Life & Arts Παρασκευή 9/08/2024, 07:40
LIFE & ARTS

«Πεθαίνουν» τα εγχειρίδια οδηγιών – Ακόμα και στους κλάδους που είναι απαραίτητα

«Πεθαίνουν» τα εγχειρίδια οδηγιών – Ακόμα και στους κλάδους που είναι απαραίτητα

Διαβάσατε έστω και λίγο το εγχειρίδιο οδηγιών την τελευταία φορά που αγοράσατε κάποια ηλεκτρονική συσκευή; Εάν η απάντηση είναι «όχι», μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι.

Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί από εμάς δεν ασχολούμαστε καθόλου πια με το εγχειρίδιο οδηγιών. Ενδεικτικά, έρευνα στη Βρετανία κατέληξε ότι ένας στους πέντε παρακάμπτει εντελώς το εγχειρίδιο, ενώ σύμφωνα με διαφορετική έρευνα στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό έφτανε έως και στο 50%.

Βέβαια, παρότι η παράλειψη του εγχειριδίου από τους απλούς καταναλωτές τείνει να κανονικοποιηθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για τους εργαζομένους της βιομηχανίας, οι οποίοι οφείλουν να ξέρουν ακριβώς πώς λειτουργούν τα μηχανήματα ή τα συστήματα υπολογιστή που χειρίζονται. Και ιδίως όταν προκύπτει πρόβλημα, το οποίο καλούνται να επιλύσουν.

Εξού και πλέον έχουν αρχίσει να δημιουργούνται συστήματα ΑΙ, τα οποία διαβάζουν και «μαθαίνουν» τα εγχειρίδια οδηγιών, προκειμένου να λύσουν τα χέρια των μηχανολόγων που τα χρειάζονται. Τέτοιο είναι το σύστημα της Aveva, που επιβλέπει τα εγχειρίδια για ηλεκτρικά δίκτυα και ανεμογεννήτριες, τις οποίες χειρίζεται η μητρική της, Schneider Electric. Επίσης, παρακολουθεί συνεχώς τα μηχανήματα μέσω χιλιάδων αισθητήρων. Βάσει των στοιχείων αυτών, εντοπίζει τα πιθανά προβλήματα και μάλιστα μπορεί να φτιάξει μία τρισδιάστατη εικόνα του μηχανήματος, το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για αρκετούς μηχανολόγους. 

Εκτός αυτού, υπάρχουν και συστήματα ΑΙ, τα οποία αντί να ψάχνουν στο ήδη υφιστάμενο εγχειρίδιο, δημιουργούν εξαρχής τους κατάλληλους οδηγούς. Για παράδειγμα, η εταιρεία Dozuki έχει αναπτύξει ένα σύστημα που δημιουργεί αυτόματα έναν οδηγό χρήσης βάσει ενός βίντεο από τον μηχανικό, τη στιγμή που εκτελεί την κρίσιμη εργασία ενόσω εξηγεί τι κάνει.

«Ο χρήστης ανεβάζει ένα βίντεο και δημιουργείται αυτόματα ένας οδηγός της διαδικασίας βήμα-βήμα», δήλωσε στο BBC ο Allen Yeung από την ανάπτυξη προϊόντων της Dozuki.

Τα συστήματα αυτά αναμένεται να βοηθήσουν ιδιαίτερα τους νεότερους μηχανικούς, όσο όλο και περισσότεροι επιμέρους κλάδοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. «Όταν οι νεότεροι μηχανικοί έχουν ένα πρόβλημα πάνε σε έναν έμπειρο εργαζόμενο, αλλά πολλοί από τους έμπειρους ανθρώπους μας συνταξιοδοτούνται μέσα στα επόμενα χρόνια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Warit Krittaphol, περιφερειακός διευθυντής της εταιρείας πετροχημικών SCG Chemicals, η οποία ξεκινά αυτή την περίοδο να χρησιμοποιεί το σύστημα ΑΙ της Aveva.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν αρκεί ο χρόνος για την ταχεία και συνεχή εκμάθηση των νέων μηχανικών. Εξάλλου, είπε, υπάρχουν τουλάχιστον 14 εκατ. έγγραφα στο σύστημα της εταιρείας, τα οποία η ΑΙ μπορεί να ανακαλέσει πολύ γρηγορότερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Τι 30, τι 40 τι… 90! 6+1 μαθήματα για μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο – Σε πόσους προορισμούς ταξιδεύουν ελεύθερα οι Έλληνες

Πώς θα γίνουν τα ταξίδια σας καλύτερα – 5 συμβουλές από μια γυναίκα που έχει πάει σε 40 χώρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News