Life & Arts Τετάρτη 9/10/2024, 07:20
LIFE & ARTS

Ρομπότ βοηθά άρρωστα παιδιά να μη χάνουν το σχολείο

Ρομπότ βοηθά άρρωστα παιδιά να μη χάνουν το σχολείο

Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που είναι χρόνια ασθενείς ή χρειάζεται να υποβάλλονται σε κάποια μακροχρόνια θεραπεία που τους κρατάει απομονωμένους και μακριά από το σχολείο και τους φίλους τους.

Προκειμένου τα παιδιά αυτά να μη νιώθουν αποκομμένα από τον κοινωνικό τους περίγυρο και να μη χάνουν τα μαθήματά τους, η νορβηγική εταιρεία No Isolation ανέπτυξε το ρομπότ AV1, το οποίο μπορεί να πάρει τη θέση ενός παιδιού στην τάξη, λειτουργώντας ως τα μάτια, τα αυτιά και τη φωνή του και βοηθώντας το να παραμείνει συνδεδεμένο με τους συμμαθητές του.

Το AV1 μοιάζει με μια αφαιρετική εκδοχή ενός ανθρώπινου κεφαλιού και κορμού. Μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες και είναι εξοπλισμένο με κάμερα, μικρόφωνο και ηχείο. Οι εκπαιδευτικοί το τοποθετούν σε ένα θρανίο της τάξης και ο μαθητής το ελέγχει εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή, για την οποία του δίνεται ένας μοναδικός κωδικός πρόσβασης.

Τα παιδιά «αγκαλιάζουν» αυτή την περίπτωση, όπως οι φίλοι ενός 15χρονου μαθητή στο Warwickshire της Αγγλίας, που χρησιμοποιεί το AV1, οι οποίοι παίρνουν το ρομπότ μαζί τους για φαγητό, διατηρώντας τον έτσι ενταγμένο στον κοινωνικό τους κύκλο.

Έρευνες στη Βρετανία έδειξαν ότι, πάνω από το 19% των μαθητών απουσίαζαν συχνά από το σχολείο το φθινόπωρο του 2023/24, το 7,8% μόνο λόγω ασθένειας, ποσοστό υψηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, η εξ αποστάσεως μάθηση έγινε ο κανόνας, αλλά καθώς οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο, για πολλούς δεν είναι πλέον επιλογή. Το AV1 ξεκίνησε πριν από την πανδημία, αλλά ορισμένα σχολεία έχουν αναφέρει ότι χρησιμοποιούν τα ρομπότ για να βοηθήσουν τους μαθητές που δυσκολεύονται να επανενταχθούν στο περιβάλλον της τάξης.

Κάνουν το παιδί σημαντικό

Το Chartwell Cancer Trust του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτει μια 25αριά ρομπότ AV1 που δίνονται σε παιδιά με σοβαρές ασθένειες. «Κάνουν το παιδί σημαντικό», δήλωσε ο διαχειριστής των ρομπότ, Michael Douglas.

Παραδέχτηκε πάντως ότι μπορεί να υπάρξουν διοικητικές προκλήσεις γύρω από τη χρήση τους και ότι «η γραφειοκρατία μπορεί να είναι ένα πραγματικό ζήτημα» όταν προσπαθεί κανείς να εισάγει το σύστημα AV1 σε σχολεία ή νοσοκομεία.

Πρόσθεσε ότι ορισμένα σχολεία μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να διατηρήσουν την απαραίτητη τεχνική υποδομή για την απρόσκοπτη λειτουργία των ρομπότ, λόγω αδύναμου Wi-Fi ή σήματος κινητής τηλεφωνίας.

Τεχνική κατάρτιση

Τον Ιούνιο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Digital Health, η οποία εξέτασε τη χρήση του AV1 στη Γερμανία και του ρομπότ avatar OriHime στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η τεχνολογία «έχει μεγάλες δυνατότητες για τα παιδιά να παραμείνουν κοινωνικά και εκπαιδευτικά συνδεδεμένα».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν δομές για να δοθεί ισότιμη πρόσβαση στις τεχνολογίες avatar και ότι οι εκπαιδευτικές συνεδρίες για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τις τεχνικές και κοινωνικές πτυχές των ρομπότ είναι σημαντικές για την επιτυχή εφαρμογή του εγχειρήματος.

Τον περασμένο Αύγουστο, η No Isolation κυκλοφόρησε την AV1 Academy, μια βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού και πόρων με στόχο τη βελτίωση της χρηστικότητας του ρομπότ.

Ρομπότ βοηθά άρρωστα παιδιά να μη χάνουν το σχολείο-1

Τεχνικά χαρακτηριστικά και κόστος

Το AV1 έχει σχεδιαστεί με ισχυρά χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα και η εφαρμογή αποτρέπει τα στιγμιότυπα οθόνης ή τις καταγραφές. Μόνο μία συσκευή μπορεί να συνδεθεί κάθε φορά, ενώ το κεφάλι και τα μάτια του ρομπότ ανάβουν για να σηματοδοτήσουν την ενεργή χρήση.

Υπάρχουν και άλλα ρομπότ avatar στην αγορά και ορισμένα, όπως το VGo και το Buddy, έχουν ρόδες και μπορούν να μετακινούνται στο σχολείο ή στο χώρο εργασίας, ενώ άλλα έχουν οθόνη που δείχνει το πρόσωπο του χρήστη. 

Ο μαθητής μπορεί να μιλήσει στον καθηγητή ή στους συμμαθητές του μέσω του ηχείου, ενώ η εφαρμογή διαθέτει την επιλογή «σήκωσε το χέρι» που κάνει ένα φως να αναβοσβήνει στο κεφάλι του ρομπότ. Μπορούν επίσης να επιλέξουν emojis που εμφανίζονται στα μάτια του ρομπότ.

Υπάρχουν 3.000 ενεργές μονάδες AV1 σε 17 χώρες, κυρίως τη Βρετανία και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν και οι δύο πάνω από 1.000 από τα ρομπότ σε λειτουργία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σχολεία μπορούν να νοικιάσουν το AV1 για περίπου 150 λίρες (200 δολάρια) το μήνα ή να επιλέξουν την εφάπαξ αγορά για 3.700 λίρες (λίγο κάτω από 4.960 δολάρια), με ένα πρόσθετο πακέτο υπηρεσιών αξίας 780 λιρών (περίπου 1.045 δολάρια) ετησίως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Δύο χρόνια από το πρώτο ChatGPT: Τα chatbot κέρδισαν την εμπιστοσύνη μας

ΕΕ: Διχάζει η οδηγία για την προστασία του παιδιού στα chat

Bill Gates: Οι τρεις μεγάλες ανησυχίες που έχει για την τεχνητή νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News