Εμβολιαστικό… χιπ-χοπ από τη Νέα Ορλεάνη
Καθώς η παγκόσμια κοινότητα ετοιμάζεται να έρθει (ή έρχεται ήδη) αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας, περίπου οι πάντες αναζητούν νέους και πρωτότυπους τρόπους ώστε να πείσουν τους δύσπιστους ή τους… φοβισμένους να εμβολιαστούν. Οι καλλιτέχνες είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα σε αυτούς των οποίων η φωνή μπορεί να ακουστεί δυνατότερα και πιο πειστικά κι όπως φαίνεται αυτοί αναλαμβάνουν δράση, τουλάχιστον στην Αμερική.
Εκεί βέβαια ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει ήδη πολύ περισσότερο από όσο στα μέρη μας, ωστόσο υπάρχουν ακόμα σημαντικά κενά στο «τείχος» ανοσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την μαύρη κοινότητα. Κάπως έτσι ο ράπερ Juvenile από την Νέα Ορλεάνη, πιο γνωστός για την προ εικοσαετίας μεγάλη επιτυχία του «Back That Thang Up», διασκεύασε πρόσφατα το συγκεκριμένο κομμάτι για να το κάνει επί της ουσίας… προτροπή για εμβολιασμό.
Πράγματι το «Vax That Thang Up» (σε ελεύθερη μετάφραση: «Εμβολίασέ το») που κυκλοφόρησε αρχικά σε μια πλατφόρμα γνωριμιών της μαύρης κοινότητας, έχει την ίδια μουσική αλλά εντελώς καινούριους στίχους, οι οποίοι συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Μιλούν δηλαδή για την κοινωνική ευθύνη του εμβολιασμού, δίνοντας και τις απαραίτητες πικάντικες υποσχέσεις για την συνέχεια.
Μέσα σε λίγες ώρες το βίντεο είχε κυκλοφορήσει σε όλες τις δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες, λαμβάνοντας κυρίως θετικά σχόλια, από απλούς χρήστες μέχρι καθηγητές του Χάρβαρντ. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δήλωσε στο Rolling Stone: «Απλώς ήθελα να κάνω κάτι θετικό για τους ανθρώπους μου και να βγω μπροστά. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή αλλά είναι ανάγκη να εμβολιαστούμε, ώστε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε τις ζωές μας».
Είναι φανερό πως τα σωστά μηνύματα από τα σωστά χείλη μπορούν πολλές φορές να έχουν απροσδόκητα καλά αποτελέσματα. Τα στοιχεία στις Η.Π.Α. δείχνουν πως οι μαύροι άνδρες κάτω των 40 ετών είναι η κοινωνική ομάδα που είναι πιθανότερο να απορρίψει τον εμβολιασμό. Οχι τελείως αδικαιολόγητα, αφού μιλάμε για τους ανθρώπους που βιώνουν περισσότερο από τον καθένα στο πετσί τους την κοινωνική και κρατική αδικία, ενώ ιστορικά έχουν υπάρξει ακόμα και περιστατικά που χρησιμοποιήθηκαν δίχως την θέλησή τους σε ιατρικά/φαρμακευτικά ερευνητικά προγράμματα. Στην χώρα μας ευτυχώς δεν έχουμε τέτοιο παρελθόν· από την άλλη δεν θα έβλαπτε οι καλλιτέχνες να βγουν κι εδώ μπροστά και να δείξουν τον δρόμο…
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News