Life & Arts Δευτέρα 13/05/2024, 07:09
LIFE & ARTS

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Αυτά τα 4 συνδέονται περισσότερο με τον πρόωρο θάνατο

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Αυτά τα 4 συνδέονται περισσότερο με τον πρόωρο θάνατο

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που δεν το κάνουν, διαπιστώνει μια μελέτη. Αλλά κάποια από αυτά τα τρόφιμα φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο περισσότερο από άλλα.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, τα ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, τα επιδόρπια με γαλακτοκομικά και τα είδη πρωινού που περιέχουν ζάχαρη συνδέονται με τον πρόωρο θάνατο από κάθε αιτία, διαπίστωσαν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο The BMJ. Ειδικά τα επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά κτλ) συνδέονται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όπως είπε στο CNN ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, Mingyang Song, η σχέση ανάμεσα στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τον πρόωρο θάνατο είναι «ήπια» και όχι εξίσου δυνατή ανάμεσα σε όλα τα τρόφιμα  αυτού του είδους. «Η σύνδεση οφείλεται κυρίως σε μερικές υποκατηγορίες».

Η σύνδεση ανάμεσα στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται να μειώνεται εάν η συνολική διατροφή του ατόμου είναι υγιεινή, όμως οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν κάποιος καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, κάνει μακροπρόθεσμα καλό στην υγεία του.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο ειδικός που ψάχνει πώς θα περάσουμε τα 100 – Ποια είναι τα τρόφιμα της μακροζωίας

Διατροφή: 4 αλλαγές για πιο υγιή εγκέφαλο

Γιατί τα υγιεινά τρόφιμα είναι συχνά πιο ακριβά;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News