Life & Arts Πέμπτη 13/01/2022, 13:35
LIFE & ARTS

Τα διαβατήρια που δεν μπορούμε να έχουμε – Εκτος αν είμαστε… πρωθυπουργοί, διπλωμάτες

Τα διαβατήρια που δεν μπορούμε να έχουμε – Εκτος αν είμαστε… πρωθυπουργοί, διπλωμάτες

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ένα κανονικό διαβατήριο, με το οποίο μπορούμε να ταξιδέψουμε σε μια σειρά από χώρες, ανάλογα με την εθνικότητά μας.

Εάν έχουμε διπλή υπηκοότητα, τότε είμαστε από τους τυχερούς, καθώς έχουμε δύο διαφορετικά διαβατήρια και επομένως μπορούμε να ταξιδέψουμε σε ακόμη περισσότερες χώρες. 

Όμως, υπάρχουν και ορισμένα άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία διαφέρουν αισθητά και αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις, ανοίγοντας πόρτες σε όλο τον κόσμο. 

Ένα από αυτά είναι το λεγόμενο διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο εκδίδεται για διπλωμάτες και κυβερνητικούς συμβούλους, οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό. 

Ο κάτοχος ενός διπλωματικού διαβατηρίου μπορεί να εισέλθει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, χωρίς να χρειαστεί βίζα ή κάποιο άλλο έγγραφο. 

Μερικές φορές, μάλιστα, ένα αντίστοιχο διαβατήριο έχουν και τα μέλη της οικογένειας των διπλωματών. 

Ξεχωριστή περίπτωση θεωρείται και το διαβατήριο για πρόεδρους ή πρωθυπουργούς χωρών. Πρόκειται για ένα VIP έγγραφο, με το οποίο αποφεύγεις ελέγχους, ουρές και κάθε άλλου είδους γραφειοκρατικά κωλύματα.  

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και τα λεγόμενα ειδικά διαβατήρια, τα οποία εκδίδονται για γερουσιαστές, βουλευτές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς ακόλουθους.  

Στην πράξη, βέβαια, ο κάτοχος ενός ειδικού διαβατηρίου δεν κερδίζει πολλά πράγματα, εκτός από το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πληρώνει τα έξοδα για την έκδοση βίζας. 

Στις ιδιαίτερες περιπτώσεις εγγράφων θα πρέπει να προστεθούν και τα διαβατήρια της Interpol και του ΟΗΕ, τα οποία χορηγούνται στους εργαζόμενους των δύο οργανισμών, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν κάθε γραφειοκρατικό έλεγχο. 

Στην περίπτωση του ΟΗΕ, μάλιστα, οι κάτοχοι δεν χρειάζονται να εκδώσουν βίζα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα καλύτερα και τα χειρότερα διαβατήρια για το 2022 – Η θέση της Ελλάδας

Η αρχή του τέλους για τα «χρυσά» διαβατήρια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News