LIFE & ARTS

Godzilla vs Kong: Η Κίνα δείχνει τον δρόμο στα μπλοκμπάστερ

Godzilla vs Kong: Η Κίνα δείχνει τον δρόμο στα μπλοκμπάστερ

Είναι μάλλον ταιριαστό το γεγονός ότι τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία έρχονται από εκεί όπου προήλθαν και τα κακά μαντάτα σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν: την αγορά της Κίνας. Το πολυαναμενόμενο μπλοκμπάστερ των «τεράτων» της Warner, «Godzilla vs. Kong» σάρωσε το κινεζικό box office συγκεντρώνοντας μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής 70 εκατ. δολάρια εισπράξεων, τα οποία προήλθαν από 11.8 εκατομμύρια εισιτήρια σε 42 χιλιάδες αίθουσες.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, η μεγαλύτερη ως τώρα επιτυχία χολιγουντιανού φιλμ εν μέσω πανδημίας ήταν το «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν, το οποίο άνοιξε με 30 εκατ. δολάρια στην αγορά της Κίνας. Το δικό του ταξίδι ωστόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου ήταν συνολικά πολύ πιο δύσκολο, μιας και τότε τα (κρίσιμα) αμερικανικά σινεμά παρέμεναν στην μεγάλη πλειοψηφία τους κλειστά.

Τώρα αντιθέτως, τα στελέχη της βιομηχανίας περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα του «Godzilla vs Kong» την προσεχή Πέμπτη στις ΗΠΑ, περίπου ως test event για το επίπεδο ετοιμότητας του μέσου θεατή να επιστρέψει ξανά στην αίθουσα. Αν τα νέα είναι θετικά, θεωρείται αρκετά πιθανό και τα υπόλοιπα μεγάλα αμερικανικά στούντιο να αρχίσουν σταδιακά να κατεβάζουν από το «ράφι» τα από καιρό αναβληθέντα τους μπλοκμπάστερ. Αυτό βέβαια που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η συγκεκριμένη ταινία όπως και όλες οι υπόλοιπες της Warner για το 2021, θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα στις αίθουσες και στην πλατφόρμα του HBO Max, γεγονός που προφανώς θα επηρεάσει και τον αριθμό των εισιτηρίων που θα κάνει.

Στην Κίνα από την άλλη, όπου οι αμερικανικές διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν ακόμα σχετικά πενιχρή διείσδυση, το κοινό δείχνει πρωτοφανή λαχτάρα για το παραδοσιακό σινεμά σημειώνοντας συνεχόμενα ρεκόρ προσέλευσης και εισπράξεων. Τα τελευταία ενισχύονται και από την συνεχή αύξηση των τελευταίας τεχνολογίας οθονών ΙΜΑΧ ανά την χώρα, η οποία εξελίσσεται ταχύτατα όχι απλώς σε υπολογίσιμη αγορά για τους χολιγουντιανούς κολοσσούς αλλά (σύντομα) ίσως ακόμα και σε πρωταγωνιστή, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες τις ταινίες.

Με πληροφορίες από variety.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News