LIFE & ARTS

Ο Μπομπ Ντίλαν γίνεται 80 ετών

Ο Μπομπ Ντίλαν γίνεται 80 ετών

Στην όγδοη δεκαετία της ζωής του μπήκε ο σπουδαίος τραγουδοποιός και νομπελίστας Μπομπ Ντίλαν. Ο δημιουργός του Hurricane και του Blowing in the Wind με την κιθάρα και τη φυσαρμόνικα, μεγάλωσε στη μικρή πόλη Χίμπιγκ της Μινεσότα, η οποία μάλιστα έχει κηρύξει το 2021 ως «Ετος εορτασμού του Ντίλαν».

Το BBC έφτιαξε μια τεράστια λίστα με facts (περίπου 80) για τον μεγάλο τροβαδούρο, κατά κόσμον Ρόμπερτ Ζίμερμαν, από την οποία ξεχωρίσαμε τα 10 καλύτερα:

1. Έχει πουλήσει περισσότερα από 125 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο.

2. Παρά τη μεγάλη του επιτυχία και τη διεισδυτικότητα του, ένα σινγκλ του Ντίλαν δεν έφτασε ποτέ να γίνει νούμερο 1 στα Βρετανικά ή Αμερικανικά τσαρτς.

3. Παρά τα θρυλούμενα, ο Ντίλαν δεν εμφανίστηκε στο Γουντστοκ. Ήταν εκεί για να δει τις συναυλίες.

4. Ο Ντίλαν έχει 17 κατοικίες διάσπαρτες στον κόσμο. Μένει στο Μαλιμπού.

5. Όταν αποφοίτησε από το Λύκειο ο Ντίλαν δούλεψε ως βοηθός σερβιτόρου. Ήταν η μόνη δουλειά ενός κοινού θνητού που έκανε ποτέ.

6. Λάτρεψε τους φολκ Αμερικάνους μουσικούς, όπως τον Γούντι Γκάρθι. Μάλιστα επισκεπτόταν τον Γκάρθι όταν εκείνος νοσηλευόταν σε μια ψυχιατρική κλινική και του έπαιζε τα τραγούδια του.

7. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη από τη Μινεσότα το 1961 και μετά από εννέα μήνες υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia Records.

8. Ο Ντίλαν παντρεύτηκε το μοντέλο Σάρα Λόουντς, μυστικά το 1965, και μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά. Υιοθέτησε επίσης την κόρη της Λόουντς από τον προηγούμενο γάμο της.

9. Τραυματίστηκε σε ένα μυστηριώδες ατύχημα με μοτοσικλέτα το 1966.

10. Κέρδισε Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα το 2001 για το τραγούδι του «Things have changed» που έπαιξε στην ταινία «Wonder Boys» του Μάικλ Ντάγκλας.

Όλη την ντιλανική λίστα μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News