Life & Arts Δευτέρα 31/05/2021, 17:03
LIFE & ARTS

Η Goldman Sachs προβλέπει τον νικητή του Euro: Δεν είναι αυτός που φαντάζεστε

Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία θα αποτελέσουν την τετράδα των ημιτελικών

Η Goldman Sachs προβλέπει τον νικητή του Euro: Δεν είναι αυτός που φαντάζεστε

Το Βέλγιο θα κερδίσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, αφού θα υπερισχύσει οριακά έναντι της Ιταλίας, στην παράταση του τελικού της 11ης Ιουλίου. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μοντέλα της Goldman Sachs.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επιχείρησε να προβλέψεις τον νικητή του Euro 2020, στηρίζοντας την ανάλυσή του στις εξής παραμέτρους:

– Τη δύναμη της κάθε ομάδας (με βάση το δείκτη World Football Elo Rating).

–  Τα γκολ που έβαλε και δέχθηκε στους πρόσφατους αγώνες (από τα οποία προκύπτει το momentum της ομάδας).

– Το πλεονέκτημα της έδρας (το οποίο υπολογίζεται ότι αξίζει 0,4 γκολ ανά αγώνα).

– Το εφέ του πρωταθλήματος (το οποίο δείχνει ότι κάποιες ομάδες τείνουν να υπεραποδίδουν στα πρωταθλήματα σε σχέση με την πραγματική δύναμή τους).

Κατόπιν τούτων, η Goldman Sachs καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το  Βέλγιο θα κερδίσει το Euro γιατί έχει υψηλό δείκτη Elo (τον υψηλότερο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ομάδες και τον δεύτερο παγκοσμίως μετά τη Βραζιλία).

Παρόλα αυτά, ο οίκος τονίζει ότι Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία θα αποτελέσουν την τετράδα των ημιτελικών, με μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Η Goldman Sachs προβλέπει τον νικητή του Euro: Δεν είναι αυτός που φαντάζεστε-1

Εκτίμηση της Goldman Sachs είναι ότι η Γερμανία θα κερδίσει στον δύσκολο όμιλό της, ξεπερνώντας τη Γαλλία, αλλά στη φάση των 16 θα χάσει από την Αγγλία.

Η ανάλυση έβγαλε και μερικά απροσδόκητα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι η Δανία θα τα πάει καλά στο πρωτάθλημα, κερδίζοντας στον όμιλό της για να χάσει τελικά μόνο από την Πορτογαλία στα προ-ημιτελικά. Όσο για τη Γαλλία, μπορεί η ομάδα να εμφανίζει υψηλό δείκτη Elo, όμως «σκοντάφτει» στον δύσκολο όμιλο, την απουσία του πλεονεκτήματος της έδρας και το αρνητικό momentum της στους πρόσφατους αγώνες.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της Goldman Sachs τονίζουν ότι οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά αβέβαιες,  ακόμα και με τις πιο προηγμένες στατιστικές τεχνικές, «απλά γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα αρκετά απρόβλεπτο παιχνίδι». «Αυτός, βέβαια, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο συναρπαστικό να το παρακολουθεί κανείς», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News