Life & Arts Σάββατο 19/12/2020, 19:47
LIFE & ARTS

Η Tencent Music ανεβάζει ρυθμούς στη Universal

Η Tencent Music ανεβάζει ρυθμούς στη Universal

Τον περασμένο Αύγουστο η Universal Music Group και η Tencent Music Entertainment, δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της μουσικής, ανακοίνωσαν την επέκταση της συνεργασίας τους στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία ενός νέου label με στόχο την προσέγγιση νέου κοινού στην Κίνα. Πολύ πρόσφατα, η Tencent ανακοίνωσε την εξαγορά ενός πακέτου 10% των μετοχών της Universal ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό της στο 20%.

Η μουσική βιομηχανία βρίσκεται τα τελευταία πολλά χρόνια σε μια διαρκή αλλαγή, έχοντας αντιμετωπίσει και απορροφήσει πολλούς κλυδωνισμούς. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες της κατάρρευσης της δισκογραφίας και της πώλησης μεμονωμένων δίσκων/ CD (αν και τελευταία το βινύλιο δείχνει σημάδια ανάκαμψης αλλά είναι μικρά) και μετά από μια μεγάλη περίοδο πειρατείας και παράνομου downloading οι χρήστες της μουσικής έχουν στραφεί στις υπηρεσίες streaming, τύπου Spotify.

Σε επίπεδο δισκογραφικών, από τις έξι μεγάλες εταιρείες που μεσουράνησαν τη δεκαετία του ’90 έχουν επιβιώσει (με συγχωνεύσεις και εξαγορές των υπολοίπων) οι εξής τρεις: Universal Music Group, Sony Music Entertainment και Warner Music Group.

Η Universal έχει συμβόλαια με ορισμένους από τους μεγαλύτερους σταρ της μουσικής διεθνώς, όπως τη Lady Gaga, αλλά στην εποχή του streaming είναι μάλλον λογικό να θέλει να εδραιώσει την παρουσία της και τη θέση της στις νέες συνθήκες.

Γι’ αυτό και η μητρική της Universal, η γαλλική Vivendi, ήταν πολύ ικανοποιημένη με την απόφαση της Tencent να αυξήσει το ποσοστό της στον όμιλο της UMG, επιτρέποντας στην πολυεθνική εταιρεία να διεισδύσει πιο βαθιά στους εκατομμύρια Κινέζους χρήστες μουσικής. Ποια είναι όμως η Tencent;

Μπορεί στους περισσότερους το όνομα της να μη θυμίζει κάτι, αλλά η Tencent Music είναι ο online μουσικός γίγαντας της Ασίας. Το πιο ενδιαφέρον είναι ίσως ότι το 46,6% των μετοχών της εταιρείας είναι στην κατοχή του Spotify. Για την ακρίβεια η Tencent Music είναι μια κοινοπραξία της αμερικάνικης streaming υπηρεσίας με την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Tencent που μάλιστα έχει αναπτύξει τρεις δημοφιλείς φαρμογές streaming και downloading, τις QQ Music, Kugou Music and Kuwo Music. Εκτός όμως από τη Universal, με την κοινοπραξία συνεργάζονται με διάφορους τρόπους και η Warner και η Sony.

Η πώληση του νέου μεριδίου για την Tencent Music θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021 με βάση την επιχειρηματική αξία της εταιρείας που εκτιμάται στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από: The Guardian, Music Business, UMG.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News