Life & Arts Τετάρτη 22/05/2024, 14:18
LIFE & ARTS

Πώς να βήξεις και πότε να κάνεις ντους: Οι κανόνες για τουρίστες στην Ιαπωνία

Πώς να βήξεις και πότε να κάνεις ντους: Οι κανόνες για τουρίστες στην Ιαπωνία

Έως και έξι μήνες χωρίς βίζα μπορούν να μείνουν στην Ιαπωνία ξένοι από 49 χώρες, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών της χώρας για τους ψηφιακούς νομάδες. Μισός χρόνος, όμως, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετός για να αφομοιωθεί κανείς σε μια νέα κοινωνία, πόσο μάλλον την ιαπωνική, της οποίας η κουλτούρα ξεχωρίζει ανάμεσα στις παραδόσεις των υπόλοιπων χωρών της Ασίας και βέβαια διαφέρει πολύ από τις συνήθειες στη Δύση.

Σύμφωνα με τον επίσημο κρατικό «Οδηγό Ζωής και δουλειάς» που έχει εκδώσει η Ιαπωνία και στοχεύει ακριβώς στην πλήρη αφομοίωση των ξένων, πολλοί κανόνες αντανακλούν την έμφαση που δίνουν οι ντόπιοι στη συλλογικότητα και τον σεβασμό. Ενδεικτικά:

1) Θόρυβος

«Οι Ιάπωνες τείνουν να πιστεύουν ότι οι δυνατοί ήχοι και οι φωνές ενοχλούν τους άλλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κεφάλαιο για τους καθημερινούς κανόνες και τα έθιμα. Έτσι, η ένταση της μουσικής σε πάρτι και αλλού θα πρέπει να μένει χαμηλά, όπως και στις συζητήσεις και την τηλεόραση. Επίσης, ο οδηγός αποθαρρύνει τους ξένους να χρησιμοποιούν πλυντήριο ή σκούπα και να κάνουν ντους το πρωί ή αργά τη νύχτα.

Μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στην ένταση της μουσικής με ακουστικά σε ΜΜΜ: «Φροντίστε η μουσική σας να μην είναι πολύ δυνατά και να μην μπορεί να ακουστεί σε άλλους από τα ακουστικά σας».

2) Βήχας

Ένα ολόκληρο κομμάτι του οδηγού είναι αφιερωμένο στο πώς να βήχει κανείς και μάλιστα υπάρχουν ξεχωριστοί κανόνες για ξαφνικό ή επίμονο βήχα. «Εάν βήξετε ή φτερνιστείτε ξαφνικά, τότε κάντε το στον αγκώνα σας ή μέσα στα μανίκια του μπουφάν σας. Μην χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οδηγός, τονίζοντας πως οι υπόλοιποι πρέπει να φορούν μάσκα. Η μάσκα άλλωστε ήταν συνήθεια ρουτίνας στην Ιαπωνία πολύ πριν την πανδημία, λόγω υγιεινής και καθαριότητας.

3) Κινητά στα ποδήλατα

Πολλές χώρες απαγορεύουν τη χρήση κινητού την ώρα της οδήγησης. Στην Ιαπωνία, ο κανόνας αυτός ισχύει και για τα ποδήλατα, τα οποία είναι δημοφιλής τρόπος μετακίνησης για ντόπιους και τουρίστες. Σημειώνεται δε ότι οι αναβάτες οφείλουν να παρκάρουν τα ποδήλατα στους ειδικούς χώρους στάθμευσης, διαφορετικά υπάρχουν ποινές που φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση.

4) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Εξαιρετικά αγενείς θεωρούνται οι συζητήσεις μέσω τηλεφώνου στα ΜΜΜ, διότι σύμφωνα με τον οδηγό ενοχλούν τους υπόλοιπους. Μάλιστα, μπορεί να θεωρηθεί αγένεια ακόμα και να μιλήσει κανείς στον διπλανό του αν η συζήτηση γίνει σε υψηλούς τόνους.  Εξού και οι περισσότεροι επιβάτες στα μέσα μεταφοράς κάθονται ή στέκονται απολύτως σιωπηλοί. Αντίστοιχα και οι ξένοι καλούνται να υπακούουν σε αυτούς τους κανόνες.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στις τσάντες: «Όταν ένα λεωφορείο ή τρένο είναι γεμάτο, προσέξτε η τσάντα σας να μην ενοχλεί τον υπόλοιπο κόσμο».

Η Ιαπωνία είναι μια ομοιογενής χώρα σε ό,τι αφορά τον κώδικα δεοντολογίας και έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό μεταναστών, όπως δήλωσε στο CNBC ο Henri Vlahović, εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου ιαπωνικής γλώσσας και κουλτούρας Meiji Academy. Έτσι, έχει εστιάσει στη συντήρηση της κουλτούρας της, ενθαρρύνοντας τους ξένους να υιοθετήσουν τους ίδιους κανόνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: Η ζωή στην πιο ευτυχισμένη χώρα μέσα από τα μάτια μιας ξένης

Τι έμαθε ένας φοιτητής από την Καλκούτα δουλεύοντας 20 μέτρα μακριά από τον Steve Jobs

Ο ειδικός που ψάχνει πώς θα περάσουμε τα 100 – Ποια είναι τα τρόφιμα της μακροζωίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News