Tα απίστευτα οικονομικά οφέλη ενός γάμου
H ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και το ζητούμενο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο γάμος. Σύμφωνα με το Wedding Report, προβλέπεται να γίνουν φέτος 2,5 εκατ.γάμοι, οι περισσότεροι από το 1984.
Ο οικονομολόγος Laurence J.Kotlikoff του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ είναι υπέρ του γάμου, όπως δηλώνει στο CNBC. «Ο γάμος είναι καλύτερος από τη μακροπρόθεσμη συνεργασία. Ένας βασικός στόχος είναι είναι η κατανόηση των οικονομικών πόρων αλλά και των οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν αναμεταξύ τους οι δύο σύζυγοι.
Το να παντρεύεσαι για τα χρήματα δεν είναι κακό
Δεν ισχυρίζομαι ότι τα χρήματα είναι ο μοναδικός αποφασιστικός παράγοντας για το γάμο, καθότι για τους περισσότερους, η αγάπη υπερβαίνει το χρήμα, σημειώνει ο οικονομολόγος.
Η επιλογή ενός συζύγου με υψηλότερο εισόδημα μπορεί να σημαίνει κάπως υψηλότερους καθαρούς φόρους, αλλά συνοδεύεται από μια σειρά από πολύτιμες σιωπηρές ασφαλιστικές ρυθμίσεις, τις οποίες η τυπικότητα και η νομιμότητα του γάμου βοηθούν στην εφαρμογή τους.
Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη του γάμου, όπως η σιωπηρή ένωση πόρων, υπάρχουν και μακροπρόθεσμα οφέλη.
Πρώτον, μετά από μόλις εννέα μήνες, δικαιούστε να εισπράξετε μελλοντικές παροχές κοινωνικής ασφάλισης χηρείας. Επιπλέον, μετά από ένα χρόνο γάμου, εσείς και ο σύζυγός σας δικαιούστε να εισπράξετε μελλοντικά επιδόματα συζύγου. Και αν παραμείνετε παντρεμένοι για 10 χρόνια, δικαιούστε επιδόματα διαζευγμένου συζύγου και διαζευγμένης χηρείας.
Ωστόσο, με τον τρόπο που λειτουργούν οι τύποι παροχών της κοινωνικής ασφάλισης, το συζυγικό επίδομα θα είναι χρήσιμο μόνο σε συζύγους που κερδίζουν πολύ λίγα σε απόλυτες τιμές και επίσης κερδίζουν πολύ λιγότερα από τον σύντροφό τους.
Το επίδομα χηρείας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχει τεράστια αξία για τον σύζυγο με τα χαμηλότερα εισοδήματα (ή το διαζευγμένο άτομο), υπό την προϋπόθεση ότι ο σύζυγος (ή ο πρώην σύζυγος) με τα υψηλότερα εισοδήματα πεθάνει.
Υπολογίζεται ότι το 41% όλων των πρώτων γάμων θα καταλήξουν σε διαζύγιο ή χωρισμό, σύμφωνα με στοιχεία της δικηγορικής εταιρείας Wilkinson & Finkbeiner με έδρα την Καλιφόρνια.
Ο οικονομολόγος Laurence J.Kotlikoff υπογραμμίζει επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, καθώς είναι πολύ καλύτερο να διαπραγματευθεί εκ των προτέρων πώς θα διευθετηθούν τα πράγματα παρά να αισθανθεί όταν παντρευτεί ότι έχασε τη διαπραγματευτική του δύναμη στη λήψη αποφάσεων που θα μπορούσε να βλάψει και τον ίδιο αλλά και τον σύντροφό του στο πλαίσιο ενός διαζυγίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News