Ζωγράφισε τον μεγαλύτερο πίνακα του κόσμου στην καραντίνα: Πόσο πουλήθηκε;
Το περασμένο φθινόπωρο, το lockdown βρήκε τον Βρετανό καλλιτέχνη Sacha Jafri στο Ντουμπάι. Κλεισμένος στο ξενοδοχείο Atlantic, πέρασε οκτώ μήνες δημιουργώντας το «The Journey of Humanity», έναν πίνακα που κατέκτησε το ρεκόρ Γκίνες του μεγαλύτερου στον κόσμο. Τώρα, ο πίνακας πουλήθηκε σε δημοπρασία αντί 62 εκατ. δολαρίων και ο Jafri έγινε ο τέταρτος ακριβότερος εν ζωή καλλιτέχνης, πίσω από τους Jeff Koons, David Hockney, και τον ψηφιακό δημιουργό Beeple.
Το «The Journey of Humanity» καλύπτει επιφάνεια 1.595,76 τ.μ., δηλαδή ίση με έξι γήπεδα του τένις, τέσσερα γήπεδα του μπάσκετ ή δύο γήπεδα του ποδοσφαίρου.
«Κόλλησα στο Ντουμπάι και ήθελα να δημιουργήσω κάτι δηκτικό, κάτι που να σημαίνει κάτι», είπε ο Jafri στο CNN. Το έργο του είναι εμπνευσμένο από την παιδική ζωγραφική, με τον καλλιτέχνη να ζητά ζωγραφιές από παιδιά από όλο τον κόσμο, για να δει πώς βλέπουν την εμπειρία της πανδημίας. Τελικά, έλαβες δημιουργίες παιδιών από περισσότερες από 140 χώρες, που εστίαζαν σε θέματα όπως η απομόνωση και η επαφή.
«Βρισκόμουν σε μία βαθιά στοχαστική κατάσταση. Κοίταξα όλες τις ζωγραφιές των παιδιών και ζωγράφισα από το υποσυνείδητο. Χωρίς σχεδιαγράμματα. Ουσιαστικά έριχνα μπογιά και μετά έβαζα το ένα στρώμα πάνω από το άλλο, ακολουθώντας τα αισθήματά του, ώσπου έγινε κάτι μαγικό», είπε ο Jaffri στο CNN.
Κάποιες μέρες, δούλευε έως και 20 ώρες, σκυμμένος πάνω από τον πίνακα, που ήταν απλωμένος στο πάτωμα της μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων του ξενοδοχείου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο καλλιτέχνης τραυμάτισε τη λεκάνη και τα πόδια του και χρειάστηκε να χειρουργηθεί στη σπονδυλική στήλη. Όμως, δεν εγκατέλειψε το έργο του, αφού στόχος του ήταν να συγκεντρώσει 30 εκατ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Πραγματικά, τα έσοδα της πώλησης θα διατεθούν στους οργανισμούς Dubai Cares, Unicef, UNESCO και Global Gift Foundation.
Αγοραστής του πίνακα, ο οποίος έχει χωριστεί σε 70 καδραρισμένα κομμάτια, είναι ένας Γάλλος επιχειρηματίας των κρυπτονομισμάτων, ο Andre Abdoune. Ανάμεσα στους συλλέκτες που έχουν αγοράσει έργα του Jafri είναι ο Barack Obama, μέλη τη βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, ο Richard Branson, ο Paul McCartney, ο David Beckham και ο George Clooney.
«Προέρχομαι από μία φτωχή οικογένεια και ήξερα πώς νιώθει κάποιος που δεν έχει να φάει. Ο πίνακας ήταν πολύ δυνατός όταν τον είδα και για εμένα, θα ήταν λάθος να χωριστούν τα κομμάτια», είπε ο Abdoune στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αποκαλύπτοντας το σχέδιό του να χτίσει ένα μουσείο όπου θα εκτεθεί ο πίνακας.
Moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News