Life & Arts Τρίτη 13/08/2024, 07:20
LIFE & ARTS

Ένα πολύτιμο αγαθό σε έναν θορυβώδη κόσμο

Ένα πολύτιμο αγαθό σε έναν θορυβώδη κόσμο

Η σιωπή είναι χρυσός λέει μια λαϊκή σοφία, αποκτώντας νέο νόημα στις μέρες μας. Όταν όλα γύρω μας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ο καθένας μας αποζητά να βρει το κέντρο ηρεμίας του για να ισορροπήσει ανάμεσα στο στρες, το άγχος και την αγωνία για το μέλλον.

Τι έχουν να μας πουν γι’ αυτό οι δάσκαλοι Ζεν σε ώρες διαλογισμού; Μας υπενθυμίζουν ότι το μόνο που έχουμε είναι η παρούσα στιγμή, το «τώρα». Η ενσυνειδητότητα στον θορυβώδη πολιτισμό της Δύσης είναι ένα προσωπικό στοίχημα.

Τα retreats ενσυνειδητότητας, τα οποία καλύπτουν τα πάντα, από διαλογισμό μέχρι γιόγκα στην παραλία, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι άνθρωποι επιδιώκουν να «αποσυνδεθούν».

Δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία, οι εν λόγω δράσεις μας δείχνουν τον τρόπο αποσύνδεσης από τον έξω κόσμο.

Η επίδραση των social media

Όπως προκύπτει από τα σχόλια όσων συμμετέχουν σε «καταφύγια ενσυνειδητότητας», τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατ΄επέκταση τα smartphones θεωρούνται εκείνα που απομακρύνουν τον σύγχρονο άνθρωπο από την καθημερινή ζωή αλλά και από τους άλλους.

Σήμερα, εκτιμάται ότι υπάρχουν πέντε δισεκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, ενώ ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περισσότερες από 2,5 ώρες σε αυτά κάθε μέρα. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε συνδεδεμένοι, έχουν μια «σκοτεινή πλευρά», η οποία τροφοδοτεί το άγχος, την κατάθλιψη και τη μοναξιά. 

Ο ρόλος των καταφυγίων ευεξίας 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο έχουν κάτι εθιστικό. Έτσι οι πρακτικές ενσυνειδητότητας μας απομακρύνουν από τις οθόνες.

Η τεχνική για να χαλαρώσει κανείς είναι να αποκτήσει επίγνωση της παρούσας στιγμής και αυτό προσπαθούν να κάνουν αυτές οι «κατασκηνώσεις».

Οι μέθοδοι που υιοθετούν ποικίλουν αλλά όλες συνήθως ενσωματώνουν περιόδους σιωπής, υγιεινής διατροφής, καθοδήγησης, αναπνοής και επαφής με τη φύση και γίνονται όλο και πιο δημοφιλής καθώς οι άνθρωποι υιοθετούν πιο υγιεινούς τρόπους ζωής.

Ο διαλογισμός, ο οποίος καλλιεργεί την ενσυνειδητότητα, μας ωφελεί συναισθηματικά και σωματικά μας λένε οι ειδικοί, καθώς βοηθά να ρυθμίσουμε τις ορμόνες του στρες. 

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Allied Market Research, η παγκόσμια αγορά καταφυγίων ευεξίας πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2032, φθάνοντας τα 364 δισ. δολάρια, με τη ζήτηση να οφείλεται στο αυξημένο άγχος και την επιθυμία για ψηφιακή αποτοξίνωση.

Μάλιστα τα «αθόρυβα ταξίδια» κατονομάστηκαν συγκεκριμένα ως μία από τις κορυφαίες τάσεις του Condé Nast Traveler για το 2024, σημειώνοντας τις πολλά υποσχόμενες επιπτώσεις τους στην ευεξία.

Εφαρμογή των πρακτικών στο σπίτι

Σε έναν κόσμο που είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ταλαιπωρείται από αυτά, η σιωπή γίνεται ένα αγαθό που εκτιμάται συνεχώς. Ενώ τα καταφύγια – πνευματικά ή άλλα – παρέχουν την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να αναπτύξετε χρήσιμες συνήθειες, το ερώτημα είναι, πώς να φέρετε αυτές τις πρακτικές ηρεμίας στο σπίτι; 

Οι ειδικοί μας λένε: Κρατήστε τη δέσμευση ξεκάθαρη και απλή και βρείτε μια υποστηρικτική κοινότητα.

Σε έναν κόσμο που συνδέεται και ταλαιπωρείται ταυτόχρονα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η σιωπή γίνεται διαρκώς πολύτιμο αγαθό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τι 30, τι 40 τι… 90! 6+1 μαθήματα για μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Το ιαπωνικό μυστικό για μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Οι 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News