Life & Arts Κυριακή 23/01/2022, 11:00
LIFE & ARTS

Το ρολόι των 30 εκατ. δολαρίων: Η ιστορία της εκτέλεσης και η θρυλική ληστεία

Το ρολόι των 30 εκατ. δολαρίων: Η ιστορία της εκτέλεσης και η θρυλική ληστεία

O Αμπραάμ – Λουί Μπρεγκέ, για πολλούς, θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ωρολογοποιίας. Στο διάστημα που έζησε (1747 – 1823) κατάφερε να εισάγει πολλές και εξαιρετικές καινοτομίες.  

Ένα από τα διασημότερα αριστουργήματά του είναι το «Μαρία Αντουανέτα» ή «Βασίλισσα», όπως το είχε ονομάσει ο ίδιος. Επρόκειτο, μάλιστα, για το 160ο κατά σειρά ρολόι που είχε κατασκευάσει.  

Η ιστορία αυτού του ρολογιού, η αξία του οποίου σήμερα ανέρχεται σε 30 εκατ. δολάρια, αποτελεί έναν πραγματικό θρύλο, καθώς περιλαμβάνει μία… ιστορική εκτέλεση και μία τεράστια ληστεία. 

Όλα ξεκίνησαν από έναν αυλικό φρουρό της Μαρίας Αντουανέτα, ο οποίος το 1783 ανέθεσε στον Μπρεγκέ να φτιάξει το πιο περίπλοκο και πολύτιμο ρολόι για τη ολοένα και λιγότερο δημοφιλή βασίλισσα. 

Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Παριζιάνος ωρολογοποιίος υποχρεώθηκε να σκεφτεί κάτι ευφάνταστο. Έτσι, συνδύασε ένα κανονικό ρολόι τσέπης με μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές του εφευρέσεις. 

Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα: Τα 823 διαφορετικά εξαρτήματα του ρολογιού χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια για να παραχθούν και να συλλεχθούν. Πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το ρολόι κατασκευάστηκε, είχαν ήδη περάσει αρκετά χρόνια από την εκτέλεση της Μαρίας Αντουανέτα αλλά και τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του ίδιου.  

Έτσι, την ολοκλήρωση του ρολογιού ανέλαβε ο γιος του Μπρεγκέ, ο οποίος το πούλησε στον Ντέιβιντ Σάλομονς, πρώην δήμαρχο του Λονδίνου.  Μετά τον θάνατο του τελευταίου, το 1925, το ρολόι έφθασε με έναν τρόπο στην Ιερουσαλήμ και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. 

Χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου του 1983, πάνω από 100 σπάνια ρολόγια, συμπεριλαμβανομένου του «Μαρία Αντουανέτα», εξαφανίστηκαν δια μαγείας από τον χώρο του μουσείου. 

Η κλοπή παρέμενε μυστήριο για 23 χρόνια έως ότου η ισραηλινή αστυνομία καταφέρει να λύσει το μυστήριο. Όπως αποκαλύφθηκε, ο Νάαμαν Ντίλερ, ένας Ισραηλινός διαρρήκτης, είχε παρακάμψει το σύστημα ασφαλείας του μουσείου, είχε αρπάξει τα ρολόγια και τα είχε κρύψει σε χρηματοκιβώτια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ισραήλ. 

Μετά τον θάνατο του Ντίλερ, το 2004, η χήρα του προσπάθησε να πουλήσει τα κλεμμένα αντικείμενα. Όμως, εντοπίστηκε από την αστυνομία και συνελήφθη, με τις αρχές να ανακτούν ένα μέρος της τεράστιας λείας από τη ληστεία του 1983.

Τελικά, από τα 106 σπάνια ρολόγια, τα 39 -συμπεριλαμβανομένου και του «Μαρία Αντουανέτα»- αποκαταστάθηκαν και επιστράφηκαν στο μουσείο, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το τέλος του τυριού; Τουλάχιστον, όπως το ξέραμε

Γιατί πριν από 5.000 χρόνια έπιναν μπύρα με καλαμάκια μήκους 1,1 μέτρου;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News