο για να γίνει αυτό ακριβώς.
Μια άλλη ερευνήτρια, η Δρ Ann Kearney του Voice and Swallowing Center του Stanford University οργανώνει μια παρόμοια μελέτη που ελπίζει να συμπεριλαμβάνει 300 ασθενείς.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal
Διαβάστε επίσης:
Ξυπνάτε κουρασμένοι; Οι 8 λόγοι και τι να κάνετε
Συμβουλές για καλό ύπνο: 5 τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε πριν κοιμηθείτε
Ο κανόνας του οχτάωρου καταργείται: Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News