Life & Arts Παρασκευή 30/08/2024, 07:29
LIFE & ARTS

Ούτε μουσική ούτε podcast: Πώς θα χαλαρώσετε στην καθημερινή διαδρομή για το γραφείο

Ούτε μουσική ούτε podcast: Πώς θα χαλαρώσετε στην καθημερινή διαδρομή για το γραφείο

Στην αύξηση του καθημερινού στρες συμβάλλει η μεταφορά από και προς τη δουλειά ακόμα κι αν γίνεται με αυτοκίνητο, πόσο μάλλον αν πρέπει κανείς να στριμωχτεί σε γεμάτα βαγόνια και λεωφορεία. Αυτός ο παράγοντας άγχους, όμως, μπορεί να μετριαστεί σημαντικά εάν οι επιβάτες επιλέξουν να ακούσουν στη διαδρομή ήχους της φύσης αντί για podcast ή μουσική, ακόμα και αν είναι χαλαρωτική.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που ανέλαβε η βρετανική εταιρεία τρένων South Western Railway και εκπόνησε σε διαδρομή ενός από τα δικά της τρένα. Τα στοιχεία έπειτα επεξεργάστηκε ο Charles Spence, καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρξης, ο οποίος μέτρησε τον αντίκτυπο της ακρόασης ήχων φύσης στα επίπεδα στρες και χαλάρωσης των επιβατών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας οι επιβάτες κλήθηκαν να ακούσουν μία γκάμα ήχων φύσης, όπως πουλιά, ποτάμια και καταιγίδες και στη συνέχεια την προτιμώμενη λίστα τους με μουσική ή podcast. Τα σενάρια αυτά εξετάστηκαν και έναντι απόλυτης σιωπής κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η οποία διαρκούσε 47 λεπτά.

Η ομάδα των 46 επιβατών απάντησε σε ερωτηματολόγια πριν την αναχώρηση και έπειτα σε διαλείμματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι άκουγαν ήχους φύσης ήταν 35% λιγότερο αγχωμένοι και 32% λιγότερο νευρικοί. Απεναντίας, όσοι άκουσαν μουσική ή podcast είχαν μείωση στρες κατά 11%.

«Μεγάλο μέρος των ερευνών που έχουν γίνει σε αυτό το θέμα έλαβαν χώρα σε εργαστήρια και δεν είναι ιδιαίτερα έγκυρο σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ενώ αυτή η έρευνα μπορεί να είναι μία από τις ελάχιστες που διενεργήθηκαν σε τρένο με αληθινούς επιβάτες που μετακινούνταν», δήλωσε ο καθηγητής Spence.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το άκουσμα των ήχων της φύσης έχει έναν σημαντικά ηρεμιστικό αντίκτυπο στους επιβάτες. Θα ήταν ενδιαφέρον να ερευνήσουμε εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και σε άλλους τύπους μεταφοράς, όπως σε μεγάλες πτήσεις ή μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η έρευνα αυτή αποτελεί τροφή για σκέψη, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων που κινούνται καθημερινά εκμεταλλεύονται τη διαδρομή για να χαλαρώσουν. Και βέβαια, ιδίως μετά την πανδημία, πολλοί προσπαθούν να κάνουν αυτές τις ώρες παραγωγικές και ευχάριστες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Αιωνόβιοι: Τι τρώνε πάντα και τι δεν κάνουν ποτέ

Γιατί οι νέοι στη Λιθουανία είναι οι πιο ευτυχισμένοι – Απλά μαθήματα ισορροπημένης ζωής

Το χάσμα των γενεών – Αυτό το emoji που χρησιμοποιούν όλοι θεωρείται τώρα επιθετικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News