Life & Arts Πέμπτη 17/10/2024, 14:46
LIFE & ARTS

Μια νέα αναγέννηση; «Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει ασθένειες και φτώχεια»

Μια νέα αναγέννηση; «Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει ασθένειες και φτώχεια»

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξαλείψει τις ασθένειες, να βγάλει δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, να γιατρέψει την κατάθλιψη και να διορθώσει τα προβλήματα της κοινωνίας. «Αν όλα πάνε καλά», θα φέρει μια «αναγέννηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ένας από τους CEOs του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, ο  Dario Amodei της Anthropic.

Σύμφωνα με το «μανιφέστο» το οποίο δημοσίευσε ο Amodei –την ώρα που η εταιρεία του προσπαθεί να αντλήσει νέα χρηματοδότηση- η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τον κόσμο, «συμπυκνώνοντας» καινοτομίες που προηγουμένως απαιτούσαν 100 χρόνια για να γίνουν, μέσα σε μόλις 5 ή 10 χρόνια.

Ο κόσμος μας θα είναι πολύ καλύτερος από τον σημερινό, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, λέει ο Amodei.

«Δεν ξέρω εάν αυτός ο κόσμος είναι ρεαλιστικός και ακόμα και εάν είναι, δεν θα επιτευχθεί χωρίς μια τεράστια προσπάθεια και αγώνα από πολλούς γενναίους και αφοσιωμένους ανθρώπους. Όλοι (συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης!) θα πρέπει να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί, για να αποτρέψουν τα ρίσκα και να κάνουν πραγματικότητα τα οφέλη», προσθέτει.

Ο Amodei έφυγε από την OpenAI (την εταιρεία του ChatGPT) και μαζί με την αδερφή του, Daniela, ίδρυσε την Anthropic. Όπως λέει, συχνά σκέφτεται και συζητά τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αν και δεν ανήκει στους απαισιόδοξους («doomers») για την τεχνολογία.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν πόσο ριζοσπαστικά είναι τα περιθώρια ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης, όπως πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν πόσο άσχημοι μπορεί θα μπορούσαν να είναι οι κίνδυνοι», σημειώνει.

Η εταιρεία του, που απασχολεί περίπου 500 άτομα, έχει ήδη λάβει επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την  Amazon και την Google. Σύμφωνα  με δημοσίευμα του «The Information»,  η Anthropic πιστεύει ότι ο επόμενος γύρος χρηματοδότησης θα την αποτιμά στα 30-40 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Νόμπελ για τον «Νονό του AI» – Είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να αφανίσει την ανθρωπότητα

«Ένα από τα εξυπνότερα ανθρώπινα όντα» – Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης που πήρε το Νόμπελ Χημείας

Επενδυτική μανία με το AI: Οι τέσσερις δισεκατομμυριούχοι που έγιναν ακόμα πλουσιότεροι φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News