Σε ποιον ανήκει αυτός ο πύραυλος που χτύπησε το φεγγάρι;
Πιστεύετε είναι απίθανο σήμερα να παρατηρεί κάποιος ειδικός το φεγγάρι και να αναρωτιέται από πού «ξεφύτρωσε» ένας πύραυλος; Κι όμως, αυτό περίπου συνέβη αυτή την εβδομάδα: ένας πύραυλος άγνωστων στοιχείων προσέκρουσε στην επιφάνεια του φεγγαριού, δημιουργώντας έναν κρατήρα, αλλά και διάφορες υποθέσεις για την προέλευσή του.
Ειδικότερα, μία ομάδα παρατηρητών ακολουθούσαν επί μήνες την πορεία ενός αντικειμένου, το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, επρόκειτο σύντομα να προσκρούσει στο φεγγάρι. Ήταν βέβαιοι ότι αποτελούσε απόβλητο από κάποιον πύραυλο (οι πύραυλοι παράγουν πολλά απόβλητα), αλλά καμία κυβέρνηση ή επιχείρηση δεν ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι της ανήκει.
Βάσει παρατηρήσεων και αναλύσεων, η ομάδα αρχικά υπέθετε ότι πρόκειται για κομμάτι από πύραυλο της SpaceX, ο οποίος εκτοξεύθηκε το 2015. Έπειτα, η συγκεκριμένη ομάδα και άλλες, συμπεριλαμβανομένης της NASA, κατέληξαν ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι μέρος ενός πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύθηκε το 2014 στην Κίνα. Από την πλευρά της, όμως, η Κίνα αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του πυραύλου κάηκε, όταν επανήλθε στην ατμόσφαιρα.
Μπορεί να λένε την αλήθεια, μπορεί όμως και να μην θέλουν να φέρουν την ευθύνη για την ιστορικά πρώτη κατά λάθος πρόσκρουση αντικειμένου στο φεγγάρι. Έχουν βέβαια προηγηθεί προσκρούσεις στο φεγγάρι, αλλά είτε ήταν προγραμματισμένες είτε επρόκειτο για κακή προσγείωση (δηλαδή η προσγείωση ήταν προγραμματισμένη, αλλά τελικά λίγο πιο «σκληρή» απ’ ότι θα περίμενε κανείς). Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα άγνωστης προέλευσης διαστημικό απόβλητο προσκρούει στο φεγγάρι.
Το πιο αξιοσημείωτο κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι ότι ενδέχεται να μην μάθουμε ποτέ τι πραγματικά έγινε. Και γιατί είναι αξιοσημείωτο; Διότι τα εκατομμύρια τηλεσκόπια, ραντάρ, αισθητήρες και κάμερες που παρακολουθούν κάθε «γωνιά» του διαστήματος που μπορεί να εξεταστεί από άνθρωπο, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την προέλευση ενός αντικειμένου, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά επί τουλάχιστον έξι χρόνια.
moneyreview.gr με πληροφορίες από TechCrunch
Διαβάστε επίσης:
Ο επιχειρηματίας που «γέννησε» τα UFO: Οι δίσκοι, η παρεξήγηση και η αναζήτηση της αλήθειας
«Ο Γκαγκάριν με φούστα»: Πώς πήγε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Γιατί έκλαψε ο Γουίλιαμ Σάτνερ: Το ταξίδι στο διάστημα δεν ήταν αυτό που περίμενε
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News