Η ιστορία του πρώτου tattoo artist της Αθήνας
Τα μοτεράκια του θρυλικού tattoo studio στο κέντρο της Αθήνας «χτυπούσαν» ήδη από το 1977 - Η ιστορία του Τζίμη ή Δημήτρη Μαματσή, πρωτοπόρου στην τέχνη της δερματοστιξίας στην Ελλάδα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας το αποτύπωμά του στην «κουλτούρα του δρόμου» - Το περιβόητο Jimmy's Tattoo Studio επί της οδού Αδριανού 72, έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια τα παιδιά του, Παύλος και Άννα.
Έφυγε από τη ζωή ο Τζίμης, ίσως ο πιο διάσημος tattoo artist της Αθήνας. Την είδηση γνωστοποίησε μέσα από ανάρτηση στο facebook το tattoo studio του πρωτοπόρου δερματοστίκτη που στεγάζεται μέχρι σήμερα στην Αδριανού 72 στην Πλάκα.
Η κηδεία του Τζίμη ή Δημήτρη Μαματσή, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, στις 12μμ, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
O καταξιωμένος tattoo artist άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία είτε 87 είτε 89 ετών, καθώς, όπως είχε πει σε συνέντευξή του στο παρελθόν, δεν ήταν ακριβώς σαφές το πότε γεννήθηκε: «Είμαι νησιώτης, Μυτιληνιός. Γεννήθηκα ή το 1933 ή το 1935. Δεν είμαι και σίγουρος. Η μάνα μου λέει το ’33, αλλά τα χαρτιά λένε το ’35. Κάποιο μπέρδεμα με τα πιστοποιητικά θα είχε γίνει. Όλο έτσι συνέβαινε τότε».Ο Δημήτρης Μαματσής, «μορφή» στον χώρο του τατουάζ, ήταν ιδιοκτήτης του θρυλικού στούντιο «Jimmy’s», το οποίο λειτουργεί στο κέντρο της πρωτεύουσας από το μακρινό 1977 μέχρι και σήμερα. Το κατάστημά του ήταν από τα παλιότερα της Ευρώπης και το πρώτο στη Μεσόγειο.
Ο Τζίμης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και από μικρός έφυγε για τα καράβια. Πήγε στην Αμερική, έζησε στο Τορόντο, στον Καναδά. Κάτω από το σπίτι του υπήρχε ένα στούντιο για τατουάζ, όπου και ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Λίγο μετά το 1970 όταν γύρισε στην Ελλάδα, δούλευε ως οδηγός στη γαλλική πρεσβεία, ενώ στη συνέχεια επί επταετίας και λόγω των παιδιών του, πήρε μισή άδεια ταξί και δούλευε ως οδηγός ταξί.
Οι Αμερικάνοι ναυτικοί από τα καράβια που βρίσκονταν στο Φαληρικό Δέλτα έβγαιναν και ζητούσαν να κάνουν τατουάζ. Όταν σε μία κούρσα ένας Αμερικάνος του είπε ότι ψάχνει να κάνει ένα τατουάζ, θυμήθηκε έναν φίλο του από τον Καναδά και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθεί με το τατουάζ. Το 1971 πήγε ξανά στον Καναδά , όπου και έμεινε για ένα μήνα, έκανε ένα σεμινάριο, έχοντας βέβαια μία μικρή εμπειρία από το τατουατζίδικο κάτω από το σπίτι, αφού όσο έμενε εκεί ζωγράφιζε. Ο Δημήτρης Μαματσής έφερε από τον Καναδά στην Ελλάδα τα πρώτα εργαλεία για τατουάζ και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Έβαλε τη σφραγίδα του στον χώρο της δερματοστιξίας και στην «κουλτούρα του δρόμου» της πρωτεύουσας.
Με το ταξί του, έπαιρνε κούρσα τους Αμερικανούς και όποιος ρώταγε για τατουάζ τους έλεγε «εγώ». Τους έβαζε στο αμάξι, τους πήγαινε στο σπίτι του, όπου, από το 1973 μέχρι το 1977, τα τατουάζ γινόντουσαν στα κρυφά.
Στα τέλη του 1977, αρχές του 1978, ο Τζίμης αποφάσισε να ανοίξει στην περιοχή της Πλάκας, το πρώτο τατουατζίδικο στην Ελλάδα και έτσι έκανε. Το δεύτερο στούντιο τατού άνοιξε στο Άμστερνταμ και μετά ακολούθησαν Αμβούργο, Κοπεγχάγη, Αγγλία. Δέκα άτομα έκαναν αυτή τη δουλειά στην Ευρώπη και άλλα δέκα στην Αμερική. Περισσότεροι πελάτες ήταν οι ναυτικοί και κάποιοι που είχαν βγει από τη φυλακή. Δειλά – δειλά, μετά τη δεκαετία του 1980, τότε που ξεκίνησε πλάι του και ο γιος του, Παύλος, άρχισε να προσέρχεται το ελληνικό κοινό. Πολλοί διάσημοι πήγαν στον χώρο του Τζίμη να κάνουν τατουάζ, ένας χώρος που μέχρι το 2005, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Αθήνα.
Όπως έλεγε ο Τζίμης σε συνέντευξη στον Θανάση Χαραμή το 2014, το μαγαζί του ήταν «ανοιχτό για όλους». «Αν χτύπαγαν τατουάζ όσοι μπαίνανε εδώ μέσα, θα ήμουν πλούσιος». Για την ίδια περίοδο, όπως έλεγε: «Ερχόντουσαν δημοσιογράφοι και παίρναν φωτογραφίες τον Τζίμη και τους χίπηδες και με βάζαν στις εφημερίδες. Μπήκε και ο Βέγγος μια μέρα. Ώσπου να τον καταλάβω και να σηκωθώ να τον χαιρετήσω, έκανε μια έτσι, κάτι είπε κι εξαφανίστηκε, όπως στις ταινίες. Το ’92-’93 άρχισα να βγάζω λεφτά. Άρχισαν να έρχονται περισσότεροι και να γίνεται μόδα. Όχι όπως τώρα, αλλά τότε δεν υπήρχε και άλλος. Στον Τζίμη όλοι. Και διάσημοι περάσανε και άλλοι, που δεν θα σ’ τους πω».
Ο Τζίμης σταμάτησε να «χτυπάει» τατουάζ στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, το περίφημο Jimmy’s Tattoo Studio στην οδό Αδριανού 72, ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια τα παιδιά του, ο Παύλος και η Άννα, συνεχίζοντας την τέχνη της δερματοστιξίας που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους.
Το Jimmy’s Τattoo εξακολουθεί να στεγάζεται μέχρι σήμερα στην Πλάκα, στην οδό Αδριανού 72, στον 1ο όροφο.
Πηγή: neolaia.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News