Life & Arts Πέμπτη 5/09/2024, 07:20
LIFE & ARTS

Νιώθετε ότι γεράσατε ξαφνικά; Αν βρίσκεστε σε αυτή ηλικία, δεν είναι ιδέα σας

Νιώθετε ότι γεράσατε ξαφνικά; Αν βρίσκεστε σε αυτή ηλικία, δεν είναι ιδέα σας

Οι μεγαλύτεροι από τους millennials έχουν ήδη μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και πολλοί παραπονιούνται ότι βλέπουν τα σημάδια της γήρανσης. Και όπως φαίνεται, δεν είναι ιδέα τους.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο άνθρωπος δεν γερνά σταδιακά, αλλά μάλλον σε κύματα. Ασφαλώς, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία –όπως η επιβράδυνση του μεταβολισμού, οι ρυτίδες στο πρόσωπο κτλ- συσσωρεύονται με τον καιρό, αλλά όπως αποδεικνύεται τώρα, κλιμακώνονται σε συγκεκριμένα σημεία της ζωής του ανθρώπου.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging τον Αύγουστο από ομάδα επιστημόνων του Stanford, δείχνει ότι τα «κύματα» της γήρανσης, όπου και πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες βιομοριακές αλλαγές στο σώμα, «χτυπούν» γύρω στα 44 και στα 60.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, οι ερευνητές βρήκαν για παράδειγμα ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στα μέσα της δεκαετίας των 40 είχαν ουσιαστικές αλλαγές στους βιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με την ικανότητά τους να μεταβολίζουν το αλκοόλ και τα λίπη. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε σταδιακή αύξηση του βάρους ή λιγότερες αντοχές στο ποτό.

Οι ερευνητές αρχικά υπέθεσαν ότι το κύμα της γήρανσης των 40s μπορεί να σχετίζεται με την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, όμως διαπίστωσαν ότι οι ίδιες αλλαγές συμβαίνουν και στους άνδρες.

«Ο κόσμος υποθέτει ότι όλοι γερνάμε σταδιακά. Όπως αποδεικνύεται, οι περισσότερες αλλαγές δεν είναι γραμμικές», σημειώνει ο Michael Snyder, καθηγητής γενετικής του Stanford University και εκ των συντακτών της μελέτης.

Σε ό,τι αφορά το «κύμα» των 60, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές στα μόρια που συνδέονται με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, τη λειτουργία των νεφρών και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι σε ασθένειες όπως η γρίπη και ο Covid-19 καθώς γερνούν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν κάποιος φροντίσει να ασκείται και να τρώει υγιεινά εν αναμονή αυτών των κυμάτων, μπορεί να μετριάσει το χτύπημά τους. Και βέβαια, ο κάθε άνθρωπος γερνά διαφορετικά, επομένως είναι σαφές ότι ένας αριθμός δεν καθορίζει απόλυτα το πόσο νέος ή μεγάλος νιώθει κανείς.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

To Ozempic μπορεί να καθυστερεί τη γήρανση λένε τώρα οι επιστήμονες 

Αιωνόβιοι: Τι τρώνε πάντα και τι δεν κάνουν ποτέ

Η διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News