Μπορεί το σινεμά να «θεραπεύσει» την Αμερική;
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το «Τραγούδι του Χιλμπίλι», το καινούριο φιλμ του Ρον Χάουαρντ («Ενας Υπέροχος Ανθρωπος»), που εμφανίστηκε πρόσφατα και στην ελληνική πλατφόρμα του Netflix. Εκεί ο Τζέι Ντι, ένας φοιτητής Νομικής του Γέιλ αναγκάζεται να επιστρέψει στην επαρχιακή πατρίδα του, όταν μαθαίνει πως η μητέρα του βρίσκεται στο νοσοκομείο έπειτα από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Στην πορεία και μέσα από συνεχόμενα φλας μπακ, παρακολουθούμε την ιστορία όλης της οικογένειας σε βάθος τριών γενιών, με φόντο την πολυσυζητημένη «λευκή» Αμερική περιοχών όπως το Κεντάκι και το Οχάιο.
Κι εδώ έρχονται οι… ενστάσεις. Πολλοί κριτικοί καθώς και άλλοι εκτός κινηματογραφικού χώρου, σχολίασαν αρνητικά την «αφ’ υψηλού» στάση της ταινίας και την «χολιγουντιανή» ματιά της στις ζωές ανθρώπων που ελάχιστη σχέση έχουν με την εύπορη, πολιτικά φιλελεύθερη Αμερική. Το αξιοσημείωτο είναι πως τα τελευταία χρόνια, το Χόλιγουντ και γενικώς η κινηματογραφική παραγωγή των Η.Π.Α. έχει ασχοληθεί αρκετά ακριβώς με αυτό το επαρχιακό κομμάτι της χώρας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσε και την δεξαμενή ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ. Πόσο εύκολο είναι όμως για έναν κινηματογραφιστή, ακόμα και τόσο ικανό όσο ο δις βραβευμένος με Οσκαρ Ρον Χάουαρντ, να πέσει στην παγίδα μιας υπεροπτικής παρουσίασης και να κάνει ακριβώς αυτό που οι κάτοικοι τέτοιων περιοχών απεχθάνονται;
Ο ίδιος ο Χάουαρντ απάντησε πως «τα πολιτικής φύσης θέματα που αναφέρουν συχνά οι σχολιαστές, δεν βρίσκονται καθόλου στο επίκεντρο της ταινίας, η οποία είναι βασικά ένα οικογενειακό δράμα». Εν μέρει έχει δίκιο, όμως από την άλλη τέτοιου είδους φιλμ είναι πρακτικά αδύνατο να αποσυνδεθούν από το πολιτικό τους πλαίσιο. Οι αντιδράσεις για τον «Χιλμπίλι» είναι ενδεικτικές μιας χώρας που βρίσκεται σε βαθύ διχασμό, ο οποίος δύσκολα θα γεφυρωθεί ακόμα και μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών. Το καλό σινεμά μπορεί από την πλευρά του να βοηθήσει, ειδικά όταν αυτό γίνεται με ειλικρίνεια, σεβασμό και δίχως τυφλή προσήλωση σε μια υποτιθέμενη πολιτική ορθότητα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News