Life & Arts Δευτέρα 10/05/2021, 16:28
LIFE & ARTS

Ανανεωμένο ανοίγει το Μουσείο Γουλανδρή

Ανανεωμένο ανοίγει το Μουσείο Γουλανδρή

Με νέα έργα και ανανεωμένη σκηνογραφία θα ανοίξει τις πύλες του το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλης και Ελίζας Γουλανδρή στις 14 Μαΐου και με ένα τμήμα της εμβληματικής «Λαϊκής Αγοράς» του Παναγιώτη Τέτση να δεσπόζει στον τρίτο όροφο του μουσείου.

Ανανεωμένο ανοίγει το Μουσείο Γουλανδρή-1

Τα 58 νέα έργα καταλαμβάνουν τον δεύτερο και τρίτο όροφο, δηλαδή τις «Ματιές στον 19ο και 20ο αιώνα» και τη σύγχρονη και νεότερη ελληνική τέχνη. Ετσι κοντά στους Pollock, Bacon, Giacomentti, Ernst και Lichtestein θα βρίσκεται μια επιλογή έργων των Picasso, Braque, Miro, Chagall, Cesar, Fautrier, Richier, Botero, Christo και Jeanne-Claude κ.ά. με σκοπό να αναδειχθεί η σχέση που διατηρούσαν οι ιδρυτές του Ιδρύματος Γουλανδρή με τους επιλεγμένους καλλιτέχνες.

Ο τρίτος όροφος αποκτά έναν περισσότερο ξεκάθαρο προσανατολισμό, με τη διερεύνηση της παραστατικότητας και της ανθρώπινης μορφής. Στα έργα των Παρθένη, Τσαρούχη, Βασιλείου, Παππά προστίθεται έργα των Γιώργου Μπουζιάνη, Μιχάλη Τόμπρου, Αγήνωρα Αστεριάδη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιώργου Ρόρρη, Ανδρέα Κοντέλλη, Μιχάλη Μαδένη, Γιάννη Παρμακέλη. Οπως και η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Γουλανδρή επέλεξε να τιμήσει τον Παναγιώτη Τέτση με την παρουσίαση ενός μεγάλου τμήματος της «Λαϊκής αγοράς».

Ανανεωμένο ανοίγει το Μουσείο Γουλανδρή-2

Ο τελευταίος όροφος προβάλει τους «διεθνείς» Ελληνες καλλιτέχνες της αφαίρεσης και του πειραματισμού. Ετσι, έργα των Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Γιάννη Κουνέλλη παρουσιάζονται δίπλα σε έργα των Takis, Chryssa, Θάνου Τσίγκου, Θεόδωρου Στάμου, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Pavlos, Άρη Κουτρουλή, Νάσο Δάφνη, Αλέξη Ακριθάκη και Νάκη Παναγιωτίδη.

Ανανεωμένο ανοίγει το Μουσείο Γουλανδρή-3

Ο πρώτο όροφος των «Κλασικών της μοντέρνας τέχνης» είναι ο μόνος που δεν δέχτηκε καμία παρέμβαση. Ετσι το κοινό θα βρει τα έργα των El Greco, Cézanne, Rodin, Monet, Degas, van Gogh, Gauguin, Pablo Picasso, Kandinsky, κ.ά. μαζί με μια επιλογή γαλλικών επίπλων του 18ου αιώνα και διακοσμητικών αντικειμένων από τη Γαλλία και την Κίνα.

Την ανανέωση της συλλογής επιμελήθηκε ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, με τη βοήθεια της Μαρίας Κουτσομάλλη-Μορώ και της Μικρής Αρκτου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News