Life & Arts Τρίτη 27/08/2024, 14:11
LIFE & ARTS

Το χάσμα των γενεών – Αυτό το emoji που χρησιμοποιούν όλοι θεωρείται τώρα επιθετικό

Το χάσμα των γενεών – Αυτό το emoji που χρησιμοποιούν όλοι θεωρείται τώρα επιθετικό

Σύμφωνα με το TikTok, αρκεί μια ματιά στις κάλτσες ενός ατόμου για να καταλάβει κανείς την ηλικία του. Το στερεότυπο που κυκλοφορεί στα social media θέλει τους νέους της Gen Z (όσους γεννήθηκαν από το 1995 έως το 2010) να φορούν κάλτσες στο ύψος της γάμπας και τους μεγαλύτερους millennials (τους γεννημένους από το 1995 έως το 1980) να επιμένουν στις κοντές κάλτσες  που κρύβονται μέσα στο παπούτσι.

Όμως αυτό το χάσμα των γενεών δεν είναι πουθενά αλλού πιο εμφανές από τις ηλεκτρονικές μας συνομιλίες.

Υπάρχει ένα emoji που μαρτυρά αμέσως σε ποια ηλικιακή ομάδα ανήκει ο συνομιλητής μας, καθώς ενώ οι μεγαλύτεροι το χρησιμοποιούν για να δείξουν συμφωνία και επιβεβαίωση, η Generation Z το εκλαμβάνει αρνητικά, θεωρώντας πως πρόκειται για δείγμα αμυντικής επιθετικότητας. Και δεν είναι άλλο από το emoiji του thumbs-up (👍).

Παρότι έρευνα της Wavemaker Spain δείχνει ότι αυτοί που αγαπούν το συγκεκριμένο emoji είναι πάρα πολλοί, εντούτοις δημοσκόπηση της Perspectus Global διαπίστωσε ότι για τους 16 με 19 ετών, απλά σημαίνει ότι ο συνομιλητής τους είναι και «επίσημα γέρος», γράφει η El Pais.

Πώς άλλαξε, όμως, τόσο πολύ η ερμηνεία του σηκωμένου αντίχειρα; Ο γλωσσολόγος Adam Aleksic εξηγεί: «Τώρα έχει μια διαφορετική λειτουργία και χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια συζήτηση. Όταν βλέπεις αυτό το emoji στο τέλος ενός μηνύματος φαίνεται κάπως απότομο,  γιατί σηματοδοτεί ότι η συζήτηση τελείωσε. Για αυτό κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση του είναι δείγμα αμυντικής επιθετικότητας. Δεν ήταν πάντα έτσι, γιατί οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν με απόλυτη ειλικρίνεια».

Όπως θυμίζει ο γλωσσολόγος, ένας Καναδός δικαστής είχε αποφασίσει ότι το thumbs-up emoji μπορεί να επικυρώσει επίσημα μια συμφωνία ή ένα συμβόλαιο. Αλλά φαίνεται ότι όταν μια χειρονομία χρησιμοποιείται υπερβολικά, γίνεται ανειλικρινής και χάνει το νόημά της.

Όπως το emoji με το προσωπάκι που γελά (😂) απέκτησε μια σαρκαστική χροιά, έτσι και το thumbs-up emoji αρχίζει να σημαίνει κάτι άλλο.

«Παρόλο που έχουν μια αρχική σημασία, η οποία ορίζεται από το Unicode, τα emojis είναι εικονογράμματα που ενισχύουν, συμπληρώνουν ή μαλακώνουν το κείμενο», λέει στην El Pais ο Pavel Sidorenko Bautista, καθηγητής και ερευνητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της La Rioja. «Η σημασία τους προσαρμόζεται ανάλογα με το πλαίσιο, το κοινό και τις συνθήκες. Για παράδειγμα, η μελιτζάνα (🍆) έχει καταλήξει να σημαίνει πέος. Το ροδάκινο (🍑), οπίσθια. Ο λόγος είναι ότι οι αλγόριθμοι πολλών πλατφορμών λογοκρίνουν αυτές τις λέξεις και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα emojis για να τις αντικαταστήσουν. Ωστόσο, ανάμεσα στους μάγειρες ή τις νοικοκυρές, μια μελιτζάνα ή ένα ροδάκινο είναι πάντα μια μελιτζάνα και ένα ροδάκινο».

Ουσιαστικά, πιστεύει ο Bautista, η Generation Z θέλει μέσω των emojis να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες γενιές. «Το παραδοσιακό χαμογελαστό προσωπάκι, όπως με το thumbs up, έχει αρνητική χροιά για αυτή την ομάδα των χρηστών, επομένως, για να εκφράσουν την χαρά, χρησιμοποιούν τη νεκροκεφαλή (💀)».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

LOL, χαχαχα ή 😂: Στο ίντερνετ όλοι γελάμε υστερικά – Αλλά και διαφορετικά 

Το emoji που έπαψε να είναι cool και τα 3 πιο παρεξηγημένα

Η άγνωστη ιστορία του πρώτου smiley 😊

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News