Life & Arts Τρίτη 27/07/2021, 08:35
BBC

Να τι χρειαζόμαστε για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι

Να τι χρειαζόμαστε για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι

Η έννοια της ευτυχίας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Ακόμα πιο περίπλοκο είναι να αντιληφθούμε με τι συσχετίζεται η ευτυχία, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος δείκτης ο οποίος να διαβεβαιώνει ότι, αφού ξεπεράσει κανείς κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο, θεωρείται ευτυχισμένος. Το BBC προσπαθεί να λύσει το μυστήριο και να δώσει την απάντηση στο ερώτημα «τι μας κάνει ευτυχισμένους». 

Ευτυχία θεωρείται μια συλλογή από εμπειρίες ευχαρίστησης και σκοπού. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι η επιθυμία για την πραγματοποίηση κάποιας δραστηριότητας διαφέρει από την ευχαρίστηση η οποία θα ληφθεί από αυτή. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός προέρχεται, επομένως, από την διαφοροποίηση μεταξύ επιθυμίας και της προσλαμβανόμενης χαράς.

Τα βασικά θεμέλια της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η εργασία και η εκπαίδευση, δεν αποτελούν παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία για όλους, μιας και η πηγή χαράς και ευχαρίστησης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο καθένας οφείλει να εντοπίσει τους παράγοντες που οδηγούν στην προσωπική του ευτυχία, παρά να υιοθετεί ευρέως αποδεκτά κοινωνικά μοντέλα.

Πολλοί δίνουν περισσότερο στην διασκέδαση και στην υλική ευτυχία, και λιγότερο στην ουσιαστική και πνευματική έννοια της ευτυχίας. Η αναζήτηση της χαράς μέσω μίας ζωής την οποία διακατέχει η συνείδηση και η ενσυναίσθηση είναι φαινόμενο σπάνιο, αλλά ιδιαίτερα επιθυμητό. Ο χρόνος είναι το αγαθό το οποίο λιγοστεύει πιο γρήγορα, και γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν πως το οφείλουμε στον εαυτό μας να κάνουμε μια ανασκόπηση και να αφαιρούμε τους παράγοντες οι οποίοι δεν συμβάλουν στην κατάκτηση της ευτυχίας.

Σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση της αληθινής ευτυχίας παίζει επίσης η συνειδητή παρουσία στον χώρο και τον χρόνο. Είναι πολύ σύνηθες να βιώνει κανείς τις στιγμές ‘ασυνείδητα’, χωρίς να δίνει την κατάλληλη προσοχή στα συναισθήματα που προκαλεί η κάθε εμπειρία. Με γνώμονα αυτή την δυσκολία, οι ειδικοί προτρέπουν τους γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά από νεαρή ηλικία την σημασία της εκτίμησης της κάθε στιγμής.

Ο ύπνος αποτελεί επίσης κύριο παράγοντα ο οποίος συνεισφέρει στην κατάκτηση της ευτυχίας. Συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, ο οποίος με την σειρά του βοηθάει στην ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Η σωματική άσκηση είναι επίσης συντελεστής στην προσωπική χαρά, ακόμα και εάν κάποιες φορές δημιουργεί δυσάρεστα αισθήματα κατά την διάρκεια της άσκησης.

Ακόμα και αν τα βήματα τα οποία οφείλει κανείς να ακολουθήσει για να κατακτήσει την ευτυχία είναι γνωστά, η ειλικρινή πραγματοποίησή τους είναι πιο δύσκολη από ότι φαίνεται. Μερικές φορές, είναι καλύτερο να περιορίζει κανείς τους παράγοντες που επιθυμεί και να αφοσιώνεται στους παράγοντες οι οποίοι έχουν την προοπτική να οδηγήσουν στην πραγματική ευτυχία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News