Kärcher στο «ΜR»: Πώς καθαρίσαμε τον «Δρομέα» μπροστά από το Hilton
Βήμα - βήμα η συντήρηση του εμβληματικού γλυπτού υπό την εποπτεία του Κώστα Βαρώτσου - Ν. Αβραμίδης: Πάμε σε τακτικές δράσεις φροντίδας των μνημείων
Στο τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο πρώτος μετά από επτά χρόνια καθαρισμός του εμβληματικού γλυπτού του Δρομέα που κοσμεί την πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Το έργο του καθαρισμού, το οποίο ανέλαβε η Kärcher Ελλάδος, αποδείχθηκε δύσκολο και χρονοβόρο, ωστόσο υπήρξε εμφανής διαφορά, αφού πλέον το γυάλινο γλυπτό λάμπει κυριολεκτικά.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Kärcher για την αγάπη και φροντίδα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια για το έργο μου», τονίζει ο καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον «Δρομέα», το οποίο και αναγνωρίζει ως ένα δύσκολο γλυπτό σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό του.
Μιλώντας στο moneyreview.gr, ο Service Director της Kärcher Ελλάδας Νίκος Μπούρας εξηγεί ότι η δυσκολία καθαρισμού του «Δρομέα» προκύπτει όχι μόνο από το είδος των υλικών και των μηχανημάτων που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, αλλά επίσης από την ευθραυστότητα του ίδιου του γλυπτού:
Πώς γίνεται η επιχείρηση καθαρισμού και πόσο διαρκεί;
Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει τρεις φάσεις και είχε διάρκεια περίπου 15 ώρες. Η διαδικασία αυτή είναι αποτέλεσμα μελέτης που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης σε συνεργασία με τα εργαστήρια της Kärcher στην Γερμανία το 2003 όταν και πρωτοκαθαρίστηκε το γλυπτό από την Kärcher Ελλάδος. Ακολούθησαν άλλοι δύο καθαρισμοί το 2012 και το 2014.
Α φάση
Το γλυπτό θα πρέπει να ψεκάζεται με την χρήση αφροποιητών για περισσότερες από 4 ώρες με ένα αφρογόνο απορρυπαντικό της Kärcher με χαρακτηριστικά κατάλληλα όπως προέκυψαν από την παραπάνω μελέτη. Πολύ σημαντικό είναι να διατηρείται σε υγρό περιβάλλον το γλυπτό και να μην στεγνώσει ο αφρός σε κανένα σημείο αυτού του χρόνου.
Β φάση
Μετά το πέρας της Α φάσης το γλυπτό θα πρέπει να ξεπλυθεί με ζεστό νερό σε θερμοκρασία 60oC με την χρήση πλυστικών μηχανημάτων της Kärcher στα οποία η πίεση έχει ρυθμιστεί ώστε να μην προκαλέσει ζημιές στο γλυπτό. Το ξέβγαλμα διαρκεί αρκετές ώρες λόγο της ιδιαίτερης μορφολογίας του γλυπτού αφού ο αφρός έχει εισχωρήσει μεταξύ των γυάλινων επιφανειών.
Γ φάση
Επειδή το ζεστό νερό της παροχής όταν στεγνώσει είναι πιθανό να αφήσει στίγματα πάνω στις γυάλινες επιφάνειες (άλατα), μετά το τέλος της Β φάσης το γλυπτό ξεπλένεται εκ νέου με απιονισμένο νερό.
Από τι υλικό είναι φτιαγμένο το έργο και τι πρέπει να προσέχει κανείς;
Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από πολλά κομμάτια γυαλιού τα οποία είναι στερεωμένα πάνω σε σιδερένιο σκελετό. Σε αυτά τα κομμάτια γυαλιού ο καλλιτέχνης έχει δώσει διάφορα σχέδια σε διάφορες διαστάσεις ώστε να πετύχει το οπτικό αποτέλεσμα που επιθυμεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σημεία στα οποία το γυαλί είναι πολύ λεπτό άρα και πολύ επικίνδυνο να σπάσει κατά την διάρκεια του καθαρισμού, για αυτό και η πίεση των πλυστικών μηχανημάτων έχει ρυθμιστεί αναλόγως.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται καθαρισμός;
Μια εκτίμηση της Kärcher (σε συνεννόηση με τον καλλιτέχνη) είναι ότι ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Οι δυσκολίες της θέσης του Δρομέα
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, πριν απ’ όλα, τονίζει στο moneyreview.gr ότι η φροντίδα του Δρομέα, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Αθήνας, είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής.
«Το γλυπτό, λόγω της θέσης του, είναι πολύ επιβαρυμένο από ρύπους και καυσαέριο και για το λόγο αυτό απαιτήθηκε μια πολύ εξειδικευμένη διαδικασία καθαρισμού. Η εταιρεία Kärcher, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρόσφατης δράσης καθαρισμού, προχώρησε και στην «υιοθεσία» του, αναλαμβάνοντας τον καθαρισμό του μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα», σημείωσε ο κ. Αβραμίδης.
Όπως είπε, «η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αλλαγής νοοτροπίας του καθαρισμού της Αθήνας που πλέον συμπεριλαμβάνει στις τακτικές δράσεις καθαριότητας και συντήρησης και τα μνημεία και αγάλματα, που είναι χαρακτηριστικά της πόλης μας».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Αθηναίων: «Στοίχημα» ο «πολιτισμός» της καθημερινότητας
Έτσι θα είναι η Πανεπιστημίου μετά την ανάπλαση (εικόνες)
Γήπεδα μπάσκετ των Σεπολίων μεταμορφώνονται προς τιμήν του Αντετοκούνμπο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News