Life & Arts Παρασκευή 4/10/2024, 07:20
LIFE & ARTS

Τα 5+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να μεγαλώσετε δυνατά παιδιά

Τα 5+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να μεγαλώσετε δυνατά παιδιά

Στη διαδικασία ανατροφής ενός παιδιού, οι γονείς, μέσα από πολλές ανησυχίες για το μέλλον του, ξεχνούν κάτι που θα το βοηθούσε να πετύχει στη ζωή του. 

Αυτό δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της ψυχικής του δύναμης σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που πολλές φορές το οδηγεί σε αμφισβήτηση, φόβο και άγχος και που βάζει εμπόδια στην ανθεκτικότητα, τη συγκέντρωση και τη θετικότητα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που έμαθαν να διαχειρίζονται δύσκολα περιβάλλοντα όπως το Γυμνάσιο και το Λύκειο, έχοντας αυτοπεποίθηση, μπόρεσαν να επιτύχουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στον «πραγματικό κόσμο».

Υπάρχουν έξι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καλλιεργήσουν το ψυχικό τους σθένος και αυτοί είναι:

1. Τα παιδιά λατρεύουν να ρωτούν «Γιατί;». Αξιοποιήστε αυτή την περιέργεια

Αν έχετε παιδιά, πιθανότατα δέχεστε έναν καταιγισμό ερωτήσεων όπως «Γιατί, μαμά;», «Γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό, μπαμπά;», «Μα γιατί;».

Αξιοποιήστε αυτό το ερευνητικό πνεύμα και διδάξτε στα παιδιά να είναι καλοί λύτες προβλημάτων χρησιμοποιώντας την αναλυτική προσέγγιση των «Πέντε Γιατί», την οποία εφάρμοσε ο Ιάπωνας εφευρέτης και βιομήχανος Sakichi Toyoda, ο γιος του οποίου ίδρυσε την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota. 

Ενισχύστε το ένστικτο των παιδιών να συνεχίζουν τις ερωτήσεις μέχρι να φτάσουν στη ρίζα ενός προβλήματος. Συχνά, η βασική αιτία αναδύεται γύρω στην πέμπτη επανάληψη της ερώτησης.

Ας πούμε ότι δεν παίρνουν το χαρτζιλίκι τους αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, κάτι το οποίο αποτελεί πρόβλημα για τα ίδια. Βοηθήστε τους να γίνουν αναλυτικοί ως εξής, ίσως μάλιστα να το κάνετε παιχνίδι:

  1. Γιατί δεν παίρνεις το χαρτζιλίκι σου; Επειδή δεν έπλυνες τα πιάτα όπως είχες πει ότι θα έκανες.
  2. Γιατί δεν έπλυνες τα πιάτα; Επειδή αντί γι’ αυτό έπαιξες βιντεοπαιχνίδια.
  3. Γιατί έπαιζες βιντεοπαιχνίδια ενώ ήξερες ότι δεν έπρεπε; Επειδή δεν τα έβαλες στην άκρη. Ήταν μπροστά από την τηλεόραση, έτοιμα να ξεκινήσουν.
  4. Γιατί δεν τα μάζεψες όταν σου είπα να τα μαζέψεις; Επειδή δεν άκουγες.
  5. Γιατί δεν άκουγες; Επειδή αυτή είναι μια κακή συνήθεια που πρέπει να αποβάλεις.

Η επίλυση προβλημάτων ξεκινά με το να ψάξετε γιατί προέκυψε ένα πρόβλημα, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία. Μάθετε το παιδί σας να αναπτύξει αυτή τη συνήθεια όταν αναλύει οποιοδήποτε πρόβλημα και να γίνει ψυχικά ισχυρότερο. 

2. Βοηθήστε τα να επικεντρωθούν στην αυθεντικότητα, όχι στην έγκριση

Τα παιδιά αναζητούν την έγκριση των γονέων τους. Είναι φυσικό. Αλλά η αναζήτηση έγκρισης γίνεται ανθυγιεινή όταν μετατρέπεται σε μια συνεχή αναζήτηση εξωτερικής επικύρωσης και απομακρύνει το παιδί από τον αυθεντικό εαυτό του.

Διδάξτε τα παιδιά σας να μετρήσουν την απόδοσή τους με βάση τις δικές τους προσδοκίες αντί να αναζητούν σφραγίδα έγκρισης από άλλους ανθρώπους.  

Αντί να αποτιμούν το κατά πόσο ανταποκρίθηκαν στα πρότυπα κάποιου άλλου, ενθαρρύνετέ τα να σκεφτούν: «Κατάφερα αυτό που είχα θέσει ως στόχο;» και «Γίνομαι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου;». 

3. Δείξτε τους το πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετούνται τα social media

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι είναι έξυπνο να βάζετε όρια στον χρόνο που περνούν τα παιδιά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον χρόνο που περνάτε κι εσείς εκεί. Αυτό όμως δεν το καθιστά εύκολο.

Καθώς μιλάτε με τα παιδιά σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίστε τους να μην συγκρίνουν τις δικές τους στιγμές με τις καλύτερες στιγμές όλων των άλλων. Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι οι influencers συχνά δημοσιεύουν φωτογραφίες και κείμενα που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική ζωή.

Ενθαρρύνετέ τους να βλέπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλο βαθμό ως ψυχαγωγία και όχι ως μέτρο σύγκρισης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τουλάχιστον στην άμβλυνση των συναισθημάτων ανεπάρκειας που θα μπορούσαν διαφορετικά να προκύψουν. 

4. Βοηθήστε τα να επικεντρωθούν στη διαδικασία έναντι του αποτελέσματος

Όταν τα παιδιά εστιάζουν υπερβολικά στο αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τελειομανία. Αντ’ αυτού, διδάξτε τους να απολαμβάνουν τη διαδικασία. 

Ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν αναποδιές στις προσπάθειές τους, ρωτήστε τους:

«Μαθαίνεις στην πορεία;», «Διασκεδάζετε;», «Αναπτύσσεστε και βελτιώνεστε;». Αυτή είναι η πραγματική νίκη, και κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις, τους βοηθάτε να επικεντρωθούν στα θετικά του «ταξιδιού».  

5. Μην τα αφήνετε να κολλήσουν στο «δεν είναι δίκαιο»

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά να μην πέσουν σε μια νοοτροπία θύματος, η οποία μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται σαν να είναι ανίσχυρα. Εδώ είναι μια βασική ερώτηση που πρέπει να τους κάνετε σε τέτοιες στιγμές: «Θέλεις απλώς να αλλάξουν τα πράγματα ή θέλεις να τα αλλάξεις;».

Το πρώτο είναι παθητικό και μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένες περιόδους με την αίσθηση ότι «δεν είναι δίκαιο». Το δεύτερο είναι προληπτικό και βοηθάει να μετατρέψετε τα παιδιά σας σε ηγέτες της αλλαγής. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την ψυχική τους δύναμη. 

6. Βοηθήστε τα να επικεντρωθούν σε αυτό που μπορούν να ελέγξουν

Μια μεγάλη πηγή άγχους για τα παιδιά μπορεί να προέρχεται από την ανησυχία για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν. 

Ζητήστε τους να γράψουν όλα τα πράγματα για τα οποία ανησυχούν. Στη συνέχεια, ζητήστε τους να κυκλώσουν μόνο όσα μπορούν να ελέγξουν και συζητήστε μαζί τους πώς θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για αυτά. 

Η ψυχική δύναμη έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την τοποθέτηση της ενέργειάς εκεί που εξυπηρετεί καλύτερα. Αυτή η άσκηση περιορίζει τις ανησυχίες ενός παιδιού και το βοηθά να διοχετεύσει την ενέργειά του στην ανάληψη δράσης που θα βελτιώσει την κατάστασή του, γεγονός που μπορεί να κατευνάσει περαιτέρω την ανησυχία του. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τα smartphones δεν κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

Γερουσία ΗΠΑ: Ενέκρινε μέτρα για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο

Αυτή είναι η σωστή ηλικία για να δώσετε στο παιδί σας smartphone

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS