Life & Arts Τρίτη 21/05/2024, 07:01
LIFE & ARTS

Φινλανδία: Η ζωή στην πιο ευτυχισμένη χώρα μέσα από τα μάτια μιας ξένης

Φινλανδία: Η ζωή στην πιο ευτυχισμένη χώρα μέσα από τα μάτια μιας ξένης

H Jade Ventoniemi, από τις ΗΠΑ, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Φινλανδία το 2017. Γοητεύτηκε από τα φουντωτά δέντρα, τις λίμνες και τον ήλιο του μεσονυκτίου, αλλά όπως λέει, δεν εντυπωσιάστηκε μόνο από το τοπίο.

Είδε στους δημόσιους χώρους και τα σπίτια υποδομές για διάφορες επιλογές ανακύκλωσης, αλλά και παιδιά ακόμα και έξι ετών να κυκλοφορούν μόνα τους με τα μέσα μεταφοράς. Είδε ηλικιωμένους να επισκέπτονται με άνεση το σούπερ μάρκετ με το «πι» τους, ενώ στους δρόμους δεν συνάντησε ούτε έναν άστεγο.

Η κοινωνία της Φινλανδίας έμοιαζε να έχει χτιστεί πάνω σε μία βάση ανεξαρτησίας αλλά και φροντίδας, γράφει η Ventoniemi στο CNBC.  

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, παντρεύτηκε έναν Φιλανδό και από το 2019 μετακόμισαν στη Φινλανδία, όπου εκείνος παίζει επαγγελματικά μπάσκετ και εκείνη διατηρεί τη δική της εταιρεία marketing.

Η Φινλανδία θεωρείται η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο και η Ventoniemi εξηγεί τους τρεις λόγους για τους οποίους της αρέσει η ζωή εκεί.

Η ζωή κινείται γύρω από τη φύση

Πολλές φινλανδικές πόλεις βρίσκονται πλάι σε δάση ή λίμνες και το lifestyle των κατοίκων περιλαμβάνει το να βρίσκεται κανείς στη φύση σε καθημερινή ή έστω εβδομαδιαία βάση.

Το σπίτι της, λέει η Ventoniemi, βρίσκεται  κοντά σε μία λίμνη, όπου κάνουν βαρκάδες το καλοκαίρι και πατινάζ στον πάγο τον χειμώνα.  Τις περισσότερες μέρες παίρνει το ποδήλατό της μέχρι μία άλλη λίμνη, όπου βρίσκεται το αγαπημένο της καφέ.

Οι Φιλανδοί δεν αφήνουν τον καιρό να επηρεάσει το πώς θα απολαύσουν τη φύση. Ακόμα και στις πιο κρύες και σκοτεινές ημέρες του χειμώνα, θα πάνε για περπάτημα, ποδήλατο ή σκι, ενώ κολυμπούν ακόμα και σε τρύπες που ανοίγουν στις παγωμένες λίμνες.

Αυτές οι καθημερινές «δόσεις» φύσης, βελτίωσαν την ψυχική της υγεία, λέει η Ventoniemi.

Ο κόσμος παραμένει ενεργός και σε μεγάλη ηλικία

Η κουλτούρα της δια βίου άσκησης βοηθά τους κατοίκους της Φινλανδίας να διατηρήσουν τις υγιεινές συνήθειές τους και σε μεγάλη ηλικία.

Όταν πηγαίνει για σκι, η Ventoniemi βλέπει γύρω της σκιέρ 3 ετών, αλλά και άλλους, που έχουν ξεπεράσει τα 70.

Οι Φιλανδοί γενικά δεν ασχολούνται με τους άλλους, έτσι κανείς δεν νιώθει παράξενα να δοκιμάσει αθλήματα στα οποία δεν είναι πολύ καλός.

Σε πολλές πόλεις, υπάρχουν οργανώσεις που στήνουν αθλητικές λέσχες και μαθήματα για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αυτός είναι και ένας καλός τρόπος να κάνει κάποιος φίλους.

Οι Φιλανδοί δίνουν έμφαση στην κοινωνική ευημερία

Τα πάντα στη Φινλανδία μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα για να κάνουν τη ζωή των κατοίκων πιο εύκολη και να τους βοηθήσουν να ευημερήσουν.

Οι νέοι γονείς απολαμβάνουν γενναιόδωρα πακέτα αδειών, το να λείπεις κάποιες μέρες από τη δουλειά σου είναι υποχρεωτικό από τον νόμο και επικρατεί μεγάλη διαφάνεια στις αμοιβές. Κάθε χρόνο, το φινλανδικό κράτος δημοσιεύει το φορολογητέο εισόδημα όλων και ο καθένας μπορεί να δει τα στοιχεία.

Η ανώτατη εκπαίδευση είναι δωρεάν για τους πολίτες και κατοίκους με συγκεκριμένες άδειες παραμονής, οι συγκοινωνίες είναι βολικές  και άνετες και η ανακύκλωση είναι εύκολα κατανοητή και προσβάσιμη. Η δημόσια υγεία είναι οικονομικά προσιτή και συχνά δωρεάν.  

Η Ventoniemi   λέει πως αρχικά της έκανε εντύπωση ότι στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα επικρατεί ησυχία, αφού οι Φιλανδοί δεν συνηθίζουν να πιάνουν κουβέντα με αγνώστους. Και εάν δίνουν αρχικά την εντύπωση ότι είναι ψυχροί, οι Φιλανδοί είναι ζεστοί και αυθεντικοί άνθρωποι, εάν τους γνωρίσεις καλύτερα, λέει η Αμερικανίδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους για το 2024 – Η θέση της Ελλάδας

Το «φινλανδικό μοντέλο»: Οι 3 φράσεις που λέει όταν δουλεύει ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου

Το κουβάλημα της συζύγου και τι σημαίνει «kalsarikännit»: 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τη Φινλανδία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News