Όταν το κακάο συνάντησε τα μελομακάρονα
Καθώς ο χρόνος για τα Χριστούγεννα μετρά αντίστροφα το καθιερωμένο «ραντεβού» στην κουζίνα για τα λαχταριστά μελομακάρονα πλησιάζει.
Αναβαθμίζοντας την κλασική, παραδοσιακή συνταγή, ο «Γαστρονόμος» και η Σοφία Τζίτζερα δίνουν τη δική τους εκδοχή για μελομακάρονα σοκολάτας, που υπόσχονται να μας βάλουν στο εορταστικό κλίμα με τον πιο γευστικό τρόπο.
Υλικά (για περίπου 2 κιλά)
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. κακάο
- 500 γρ. μαργαρίνη
- 60 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 300 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Σιρόπι
- 300 γρ. μέλι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- φλούδα από λεμόνι ακέρωτο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο. Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και την προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ με το μείγμα του αλευριού.
Ρίχνουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μόλις δημιουργηθεί μια ζύμη που να πλάθεται, σταματάμε το χτύπημα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας σε σχήμα και μέγεθος της αρεσκείας μας. Φροντίζουμε απλώς να είναι σχετικά ισομεγέθη για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα ψήνουμε για 30–40 λεπτά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Οταν πάρει βράση, αποσύρουμε και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να ψηθούν τα μελομακαρόνα.
Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο, βουτώντας τα στο σιρόπι μέχρι να μελώσουν όσο θέλουμε.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News