Life & Arts Δευτέρα 13/05/2024, 16:02 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
LIFE & ARTS

«Υπόθεση Ασούντα» στο Netflix: Η αληθινή ιστορία του εγκλήματος που συγκλόνισε τη Γαλικία

«Υπόθεση Ασούντα» στο Netflix: Η αληθινή ιστορία του εγκλήματος που συγκλόνισε τη Γαλικία

Η νέα ερευνητική σειρά-θρίλερ του Netflix, «Υπόθεση Ασούντα» (‘The Asunta Case’), «προσγειώθηκε» στη streaming πλατφόρμα τον Απρίλη του 2024 και αφηγείται ένα από τα πιο σοκαριστικά αληθινά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ισπανία και, συγκεκριμένα, στην αυτόνομη ισπανική κοινότητα, Γαλικία.

Στο «Υπόθεση Ασούντα», ένα εύπορο ζευγάρι από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, η Ροσάριο Πόρτο και ο Αλφόνσο Μπαστέρα, υιοθέτησαν το 2001 από την Κίνα ένα μωρό κοριτσάκι, ονόματι Ασούντα Φονγκ Γιανγκ.

Δώδεκα χρόνια αργότερα η Ασούντα εξαφανίζεται, οι θετοί γονείς της το αναφέρουν στις αρχές και η αστυνομία υποψιάζεται αρχικά ότι πρόκειται για απαγωγή. Καθώς η έρευνα εξελίσσεται, το ζευγάρι Πόρτο-Μπαστέρα συλλαμβάνεται για τη δολοφονία της 12χρονης, προκαλώντας σοκ σε ολόκληρη τη χώρα, μια υπόθεση που τράβηξε αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας και απασχόλησε έντονα και για καιρό ΜΜΕ και πολίτες. 

Η σειρά του Netflix ‘The Asunta Case’ δημιουργήθηκε από τους Ραμόν Κάμπος, Γκεμά Ρ. Νέιρα, Χον ντε λα Κουέστα και Νταβίντ Ορέα. Ο Κάμπος σκηνοθέτησε επίσης το ντοκιμαντέρ του 2017 για την υπόθεση, «Η υπόθεση Ασούντα: Επιχείρηση Νενούφαρ».

Πρωταγωνιστές στη νέα σειρά του Netflix που «σκαρφάλωσε» γρήγορα στα trending της πλατφόρμας είναι η Καντέλα Πένια (Candela Peña) και ο Τριστάν Ούγιοα (Tristán Ulloa). 

«Υπόθεση Ασούντα»: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα true crime σειρά του Netflix

H σειρά βασίζεται στην αληθινή ιστορία δολοφονίας της 12χρονης Ασούντα Φονγκ Γιανγκ, παρότι, όπως σημειώνεται στο τέλος κάθε επεισοδίου, «κάποιοι χαρακτήρες και γεγονότα έχουν παραποιηθεί». 

Τον Ιούνιο του 2001, η Ροσάριο Πόρτο, δικηγόρος στο επάγγελμα από τη βόρεια Ισπανία, και ο σύζυγός της, Αλφόνσο Μπαστέρα, freelancer δημοσιογράφος από τη Χώρα των Βάσκων, πήγαν στην Κίνα για να υιοθετήσουν ένα μωρό, την Ασούντα Φονγκ Γιανγκ. Αρχικά η υιοθεσία δεν αποτέλεσε «κόκκινο πανί» ούτε προκάλεσε έκπληξη στην κοινότητα, καθώς το ζευγάρι προερχόταν από ένα εύπορο και «σεβαστό» μεσοαστικό περιβάλλον. Ο πατέρας της Πόρτο υπηρέτησε ως τιμητικός πρόξενος της Γαλλίας, ενώ η μητέρα της ήταν ιστορικός της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σαντιάγο, σύμφωνα με την Guardian. 

Δύο εβδομάδες αργότερα, φέρνουν το κοριτσάκι στο σπίτι τους στο Σαντιάγο. Καθώς μεγάλωνε, έγινε εμφανές ότι η Ασούντα ήταν ένα χαρισματικό παιδί, διακρίθηκε στο σχολείο και σε διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες και αγαπήθηκε βαθιά – όπως λένε – από τη θετή της οικογένεια. 

Η Ασούντα παρακολουθούσε επίσης ιδιωτικά μαθήματα αγγλικών, γαλλικών και κινέζικων και μελετούσε γερμανικά στο σχολείο. Ήδη μιλούσε ισπανικά και γαλικιανά. Επίσης παρακολουθούσε ιδιωτικά μαθήματα μπαλέτου, βιολιού και πιάνου, αλλά το Guardian σημείωσε ότι συχνά απαιτούσε ορισμένα από αυτά τα μαθήματα μόνη της. «Ξύπναγε στις 7 το πρωί, έκανε κινέζικα από τις 8 έως τις 10, έρχονταν στο μπαλέτο από τις 10:15 μέχρι τις 12:30, μετά έκανε γαλλικά μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Και μετά υπήρχε το βιολί και το πιάνο», είπε η δάσκαλος μπαλέτου της Ασούντα, Γκέιλ Μπρέβιτ, στον ιστότοπο.

Το 2009, η μητέρα της Ασούντα, Ροσάριο Πόρτο, αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας. Πέρασε δύο νύχτες σε ιδιωτικό ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου είπε ότι αισθανόταν αυτοκτονική, απαθής και ένοχη. Την εποχή εκείνη, η Πόρτο πάλευε ψυχολογικά με τον θάνατο της μητέρας και του πατέρα της, οι οποίοι είχαν πεθάνει τα δύο προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η ίδια και ο Μπαστέρα χώρισαν ξαφνικά στις αρχές του 2013. Η Πόρτο είχε μια εξωσυζυγική σχέση με έναν επιτυχημένο επιχειρηματία ονόματι Μανουέλ Γκαρθία, και όταν ο Μπαστέρα το έμαθε, o γάμος τους διαλύθηκε, όπως ανέφερε το Guardian. Τον Ιούνιο του 2013, η Πόρτο είχε ένα νευρικό κλονισμό και νοσηλεύτηκε ξανά.

Ο Μπαστέρα έσπευσε απευθείας στο πλευρό της πρώην συζύγου του και τη βοήθησε να επιστρέψει στο σπίτι. Στο σπίτι του γευμάτιζαν και περνούσαν αρκετό χρόνο οι τρεις τους, ενόσω εκείνος ήλπιζε -και απεργαζόταν ακόμα- μια πιθανή επανασύνδεση με τη Ροζάριο, με έναν ύπουλα χειριστικό και εμμονικό τρόπο, όπως δείχνει και η σειρά. Όσον αφορά την Ασούντα, το νεαρό κορίτσι συνέχιζε με τις σπουδές και τις εξωσχολικές δραστηριότητές του. 

Τη νύχτα πριν από το θάνατο της μικρής στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, η Ασούντα και η μητέρα της έφαγαν μαζί μεσημεριανό στο διαμέρισμα του πατέρα της, έπαιξαν ένα παιχνίδι με χαρτιά και είδαν ένα επεισόδιο The Simpsons. 

Τι συνέβη στην Ασούντα Φονγκ Γιανγκ;

Το προσωπείο της «τέλειας» οικογένειας κατέρρευσε όταν, στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, ανακαλύφθηκε το άψυχο σώμα της 12χρονης Ασούντα Φονγκ Γιανγκ στην άκρη ενός μικρού ορεινού δρόμου στην ενορία San Simón de Ons της Cacheiras, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την εξοχική κατοικία της οικογένειας. Ο ίδιος τύπος πορτοκαλί σχοινιού με τον οποίο είχαν δεθεί τα άκρα της 12χρονης βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων στο εξοχικό σπίτι της Ροζάριο Ντε Πόρτο στο Montouto, περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος. Όταν ρωτήθηκε για τις λεπτομέρειες της εξαφάνισης της Ασούντα, η Ροζάριο άλλαζε συνεχώς την κατάθεσή της ανάλογα με τα στοιχεία που έφερνε στο φως η αστυνομία. Η έκθεση του ιατροδικαστή έδειξε ότι η μικρή είχε ναρκωθεί με μια θανατηφόρα δόση Lorazepam, προτού ξεψυχήσει από στραγγαλισμό. 

Η αστυνομική καταγραφή ανέφερε ότι η Ασούντα μέχρι τις 7:00 μ.μ. είχε μείνει στο διαμέρισμα της μητέρας της κάνοντας τα μαθήματά της, ενώ η Πόρτο πήγε στην εξοχική κατοικία της οικογένειας, περίπου 20 λεπτά μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα. Όταν η Πόρτο επέστρεψε στις 9:30 μ.μ., ανέφερε ότι η Ασούντα είχε εξαφανιστεί.

Τα στοιχεία DNA, η περίεργη συμπεριφορά του ζευγαριού, τα ίχνη από πορτοκαλί σχοινί και ένα ηρεμιστικό που βρέθηκαν στο εξοχικό τους, ήταν αρκετά για να καταδικαστούν οι γονείς. Παρά το γεγονός ότι επέμενεαν στην αθωότητά τους, κρίθηκαν ένοχοι, ενώ αποκαλύφθηκε πως έδιναν κι επί τρεις μήνες χάπια στη μικρή, προτού βάλουν τέλος στη ζωή της και ξεφορτωθούν το πτώμα της.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους συνέβη ένα εξίσου ύποπτο και ανεξήγητο περιστατικό. Όπως είπε το ζευγάρι στην αστυνομία, νωρίτερα το καλοκαίρι η Πόρτο ξύπνησε από τις φωνές της Ασούντα και φαίνεται ότι είδε έναν άνδρα ντυμένο με μαύρα και λάτεξ γάντια σκυμμένο πάνω από την κόρη της. Η Πόρτο είπε ότι συμβουλεύτηκε την αστυνομία τότε, αλλά αποφάσισε να μην καταθέσει επίσημη καταγγελία. Περιέργως-πώς, δεν ενημέρωσε επίσης κανέναν από τους γείτονές της για το περιστατικό, κάτι που το έκανε ακόμα πιο ύποπτο στις αρχές.

Αυτό που επίσης προκάλεσε τότε την οργή του κόσμου, ήταν πως το ζευγάρι είχε περάσει με άριστα όλα τα ψυχολογικά τεστ που έγιναν, προκειμένου να εγκριθεί η υιοθεσία της Ασούντα. «Δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πείσουν τις τοπικές ισπανικές αρχές ότι θα γίνουν καλοί γονείς και ότι το παιδί τους θα περιτριγυριζόταν από μια στοργική ευρύτερη οικογένεια», αναφέρεται σε άρθρο του Guardian. Εκείνη την εποχή, η υιοθεσία από την Κίνα ήταν ασυνήθιστη στην Ισπανία και η Ασούντα ήταν το πρώτο παιδί που υιοθετήθηκε στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, όπου έμεναν οι θετοί γονείς της.

Τελικά, η Ροζάριο Πόρτο συνελήφθη στην κηδεία της Ασούντα. Παρά την απουσία φυσικών αποδείξεων που να συνδέουν την Πόρτο με το έγκλημα, η αστυνομία βρήκε βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος με την Πόρτο. Το βίντεο έδειχνε τη μητέρα να οδηγεί το αυτοκίνητο της οικογένειας προς την εξοχική κατοικία τους με μια «κοπέλα με μακριά μαλλιά» να κάθεται δίπλα της. Το χρονοδιάγραμμα στο βίντεο ήταν αυτό που είχε καταγγελθεί ότι η Ασούντα ήταν στο σπίτι.

Επιπλέον, οι δικανικοί επιστήμονες εξέτασαν το αίμα και τα ούρα της Ασούντα και βρήκαν υψηλά τοξικά επίπεδα λοραζεπάμης – το κύριο δραστικό συστατικό στα χάπια Ορφιδάλη που έπαιρνε η μητέρα για τις κρίσεις άγχους της. Καθώς οι αρχές θεώρησαν ότι ήταν απίθανο να μπορούσε η Πόρτο να διαπράξει το έγκλημα μόνη της, ο δικαστής Τάιν εξέδωσε εντολή για τη σύλληψη του Μπαστέρα μία μέρα μετά τη σύλληψη της πρώην συζύγου του.

Τι απέγιναν οι θετοί γονείς της Ασούντα, Ροζάριο Πόρτο και Αλφόνσο Μπαστέρα – Η δίκη και η τελική ετυμηγορία

Η δίκη ξεκίνησε το 2015, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της Ασούντα, και διήρκεσε αρκετές εβδομάδες. Οι εισαγγελείς παρουσίασαν στοιχεία που υπονοούσαν την εμπλοκή της Πόρτο και του Μπαστέρα στη δολοφονία της υιοθετημένης κόρης τους. Η δίκη αποκάλυψε ανησυχητικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ισορροπίες στην οικογένεια και την ψυχική κατάσταση των γονέων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της δίκης, η Πόρτο δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί είπε ψέματα για τις κινήσεις της την ημέρα του θανάτου της Ασούντα. Επιπλέον, ούτε ο Μπαστέρα ούτε η Πόρτο κατάφεραν να εξηγήσουν τον λόγο που ο Μπαστέρα είχε αποκτήσει πάνω από 170 χάπια Ορφιδάλη (ή λοραζεπάμη) τις δέκα εβδομάδες και γιατί βρέθηκαν 27 χάπια λοραζεπάμης στο σώμα της Ασούντα. Κάποια από τα χάπια αγοράστηκαν νόμιμα με τη συνταγή της συζύγου του, κάποια με τη δική του συνταγή (μετά από ψέμα στον γιατρό του), ενω άλλα χωρίς καμία συνταγή γιατρού.

Καθηγητές σε δύο μουσικά σχολεία είπαν ότι τους τελευταίους μήνες πριν από τον θάνατο της Ασούντα, θυμόντουσαν ότι το κορίτσι δεν μπορούσε να διαβάσει την παρτιτούρα της ή να περπατήσει κανονικά. «Πήρα κάποιες λευκές σκόνες», είπε η Ασούντα στην Ιζαμπέλ Μπέλο, διευθύντρια σε μια από τις ακαδημίες. «Δεν ξέρω τι μου δίνουν. Κανείς δεν μου λέει την αλήθεια», είπε η Ασούντα στη δασκάλα του βιολιού, σύμφωνα με τον Guardian.

Μάλιστα, μια 15χρονη, γνωστή της Ασούντα, ισχυρίστηκε επίσης ότι την είδε στο δρόμο με τον πατέρα της την ημέρα του εγκλήματος, παρότι εκείνος είχε ισχυριστεί ότι την ημέρα εκείνη δεν βγήκε από το σπίτι.

Τον Οκτώβριο του 2015, οι Πόρτο και Μπαστέρα κρίθηκαν ένοχοι για φόνο από το σώμα ενόρκων στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκισης ο καθένας. Αποκαλύφθηκε ότι ο Αλφόνσο Μπαστέρα ήταν υπεύθυνος για την αγορά των χαπιών. Οι γονείς τα προμήθευαν στην Ασούντα τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τον θάνατό της, τρεις φορές τον Ιούλιο και μία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις έρευνες, την ημέρα του θανάτου της, οι γονείς έφαγαν με την Ασούντα στο σπίτι του πατέρα και της έδωσαν ποσότητα Lorazepam, η οποία αργότερα τους βοήθησε να την πνίξουν. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλικίας συμφώνησε ότι η Ροζάριο ήταν εκείνη που έπνιξε την κόρη της. Και οι δύο έκαναν έφεση για να ανατραπούν οι καταδίκες τους – επί ματαίω.

Παρότι βρίσκονταν στην ίδια φυλακή, οι γονείς της Ασούντα δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά, παρά μόνο στο δικαστήριο. Η Ροζάριο Πόρτο υποστήριξε σταθερά την αθωότητά της μέχρι που έβαλε τέλος στη ζωή της τον Νοέμβριο του 2020 μέσα στο κελί, μετά από πολλές απόπειρες αυτοκτονίας όσο βρισκόταν στη φυλακή. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε τυλίξει ένα κορδόνι γύρω από τον λαιμό της μέσα στο ντους του κελιού της, αλλά ειδοποίησε τη συγκρατούμενό της για τα σχέδιά της κι αυτή ενημέρωσε το προσωπικό της φυλακής που τη σταμάτησε. Πριν από αυτό, είχε προσπαθήσει να αυτοτραυματιστεί, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 νοσηλεύτηκε μετά από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η Πόρτο είχε τοποθετηθεί σε ειδικά προγράμματα προστασίας από αυτοκτονία και στις τρεις φυλακές όπου εξέτισε ποινή. Ο Μπαστέρα εξακολουθεί να εκτίει μέχρι και σήμερα την ποινή του στη φυλακή Teixeiro στην Ισπανία. 

Το πιθανό κίνητρο της δολοφονίας της 12χρονης Ασούντα Φον Γιανγκ δεν ανακαλύφθηκε ποτέ, με την υπόθεση να αποτελεί μέχρι και σήμερα ανεπίλυτο και ανεξήγητο μυστήριο.

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS