BBC: Το «φονικό» μυστικό του γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ είναι ίσως ένα από τα πιο παράξενα φρούτα στον κόσμο. Τα πάντα, από τις ρίζες του έως το πώς έλαβε το όνομά του, είναι μυστήριο. Η γεύση του είναι μοναδικά πικρή και παρόλα αυτά η δημοτικότητά του άνθισε κατά τον 20ο αιώνα. Αλλά το πιο περίεργο από όλα, είναι πως κρύβει ένα φονικό μυστικό. Για κάποιους ανθρώπους ακόμη και ένα ποτήρι από τον χυμό του θα μπορούσε να έχει σοκαριστικές συνέπειες, όπως μαθαίνουμε σε ρεπορτάζ του BBC.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το γκρέιπφρουτ το συναντάμε για πρώτη φορά να καταγράφεται στα Μπαρμπέιντος το 1600. Πώς πήρε όμως το όνομά του (grapefruit); Ορισμένοι πιστεύουν ότι σε κάποιους θύμιζε τη γεύση από τα σταφύλια (grapes). Ωστόσο εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σταφύλια στα Μπαρμπέιντος. Μία άλλη εξήγηση είναι ότι ονομάστηκε έτσι γιατί τα φρούτα στο δέντρο μεγαλώνουν σε τσαμπιά όπως και τα σταφύλια. Είναι επίσης γνωστό και ως το «απαγορευμένο φρούτο».
Τα γκρέιπφρουτ έφτασαν στην Φλόριντα περίπου 200 χρόνια αργότερα και εξελίχθηκαν σε μία βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Η παραγωγή στη Φλόριντα αυξήθηκε 14 φορές από το 1910 έως το 1940. Σήμερα οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γκρέιπφρουτ στον κόσμο.
Αλλά το γκρέιπφρουτ δεν είναι για όλα τα γούστα. Κάποιοι άνθρωποι δεν αντέχουν τη ναρινγίνη, το πικρό συστατικό που περιέχει το γκρέιπφρουτ. Ορισμένοι βάζουν ζάχαρη, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι είναι λίγο αλάτι είναι αυτό που μετριάζει την πικράδα του.
Γιατί λοιπόν έγινε τόσο δημοφιλές το γκρέιπφρουτ, αν όχι για τη γεύση του; Ίσως γιατί διαχρονικά έχουμε μάθει να συνδέουμε προϊόντα της φύσης που έχουν πικρή γεύση με θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι πράγματι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και C, βοηθά στην απώλεια βάρους και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης.
Ωστόσο η κατανάλωση γκρέιπφρουτ σε ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως συγκεκριμένα αντιβιοτικά ή φάρμακα για την καρδιά, μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό είναι γιατί περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες από φουρανοκουμαρίνες, οι οποιός μπλοκάρουν τα φάρμακα από το να διασπαστούν σωστά. Όταν ο Ντέιβιντ Μπέιλι δημοσίευσε τη σχετική έρευνά του το 2013 είχε εντοπίσει 85 φάρμακα που επηρεάζονται απο το γκρέιπφρουτ. Σήμερα λέει υπάρχουν εκατοντάδες.
Επιστήμονες δημούργησαν ένα νέο υβριδικό γκρέιπφρουτ, το οποίο διαθέτει πολύ χαμηλά επίπεδα από τις οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ευθύνονται για τις αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News