Όταν η έκκληση για ειρήνη αντιμετωπίζεται με… πόλεμο
Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα οι αστέρες του θεάματος μάλλον ήταν πιο κοινωνικά ενεργοί. Σπουδαίοι μουσικοί για παράδειγμα όπως ο Μπομπ Ντίλαν, ο Τζον Λένον, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζόνι Κας, ο Μπρους Σπρίνγκστιν και άλλοι δεν περιορίζονταν απλώς στο να βγάλουν μια ανακοίνωση (το αντίστοιχο ενός σημερινού post στα σόσιαλ μίντια δηλαδή) προκειμένου να αντιδράσουν σε έναν παράλογο πόλεμο ή μια κοινωνική αδικία· αντιθέτως ανασκουμπώνονταν οι ίδιοι, διοργάνωναν ειδικές συναυλίες, έπαιρναν μέρος σε πορείες διαμαρτυρίας, ρίσκαραν κατά κάποιον τρόπο την καριέρα τους.
Οι σημερινοί σταρ, ζώντας στην σκιά της αδηφάγας «cancel culture», σε μεγάλο βαθμό σιωπούν. Κι όταν αποφασίζουν να μιλήσουν σε αρκετές περιπτώσεις έρχονται αντιμέτωποι με άναρθρες κραυγές και αναίτιο μίσος. Τι συμβαίνει όμως όταν το 2021 δύο νέες, δημοφιλείς γυναίκες από τη βιομηχανία του θεάματος, αποφασίζουν να μιλήσουν για ειρήνη -έστω η καθεμιά από την σκοπιά της- και αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο;
Πριν μερικές μέρες και με τις εχθροπραξίες στην Λωρίδα της Γάζας σε εξέλιξη, η διάσημη Ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ («Wonder Woman») έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Η καρδιά μου ραγίζει. Η χώρα μου είναι σε πόλεμο. Ανησυχώ για την οικογένειά μου, τους φίλους μου. Ανησυχώ για τον λαό μου. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που έχει διαρκέσει υπερβολικά πολύ. Το Ισραήλ αξίζει να ζει σαν ελεύθερο και ασφαλές έθνος. Οι γείτονές μας αξίζουν το ίδιο. Προσεύχομαι για τα θύματα και τις οικογένειές τους, προσεύχομαι να πάψει αυτή η αδιανόητη εχθρότητα, προσεύχομαι οι ηγέτες μας να βρουν λύση ώστε να ζήσουμε δίπλα δίπλα ειρηνικά».
Αυτή η (στην πρώτη ματιά) έκκληση για ειρήνευση προκάλεσε χείμαρρο αρνητικών αντιδράσεων και αντισημιτικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της αναφοράς της Γκαντότ στους Παλαιστινίους ως «γείτονες» αλλά και του γεγονότος ότι δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τους συμπατριώτες της. Ολα αυτά από την Ισραηλινή Γκαντότ, η οποία έχει υπηρετήσει και δύο χρόνια στον στρατό της χώρας της…
Η θριαμβεύτρια των Brit Awards, Dua Lipa, από την άλλη, είδε πρόσφατα μια ολοσέλιδη πληρωμένη διαφήμιση στους New York Times, η οποία στοχοποιεί ξεκάθαρα την ίδια και τις αδελφές Τζίτζι και Μπέλα Χαντίντ ως υπερασπίστριες των Παλαιστινίων, υπονοώντας πως αυτή τους η στάση προέρχεται από τα αντισημιτικά τους αισθήματα.
Η νεαρή ποπ σταρ, που όντως έχει μιλήσει ανοιχτά ενάντια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ απάντησε στο δημοσίευμα, το οποίο πληρώθηκε από την οργάνωση World Values Network, ως εξής: «Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει κανείς όταν υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων… Εχω αυτή τη στάση επειδή πιστεύω πως όλοι -Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί- έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά ως ίσοι πολίτες του κράτους που επιλέγουν». Κι εδώ οι αντιδράσεις ήταν, για να το θέσουμε κομψά, ποικίλες.
Είναι αξιοθαύμαστο το πώς τα σόσιαλ μίντια που θεωρητικά ευνοούν την δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων και την ελευθερία του λόγου, μπορούν τελικά να κάνουν όλο και περισσότερους από εκείνους που ο λόγος τους ακούγεται, να σιωπήσουν.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News