Life & Arts Παρασκευή 22/01/2021, 18:29
LIFE & ARTS

Για Σεπτέμβριο η Art Basel 2021 και βλέπουμε… 

Για Σεπτέμβριο η Art Basel 2021 και βλέπουμε… 

Μία γεύση της αβεβαιότητας που θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο μέτωπο της πανδημίας και για το 2021 δίνει η ανακοίνωση της μετάθεσης της Art Basel της Ελβετίας από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο. Η ανακοίνωση αναβολής της φουάρ έπεσε σαν βόμβα στην αγορά της τέχνης και στις γκαλερί που ήλπιζαν και εκείνες στην επιστροφή της κανονικότητας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοργάνωσης η αναβολή οφείλεται «στον αντίκτυπο που προκαλεί η συνεχιζόμενη πανδημία και στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς». Η διοργάνωση της φουάρ στην πόλη καταγωγής της είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στο ετήσιο καλεντάρι της αγοράς της τέχνης, καθώς συγκεντρώνει πάνω από 90.000 επισκέπτες και 290 εκθέτες με αγοραπωλησίες έργων τέχνης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η πανδημία έχει ήδη κοστίσει αρκετά στην αγορά που μέχρι και το 2019 ήταν σε τροχιά ανάπτυξης και οι εκθέσεις ήταν ένα από τα κύρια κανάλια οικονομικής δραστηριότητας με πωλήσεις έργων τέχνης κυρίως σε συλλέκτες. Στοιχεία από μελέτη της Art Basel για την πορεία της αγοράς έδειξαν ότι οι πωλήσεις έργων από τις γκαλερί μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 36% το α’ εξάμηνο, ενώ μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις γκαλερί με τζίρο χαμηλότερο των 500.000 δολαρίων. Το ποσοστό των online πωλήσεων των γκαλερί αυξήθηκε από 10% το 2019 σε 37% το 2020.

Υπάρχει ωστόσο η εκτίμηση ότι η απουσία των φουάρ θα αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς υπέρ των μεγάλων οίκων δημοπρασιών. Για το 2020 ο οίκος Sotheby’s κατέγραψε πωλήσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα τέχνης, μειωμένες κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, οι ιδιωτικές πωλήσεις του οίκου (private sales) αυξήθηκαν κατά 50%.

Ο φόβος των γκαλερί είναι να μην οδηγηθεί η Art Basel ξανά στην ακύρωση της έκθεσης, όπως έγινε το 2020. Πάντως η Art Basel του Χονγκ Κονγκ φαίνεται, τουλάχιστον ακόμα, αμετακίνητη ως προς τη διεξαγωγή της μεταξύ 21 – 23 Μαίου 2021.

Με πληροφορίες από Art Basel, NYT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News