LIFE & ARTS

Αθλητής της χρονιάς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αθλητής της χρονιάς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Τέτοιο καιρό κάθε χρόνο το σπουδαίο περιοδικό GQ, λανσάρει τα τεύχη του με τους «άνδρες της χρονιάς». Η φετινή έκδοση περιείχε τρία ονόματα: τον δημοφιλή ράπερ Lil Nas X ως μουσικό της χρονιάς, τον ηθοποιό Τομ Χόλαντ ως «υπερήρωα» της χρονιάς (υποδύεται τον Σπάιντερ-Μαν στην σειρά ταινιών της Marvel) και τέλος τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ως αθλητή της χρονιάς. Αθλητή, όχι απλά μπασκετμπολίστα.

Το ίδιο το περιοδικό αιτιολόγησε τις φετινές επιλογές του ως εξής: «Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η γενναιότητα είναι το πιο σημαντικό και επίκαιρο πλεονέκτημα αυτής της εποχής και ανακηρύσσουμε το 2021 ως το “Έτος των Γενναίων”. Eτσι ψάξαμε σε όλη την ποπ κουλτούρα για ανθρώπους που ενσαρκώνουν το πνεύμα της γενναιότητας, ξεκινώντας από τα τρία αστέρια του εξωφύλλου που ανακοινώνουμε εδώ»

Για δε τον ίδιο τον Ελληνα αθλητή ανέφερε πως: «Ο Αντετοκούνμπο δεν θέλει να είναι το νέο πρόσωπο του NBA, αλλά πιθανότατα δεν μπορεί να το εμποδίσει να συμβεί ούτως ή άλλως – λόγω της εμπνευστικής ιστορίας της ζωής του, της ασυναγώνιστης αποφασιστικότητας στον ανταγωνισμό, του φυσικού του χαρίσματος και αυτής της εντυπωσιακής απόδοσης στα πλέι-οφ του ΝΒΑ. Το ότι δεν θέλει να γίνει το πρόσωπο του ΝΒΑ σημαίνει ότι ο Γιάννης συνήθως δεν κάνει πράγματα όπως εξώφυλλα περιοδικών, φωτογραφήσεις μόδας ή προσωπικές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε η εξαίρεση».

Το αμερικανικό περιοδικό έπεσε αρκετά μέσα. Πράγματι ο Αντετοκούνμπο έχει δηλώσει σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν επιθυμεί να «κληρονομήσει» την θέση του απερχόμενου Λεμπρόν Τζέιμς ως το άτυπο πρόσωπο της λίγκας. Είναι θέμα χαρακτήρα, διαφορετικού είδους φιλοδοξιών, πιθανότατα και της συνακόλουθης πίεσης την οποία ο Γιάννης δεν θέλει με τίποτα να φορτώσει στον εαυτό του. Για τους ίδιους λόγους άλλωστε αποφεύγει τις συνεντεύξεις και γενικώς οποιαδήποτε εξωαθλητική προβολή δεν επιβάλλεται από την ομάδα του.

Από την άλλη όπως είπαμε, το εξώφυλλο του GQ δεν χαρακτηρίζει τον Γιάννη απλώς μπασκετμπολίστα αλλά αθλητή της χρονιάς, αναγνωρίζοντας πως η αξία του ξεπερνά τα όρια του σπορ, στο οποίο εχει αφιερωθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο ίδιο ετήσιο εξώφυλλο έχουν βρεθεί τεράστιοι παίκτες όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Σακίλ Ο’ Νιλ, ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Στεφ Κάρι. Μπορεί εκείνος να μην το επιδιώκει τόσο, ωστόσο τα κατορθώματα και η στάση ζωής του, αφήνουν ήδη ευδιάκριτο -και διαχρονικό- αποτύπωμα, εντός και εκτός παρκέ.

Διαβάστε επίσης: 

Αντετοκούνμπο: Θα γύριζα στα Σεπόλια να πουλάω CD για να έχω τον πατέρα μου

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο στο Προεδρικό Μέγαρο: «Πάντα ήμασταν Έλληνες»

Ο Αντεντοκούμπο απέκτησε μετοχές στην ομάδα μπέιζμπολ του Μιλγουόκι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News