Life & Arts Πέμπτη 11/11/2021, 20:08
LIFE & ARTS

Google Doodle: 114 χρόνια από τη γέννηση της Κολομβιανής ζωγράφου Débora Arango

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στα 114 χρόνια από τη γέννηση της Κολομβιανής καλλιτέχνιδος Débora Arango.

Google Doodle: 114 χρόνια από τη γέννηση της Κολομβιανής ζωγράφου Débora Arango

Η Débora Arango Pérez ήταν Κολομβιανή καλλιτέχνις, με τα έργα της να αποτυπώνουν έναν βαθύ προβληματισμό σχετικά με τα πολιτικά και τα αμφιλεγόμενα ζητήματα της εποχής.

Η Arango γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1907, στο Medellín της Κολομβίας και παρότι επιδόθηκε κατά κύριο λόγο στη ζωγραφική είχε επίσης ασχοληθεί και με την κεραμική και άλλου είδους γραφικές τέχνες.

Στη διάρκεια της καριέρας της, η Arango χρησιμοποίησε την τέχνη της για να εξερευνήσει μία σειρά πολιτικά φορτισμένων και αμφιλεγόμενων ζητημάτων. Ενδεικτικά, στα έργα της μπορεί κανείς να βρει από γυμνές γυναίκες και αναζήτηση σχετικά με το ρόλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μέχρι τις δικτατορίες.

Η Arango δώρισε 233 έργα τέχνης της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Medellín το 1986.

Λόγω των αμφιλεγόμενων ζητημάτων με τα οποία καταπιανόταν, η Arango ήταν δακτυλοδεικτούμενη τα πιο παραγωγικά της χρόνια και την περίοδο που δημιουργούσε τα πιο προκλητικά – για τα δεδομένα της εποχής – έργα της.

Ωστόσο, πλέον, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της Κολομβίας, ενώ έχει μείνει στην ιστορία ως φεμινίστρια και ως πολιτική καλλιτέχνις.

Μάλιστα, το 2003 έλαβε τον υψηλότερο φόρο τιμής στην Κολομβία, το Τάγμα της Μπογιάκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος πίνακας που ζωγράφισε ήταν για τον καλύτερο φίλο της Mateo Blanco, με τίτλο «Portrait of a friend» (Πορτρέτο ενός φίλου), ο οποίος και εμφανίστηκε σε διάφορες εκθέσεις των ΗΠΑ. 

Η Arango πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 2005, σε ηλικία 98 ετών, στο Envigado της Κολομβίας. Σταμάτησε όμως να εργάζεται μόλις λίγα χρόνια πριν το θάνατό της, όταν το σώμα της απλώς δεν της επέτρεπε πλέον να ζωγραφίζει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News