200.000 δολάρια για ένα κάρφωμα του Λεμπρόν
Θυμάστε τις παλιές συλλεκτικές κάρτες με τους ποδοσφαιριστές (αλλά και τους μπασκετμπολίστες, τα αυτοκίνητα, τα… πόκεμον); Ολα αυτά τελοσπάντων που μαζεύαμε ως παιδιά μανιωδώς ξοδεύοντας το χαρτζιλίκι μας, τα ανταλλάσσαμε ή παίζαμε ατελείωτα παιχνίδια μαζί τους. Στην ψηφιακή εποχή οι τυπωμένες εικόνες των καρτών έγιναν σύντομα βίντεο, ενώ οι συλλέκτες δεν περιορίζονται κυρίως στις μικρές ηλικίες αλλά και στους μεγαλύτερους, αν όχι και στους ίδιους τους επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι ξοδεύουν τεράστια ποσά για αυτά τα ιδιαίτερα ενθύμια.
Η καναδέζικη εταιρεία Dapper Labs συνεργάζεται επισήμως από τον περασμένο Οκτώβρη με το ΝΒΑ, δημιουργώντας το ΝΒΑ Top Shot, ένα σύστημα παρόμοιο με των συλλεκτικών καρτών, όπου ο αγοραστής μπορεί να προμηθευτεί ψηφιακά «πακέτα» με κλιπ από κορυφαίες μπασκετικές φάσεις, σύγχρονες ή ιστορικές.
Οπως συνέβαινε και με τις κάρτες, κάθε πακέτο, ανάλογα με την αξία του, περιέχει αντίστοιχης σπανιότητας βίντεο, η οποία μπορεί να μετριέται ακόμα και σε μερικές μόνο δεκάδες κομμάτια παγκοσμίως. Η δε μοναδικότητα και η αποφυγή της… πλαστογραφίας εξασφαλίζεται μέσω του συστήματος NTF που χρησιμοποιούν και τα ιδιαίτερα δημοφιλή το τελευταίο διάστημα κρυπτονομίσματα.
Και η δουλειές πάνε πρίμα. Για την ακρίβεια αν κάποιος θέλει αυτή τη στιγμή να ξεκινήσει την δική του συλλογή στο nbatopshot.com θα πρέπει να γραφτεί σε λίστα αναμονής για το επόμενο διαθέσιμο πακέτο. Τα τελευταία δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά -οι τιμές τους ξεκινούν από τα 9 δολάρια- ωστόσο το πραγματικό… παζάρι γίνεται ανάμεσα στους ίδιους τους συλλέκτες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως πριν λίγο καιρό ένα highlight του Λεμπρόν Τζέιμς, το οποίο κυκλοφόρησε μόνο σε 49 αντίτυπα, πουλήθηκε προς 200 χιλιάδες δολάρια, ενώ συνολικά το Τop Shots εκτιμάται πως έχει τροφοδοτήσει αγοραπωλησίες που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας.
Ενδιαφέρον έχει επίσης πως στην «τρέλα» του παιχνιδιού έχουν μπει πολύ ενεργά και αρκετοί από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του ΝΒΑ. Αθλητές όπως ο Τέρενς Ρος, ο Τάιλερ Χίρο, ο Μπόγκνταν Μπογκτάνοβιτς, ο Ιβιτσα Ζούμπατς, ο Σεθ Κάρι, ο Ρούντι Γκομπέρ κ.ά. έχουν ξοδέψει ήδη πολλές χιλιάδες δολάρια για τις συλλογές τους, κάνοντας συχνά πυκνά αναφορές και στα σόσιαλ μίντια για αυτές.
Το επόμενο βήμα που ετοιμάζει τώρα η Dapper Labs είναι μια μορφή οργανωμένου παιχνιδιού, όπου οι συλλέκτες θα μπορούν πλέον να αναμετρηθούν ο ένας με τον άλλο, με «όπλα» τα κλιπ που έχουν μαζέψει. Ηδη οι ψηφιακές Dream Teams ζεσταίνουν τις μηχανές τους…
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News