Life & Arts Πέμπτη 20/01/2022, 13:37
LIFE & ARTS

Το πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου – Δεν έχει φρέσκο φαγητό ή ίντερνετ

Σε ποια χώρα ανήκει

Το πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου – Δεν έχει φρέσκο φαγητό ή ίντερνετ

Στο νοτιότερο άκρο του Ατλαντικού Ωκεανού, δηλαδή λίγο πάνω από την Ανταρκτική, βρίσκεται ένα νησί, η Νότια Γεωργία, η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Για να μεταβείς στο πλησιέστερο αεροδρόμιο, χρειάζεται να κάνεις ένα ταξίδι τεσσάρων ημερών. Το φρέσκο φαγητό είναι σπάνιο, το διαδίκτυο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί που δεν επιτρέπουν στα ελικόπτερα να προσγειωθούν. 

Map of South Georgia

Στη Νότια Γεωργία δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, παρά μόνο περίπου 20 επιστήμονες και υπάλληλοι. Αυτό το νησί – φάντασμα, όμως, έχει ένα ολόκληρο μουσείο, το οποίο είναι και πάλι ανοιχτό για τους επισκέπτες. Όταν και αν ποτέ φθάσουν. 

Οι περισσότεροι «προσωρινοί» κάτοικοι είναι Βρετανοί, οι οποίοι αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι 12.874 χιλιομέτρων. Αρχικά μέσω μίας 18ώρης πτήσης στα Νησιά Φόλκλαντ, με ενδιάμεση στάση στο Κάπε Βέρντε (Πράσινο Ακτωτήρι), στις ακτές της Αφρικής. 

An elephant seal pup in front of the South Georgia Museum in Grytviken

Από τα Φόλκλαντ, επίσης βρετανικό έδαφος, οι ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε αλιευτικά σκάφη, τα οποία μετά από τέσσερις έως έξι ημέρες -ανάλογα με τον καιρό- φθάνουν στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου. 

Penguins in South Georgia

«Εάν όλα πάνε καλά, χρειάζεσαι μία εβδομάδα για να φθάσεις» επιβεβαίωσε η Sarah Lurcock, επικεφαλής του τοπικού μουσείου. Αλλά δεν πηγαίνουν πάντα όλα καλά. Η ίδια θυμάται ότι μία χρονιά το ταξίδι διήρκησε τρεις ολόκληρες εβδομάδες.

Ένας άλλο τρόπος για να φθάσεις στο νησί, είναι μέσω κρουαζιερόπλοιων, τα οποία ξεκινούν από τη νότια Αργεντινή. 

Την προ-Covid περίοδο, για τη Νότια Γεωργία ταξίδευαν περίπου 100 πλοία κάθε καλοκαίρι, αποβιβάζοντας έως και 10.000 άτομα. Και όλοι επέλεγαν να επισκεφτούν το τοπικό μουσείο. Άλλωστε, η είσοδος είναι δωρεάν. 

View of Grytviken

Την περίοδο της πανδημίας, η κατάσταση άλλαξε άρδην. Το νησί έμεινε ουσιαστικά ακατοίκητο από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η τοπική κυβέρνηση, η οποία εδρεύει στα νησιά Φόλκλαντ, αποφάσισε να επιτρέψει εκ νέου τις αφίξεις.  

* Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το BBC

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς χάναμε 1,5 δισ. τόνους φρέσκου νερού κάθε μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS