Life & Arts Παρασκευή 5/07/2024, 17:47
ΤΑΞΙΔΙ

Οι κρυμμένοι “θησαυροί” της Δυτικής Ελλάδας

Οι κρυμμένοι “θησαυροί” της Δυτικής Ελλάδας

Ίσως να παραμένει, ως ένα βαθμό, παραγνωρισμένος ως προορισμός, αλλά το δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου προσφέρεται για αποδράσεις σύντομες ή πολυήμερες. Εκεί και συγκεκριμένα στην περιοχή Σαβαλίων, με θέα στο νησί της Ζακύνθου βρίσκεται, σε μεγάλη εγγύτητα με πευκοδάσος 85.000 τ.μ. το eco-friendly ξενοδοχείο πέντε αστέρων Grand Elis Hotel Spa Resort, το οποίο διαθέτει 82 πολυτελή δωμάτια και σουίτες σε τρία κτίρια. Εκεί μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης τοπικές γεύσεις, ελιές και ελαιόλαδο μικρών παραγωγών, εποχιακά φρούτα και λαχανικά, κρέας, θαλασσινά και φρέσκα λαχανικά.

Οι κρυμμένοι “θησαυροί” της Δυτικής Ελλάδας-1

Αchaia Clauss

Οι επισκέπτες που αναζητούν σειρά δραστηριοτήτων, έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Αchaia Clauss, ένα ιστορικό οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 1891. Σήμερα παράγει πλέον τα προϊόντα του σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική του εγκατάσταση. Η Αchaia Clauss ιδρύθηκε το 1861 και είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας.

Οι κρυμμένοι “θησαυροί” της Δυτικής Ελλάδας-2

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Επίσης, μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών,  στη βόρεια είσοδο της πόλης που στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 2008 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Έχει συνολικό εμβαδό 5.955 τ.μ. και διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση, μία αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, σύγχρονους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, αμφιθέατρο, αναψυκτήριο, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαίων και υπαίθριο χώρο, ο οποίος εξυπηρετεί και τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών.  Στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την πόλη των Πατρών, καθώς και από  περιοχές της νότιας και της δυτικής Αχαΐας.

Οι ντόπιοι συστήνουν γεύμα στο Axilleion Mare Restaurant, την παραθαλάσσια ταβέρνα στην καρδιά της Κουρούτας, ενώ οι επισκέπτες που θα βρεθούν στα Σαβάλια, έχουν μία επιπλέον επιλογή. Να επισκεφτούν το Φεστιβάλ Χελμού,  που σηματοδοτεί την έναρξη  του καλοκαιριού και βρίσκεται μέσα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού και του Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι το πρώτο κέντρο χιονοδρομίας που φιλοξενεί ένα event αυτής της κλίμακας δίνοντας οικονομική ανάσα και προοπτικές σε μια δημοτική επιχείρηση που εξελίσσεται σταθερά μέσα στα τελευταία έτη. Το όραμα των  διοργανωτών είναι ο Χελμός να γίνει “Ένα βουνό για όλους”, ένα σπίτι για χιλιάδες κατασκηνωτές που έχουν την δυνατότητα να κατασκηνώσουν στις ειδικά διαμορφωμένες περιοχές camping και για 3 μέρες οι πρόποδες του Χελμού να γίνουν το σπίτι τους.

Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου

Το οδοιπορικό δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου, η οποία προκαλεί δέος, καθώς βρίσκεται στη σκιά απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 940 μ. Πήρε το όνομά της από το κάθετο βραχώδες συγκρότημα του Χελμού, επάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Μονή. Σήμερα οκταόροφη, υψώνεται “κολλημένη” στο βράχο. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο  δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π.

“Στο πλαίσιο των ετήσιων δράσεων τουριστικής προβολής της ΠΔΕ 2024, μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγήσουμε τους επισκέπτες μας σε όμορφα μέρη της Ολυμπιακής Γης. Στόχος μας ήταν να τους γνωρίσουμε σημεία ενδιαφέροντος του υπέροχου τόπου μας, έτσι ώστε να γίνουν μέτοχοι της εμπειρίας, να ευαισθητοποιηθούν για τα μέρη μας, και να  μεταλαμπαδεύσουν το βίωμά τους στο αναγνωστικό, τηλεοπτικό και ψηφιακό κοινό τους. Η δράση αυτή αποτελεί για εμάς ένα εργαλείο που ενέχει υψηλή αποτελεσματικότητα και  ενισχύει με άμεσο τρόπο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από την Ελλάδα και το  εξωτερικό, ώστε να αποκομίσουν και άλλοι τις μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις που κέρδισαν οι φιλοξενούμενοί μας μέσα από τη σύντομη αυτή επίσκεψη στην Ολυμπιακή Γη της καρδιάς μας!” δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News