Life & Arts Κυριακή 9/06/2024, 16:44
LIFE & ARTS

Η Νο1 πρακτική για ευτυχισμένο εργασιακό περιβάλλον

Η Νο1 πρακτική για ευτυχισμένο εργασιακό περιβάλλον

Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο και σε μια φινλανδική εταιρεία φαίνεται ότι έχουν βρει το συγκριτικό πλεονέκτημα που κάνει τους εργαζομένους της χαρούμενους και αυτό δεν είναι άλλη από την ευελιξία.

Στην Framery, μια κατασκευαστική εταιρεία που κατασκευάζει ηχομονωτικά κοβούκλια για χώρους γραφείων. Κάθε χρόνο, η εταιρεία διεξάγει έρευνα στους περίπου 400 υπαλλήλους της σχετικά με τα πιο σημαντικά πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους και ως εκ τούτου αφοσιωμένους στη δουλειά τους.

Η έννοια της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι πάντα στο νούμερο 1 ή στο νούμερο 2, λέει η Anni Hallila, επικεφαλής του τμήματος Άνθρωποι και Πολιτισμός της Framery. Και προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ισορροπία, λέει ότι οι διοικούντες την εταιρεία υποστηρίζουν ενεργά την ευελιξία στο πρόγραμμα εργασίας και στα διαλείμματα των εργαζομένων τους.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό να εμπλέκεται η προσωπική με την επαγγελματική ζωή» όσον αφορά τη διάρθρωση της εργάσιμης ημέρας και της εβδομάδας εργασίας σας, λέει ο Hallila και προσθέτει: «Αν πρέπει να πάτε τα παιδιά σας στον παιδικό σταθμό το πρωί, μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας νωρίτερα ή να έρθετε αργότερα στη δουλειά αν χρειαστεί να πάτε σπίτι στη μέση της ημέρας».

Το γραφείο της Framery δεν έχει καθορισμένο ωράριο, αλλά οι άνθρωποι γενικά φτάνουν μεταξύ 7 π.μ. και 9 π.μ. και ανάλογα  φεύγουν το απόγευμα. «Είναι φυσιολογικό να φεύγουν από τη δουλειά στις 4 η ώρα», υποστηρίζει η Hallila.

Βάσει της νομοθεσίας, οι ώρες εργασίας στη Φινλανδία είναι 37,5 ώρες ανά εβδομάδα, αλλά σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Framery, οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεργαστούν με τους διευθυντές τους για να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα συμπληρώνουν αυτό το ωράριο.

Στη σπάνια περίπτωση που το πρόγραμμα κάποιου επηρεάζει αρνητικά τη δουλειά της ομάδας του, ο Hallila λέει ότι γίνεται συζήτηση με τον διευθυντή του για να γίνουν προσαρμογές.

Διαφορετικά, «μπορείτε να κάνετε έξι ώρες σήμερα, οκτώ ώρες αύριο, και αυτό είναι απολύτως εντάξει», λέει ο Hallila. «Δίνουμε μεγάλη ελευθερία στους ανθρώπους να εξισορροπήσουν τις συνολικές ώρες εργασίας τους. Εμπιστευόμαστε ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το θέμα δεν είναι οι ώρες – το θέμα είναι τα αποτελέσματα».

Επίσης, οι προϊστάμενοι είναι υπέρ των τακτικών διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, η Hallila λέει ότι οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να κάνουν ένα διάλειμμα μιας ώρας την εβδομάδα για άσκηση, είτε για έναν περίπατο είτε για να χρησιμοποιήσουν το γυμναστήριο της εταιρείας.
«Αν κάποιος βγει για έναν περίπατο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, δεν σκεφτόμαστε ότι “α, χαλαρώνει ή είναι τεμπέλης”», λέει. «Στην πραγματικότητα είναι ότι φροντίζει τη διαύγειά του και είναι αρκετά έξυπνος για το πώς εξισορροπεί την ψυχική του υγεία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: Η ζωή στην πιο ευτυχισμένη χώρα μέσα από τα μάτια μιας ξένης

Η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους για το 2024 – Η θέση της Ελλάδας

Το «φινλανδικό μοντέλο»: Οι 3 φράσεις που λέει όταν δουλεύει ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News