Life & Arts Τετάρτη 15/05/2024, 07:15
LIFE & ARTS

Περπάτημα σε λαβύρινθο: Αναζητώντας «τον μίτο» της ηρεμίας

Περπάτημα σε λαβύρινθο: Αναζητώντας «τον μίτο» της ηρεμίας

Στο άκουσμα της λέξης λαβύρινθος έρχονται στο νου, στην καλύτερη περίπτωση, εικόνες από την ελληνική μυθολογία με τον Μινώταυρο και τον Μίτο της Αριάδνης αλλά πιο συχνά κάτι χαώδες και στρεσογόνο στην αναζήτηση της εξόδου από μία δύσκολη κατάσταση.

Παρά τη γενικότερη αντίληψη, οι λαβύρινθοι βασίζονται σε κλασικά σχέδια που, όσο περίπλοκη και αν είναι η διαδρομή, εγγυώνται την απρόσκοπτη πορεία προς και από το κέντρο τους.

Πολλαπλά οφέλη

Υπάρχει κάτι πολύ θετικό στο να περπατά κανείς σε λαβύρινθο, μια αρχαία δραστηριότητα, που στις μέρες μας έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το περπάτημα σε δαιδαλώδεις διαδρομές, βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση, οδηγώντας σε μια στοχαστική κατάσταση. Ηρεμεί το μυαλό, προσφέρει χαλάρωση από το άγχος, βοηθάει στο να ανακτήσουμε την ισορροπία μας και παράλληλα ενισχύει τη δημιουργικότητα ενώ εμπνέει νέες ιδέες.

Οι πολυάσχολοι σύγχρονοι άνθρωποι που δεν βλέπουν οφέλη από τον καθιστικό διαλογισμό, στρέφονται στον διαλογισμό με περπάτημα, ο οποίος  απαιτεί την ίδια εσωτερική επίγνωση.  

Περπάτημα σε λαβύρινθο: Αναζητώντας «τον μίτο» της ηρεμίας-1
φωτ.: Shutterstock

Για τους ανθρώπους στα νοσοκομεία και τις φυλακές, το περπάτημα του λαβυρίνθου ως μια πρακτική που ενώνει νου και σώμα μπορεί να είναι ζωογόνος και θεραπευτική, πέρα από τις παραδοσιακές μορφές ιατρικής θεραπείας ή συμβουλευτικής. 

Έρευνες διαπίστωσαν ότι το περπάτημα στο λαβύρινθο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ημεμίας και άλλα θετικά συναισθήματα, να μειώσει το στρες, να καλλιεργήσει την αυτοσυμπόνια και τη σύνδεση και να προσφέρει μια ευκαιρία για αναστοχασμό σχετικά με τη ζωή και τη δημιουργία νοήματος.

Η αρχαία αυτή πρακτική αναβίωσε τα τελευταία χρόνια. Από το 2009, το πρώτο Σάββατο του Μαΐου, οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Λαβυρίνθου. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 6.400 λαβύρινθοι σε 90 και πλέον χώρες.

Ιστορική αναδρομή

Παραδείγματα κλασικών εικόνων λαβυρίνθου χρονολογούνται εδώ και 4.000 χρόνια. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική σχέδια λαβυρίνθων εμφανίστηκαν σε βραχογραφίες και ζωγραφιές, καθώς και σε επιγραφές σε κεραμίδια και νομίσματα. 

Σε ολόκληρη την Ασία, την Αμερική και τη νότια Αφρική σκαλίζονταν σε βράχους ή σε άμμο και κοσμούσαν υφαντά καλάθια. 

Αναρίθμητες μορφές ιστορικών λαβυρίνθων μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Οι σκανδιναβικές πέτρινες εκδοχές παρατάσσονται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ σχέδια λαβυρίνθου γνωστά ως Chakra Vyuha («Σχηματισμός περιστρεφόμενου τροχού») είναι χαραγμένα σε τοίχους ινδικών ναών. Η τέχνη των φυλών των ιθαγενών της Αμερικής περιλαμβάνει το μοτίβο Tohono O’odham («Άνθρωπος στο λαβύρινθο») .

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, σχεδόν το 25% των καθεδρικών ναών διέθεταν λαβύρινθους. 

«Ο λαβύρινθος είναι ένα σίγουρο μονοπάτι σε απρόβλεπτους καιρούς», λέει η Dr Lauren Artress, η οποία ίδρυσε το 1996 τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Veriditas για «να γεμίσουμε τον πλανήτη με λαβύρινθους».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμπρός… πίσω! Το ανάποδο περπάτημα μας κάνει καλό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS